Ⅳ.Femeile in alb

15 2 0
                                    

Femeile in alb
vineri,1 noiembrie

Fiecare mitologie isi are propriile figuri feminine, fie ca acestea sunt entitati supranaturale care doresc binele celor pe care ii intalnesc fie ca sunt malefice si sperie sau chiar ucid. Probabil cel mai interesant exemplu de figura misterioasa feminina este insa si vrajitoarea, personajul care sta mereu la granita dintre lumea noastra si cea de dincolo, gata oricand sa faca legatura intre cele doua, cu rezulatate mai mult sau mai putin dezastruoase.

Un alt exemplu de figuri feminine care inspaimanta sunt insusi spiritele nelinistite, fantomele care apar pentru a deruta calatorii sau pe cei care se aventureaza in locuri izolate. In mitologia romaneasca avem ielele care prin dansul lor iau mintile celor care le zaresc adunarile misterioase. In alte culturi avem nimfe si spirite ale apelor sau padurilor.

Cine sunt femeile in alb?

In Franta, apare la un moment dat mitul Femeilor in Alb sau Dames Blanches

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

In Franta, apare la un moment dat mitul Femeilor in Alb sau Dames Blanches. Acestea apar ca fiinte supranaturale sub forma unor femei imbracate in alb, care interactioneaza cu trecatorii care se aventureaza pe drumuri si mai ales peste poduri. Se pare ca spiritele cer trecatorului, care este de obicei un barbat, sa danseze cu ele. Daca acesta accepta, Femeia in Alb va disparea ulterior. Daca insa trecatorul refuza acesta poate fi fie torturat fie omorat, de obicei prin aruncarea acestuia in apa care este traversata de catre podul in cauza.

Se pare ca Femeile in Alb au si alte creaturi care le slujesc, mai exact spiridusi, pisici sau bufnite, care, la nevoie, il pot tortura sau ataca pe trecatorul pe care spiritul doreste sa se razbune.
Femeile in alb apar nu numai in mitologia franceza dar si la olandezi si germani. Cele mai cunoscute zone din Franta insa , in care entitatile au fost raportate sunt Lorena si Normandia. De asemenea, acestea apar in muntii Pirinei unde locuiesc langa pesteri si caverne.

Thomas Keightley descrie Femeile in Alb ca pe entitati mai putin binevoitoare si povesteste un caz in care spiritul cerea trecatorilor sa vina in genunchi la ea pentru a fi lasati sa treaca. Daca refuzau, acestia erau torturati de spiridusi, pisici si bufnite. Entitatea se pare ca aparea in districtul Falaise in zona unui pod cunoscut ca Pont d'Angot.
J. A. Mac Culloch crede ca Femeile in Alb sunt reprezentari ale vechilor zeite pre crestine dar si a spiritelor protectoare. Dupa cum am mai mentionat, acestea au corespondent si in tarile vecine.

Slujitori supranaturali

Un alt aspect interesant al entitatilor mai sus mentionate este controlul pe care acestea il au asupra animalelor si altor fiinte supranaturale, ca spiridusii

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Un alt aspect interesant al entitatilor mai sus mentionate este controlul pe care acestea il au asupra animalelor si altor fiinte supranaturale, ca spiridusii. Se stie ca pisicile dar si bufnitele erau considerate ca fiind vietati magice care facilitau legatura cu lumea de dincolo. Deseori acestea apareau ca animale apropiate vrajitoarelor si celor care practicau diverse forme de magie. Faptul ca atat cele doua animale cat si spiridusii vor asculta comanda Femeii in Alb si vor deveni unelte de tortura (nu se stie daca temporar sau pana la moartea victimei), apare ca un fapt semi-inedit.

Dansul femeilor in alb

Aspectul dansului este de asemenea interesant, ca o conditie de indeplinit pentru a facilita siguranta celui ce intalneste spiritul. Dansul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca avand valoare initiatica si ca facilitand contactul cu lumea de dincolo. Acestea este de asemenea inducator de transa si manifestare care are ca efect confuzia si trecerea in starea de visare.
Ca si alte aspecte ale mitologiei diverselor popoare, desi mai putin cunoscute decat ar trebuie, Femeile in Alb isi ocupa locul in legendele Frantei dar si Germaniei si Olandei contribuind astfel la diversitatea de fenomene supranaturale din lume.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Oct 31, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Povești de groază ✔Where stories live. Discover now