Capitolul 5 - Despre "a judeca"

377 7 1
                                    

Cute_Cactus_Queen întreabă:

     • Credeți că oamenii sunt în măsură să-i judece pe ceilalți, sub pretext că „acesta e Cuvântul Domnului”?

    

DEX

judeca [At: PSALT. SCH. 98/13 / V: ~dica / Pzi: judec / E: ml judico, -are] 1 vt A examina o cauză sau o persoană în calitate de judecător și da o hotărâre judiciară. 2 vt (Pex) A soluționa un litigiu. 3 vt (Spc; d. Dumnezeu) A decide cine va intra în Rai și cine în Iad. 4-5 vti A (se) pronunța în calitate de judecător sau arbitru. 6 vt A condamna pe cineva. 7 vrr A fi în proces cu cineva. 8 vt A fi starostele unei cete de colindători. 9-10 vti A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc.

   În general, putem observa la rasa umană această tendință de a judeca persoanele din jur, tendință care nu este deloc nouă. Dimpotrivă, am putea spune, fără teamă de a greși, că ea există din cele mai vechi timpuri.

În cartea Iov, prima carte din Biblie din punct de vedere cronologic, ne este prezentată suferința lui Iov, care din cel mai bogat om al acelor timpuri, își pierde toată averea, își pierde copiii, și în final își pierde sănătatea. Asta pentru că Satan a vrut să îi demonstreze lui Dumnezeu că odata ce Iov va pierde totul, îl va blestema pe Dumnezeu.

Ei bine, trei prieteni buni ai lui Iov, aflând de cele întâmplate, încep să îl acuze și să îl judece pe acesta, susținând că toate sunt o pedeapsă din partea lui Dumnezeu pentru păcatele lui Iov. Dacă doriți să verificați, va las un link cu pasajul respectiv aici și în comentarii. https://biblia.resursecrestine.ro/iov/4

Deci, dupa cum am vazut, tendinta de a judeca este o practică veche în rândul oamenilor.

Haideți acum sa vedem care este răspunsul la intrebarea noastră.

Creștinismul este o religie fondată de Isus Hristos, la începutul secolului I, a cărei doctrină este bazată pe învățăturile pe care le-a dat El. De aceea, vreau sa ne raportăm în primul rând, la ce a spus El despre acest subiect.

"Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; și cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.
De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?
Sau cum poţi zice fratelui tău: ‘Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău’ și, când colo, tu ai o bârnă într-al tău?
Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău." Matei 7:1-5

În acest pasaj, Isus indică, sau îi sfătuiește pe oameni, să se abțină din a judeca, pentru că nimeni nu este fără greșeală, și mai mult de atât, nu suntem noi în măsură să dăm un verdict legat de greșelile celorlalți. Mai mult, ne sfătuiește ca fiecare să încercăm să ne reparăm greșelile proprii, iar mai apoi să îi ajutăm pe cei care vedem că au nevoie de ajutor în directia aceasta (în măsura în care este posibil).
Alte pasaje in care Isus vorbește despre judecata sunt:

"Fiţi dar milostivi, cum și Tatăl vostru este milostiv.
Nu judecaţi, și nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi, și nu veţi fi osândiţi; iertaţi, și vi se va ierta." Luca 6:36,37.

"Voi judecaţi după înfăţișare; Eu nu judec pe nimeni.
Și chiar dacă judec, judecata Mea este adevărată, pentru că nu sunt singur, ci Tatăl, care M-a trimis, este cu Mine." Ioan 8:15,16.

Pe lângă aceste pasaje, în particular, întreg mesajul transmis de Isus a fost orientat înspre iubire, intelegere, ajutorare, și împotriva judecății.

Un alt mesaj relevant în această direcție este transmis de apostolul Pavel în Epistola către Romani.

"Așadar, omule, oricine ai fi tu care judeci pe altul, nu te poţi dezvinovăţi, căci prin faptul că judeci pe altul, te osândești singur, fiindcă tu, care judeci pe altul, faci aceleași lucruri.
Știm, în adevăr, că judecata lui Dumnezeu împotriva celor ce săvârșesc astfel de lucruri este potrivită cu adevărul.
Și crezi tu, omule, care judeci pe cei ce săvârșesc astfel de lucruri și pe care le faci și tu, că vei scăpa de judecata lui Dumnezeu?"
Romani 2:1-3

Reiese de aici că doar Dumnezeu are dreptul deplin de a judeca oamenii care fac lucruri rele. El nu permite niciunui om să se pună în poziția de judecător.

"De aceea să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric și va descoperi gândurile inimilor. Atunci fiecare își va căpăta lauda de la Dumnezeu."1 Corinteni 4:5

"căci judecata este fără milă pentru cel ce n-a avut milă; dar mila biruiește judecata." Iacov 2:13

În concluzie, nu, nimeni nu este în masura sa îi judece pe alții, sub nici un pretext, ci mai degrabă este indicat sa îi ajutăm pe cei care fac lucruri rele.

Totuși, ca și creștini, avem datoria să spunem păcatului pe nume și sa îl condamnăm.

"Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă,
ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi și Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Faţa Lui și-L împiedică să v-asculte!"
Isaia 59:1-2

TaviIlisoitavi

Răspunsuri bibliceDonde viven las historias. Descúbrelo ahora