Az

37 2 0
                                    

Az földöntúli entitás, Stephen King Az (It) című regényének antihőse és főgonosza is egyben. King valamennyi regényében szereplő gonosz erő közül ő az egyik leghatalmasabb.

Az természete
Az valódi neve ismeretlen az emberek előtt. Azért utalnak rá határozott névelővel, mert alakváltó. Van ugyan egy név, melyet emleget, ám ez sem fedi a valóságot.

Képes az emberek félelmei mögé látni, és azt ellenük fordítva felvenni annak alakját. A regény első felében szinte alig látni az általános alakjában, a Pennywise (Krajcáros) nevű bohócként.

Az bohócformája arra szolgál, hogy könnyebben el tudja ragadni természetes táplálékát, a városban élő gyerekeket. Bár időnként felnőtteket is magával ragad, a gyermeki félelem az a fűszer számára, mely élvezhetőbbé teszi az ételt.
Eredete:
Az több millió évvel az emberiség kialakulása előtt érkezett erre a világra. Tehát nem ő költözött be Derry városába, hanem az épült őrá. Jól mutatja ezt, hogy barlangja pontosan a város központja alatt található a csatornában. Valahonnan az űr egy távoli szegletéből hullott alá meteoritbecsapódáshoz hasonló esemény kíséretében. Ezt a helyet ő csak „Makroverzumként” említi. Az érkezés után hibernálta magát, mert tudatában volt az emberek eljövetelének. Feltételezhetően első áldozatai bekebelezése után ismét hibernálta magát, és körülbelül huszonhét évenként megint feléledt, táplálkozott, majd visszazuhant az álomba. Ezen ciklusok kezdetét és végét is mindig valamilyen városi katasztrófa jelezte.

Az Where stories live. Discover now