37.

51 5 0
                                    

,,Ekológia dáva za pravdu vlkom."

-Valeriu Butulescu

Vlci nám oddávna ukazovali, že sme všetci súčasťou prírody, ale my sme ich ignorovali.

Niektorí biológovia pochopili dôležitosť vlkov v prírode až vtedy, keď sa po vystrieľaní všetkých jedincov v parku Yellowstone zrútil takmer celý ekosystém.

Prírody je na tomto svete stále menej a menej.

Prirodzené prostedia, takzvané biotopy, sú znečisťované a prerábané do podôb, z ktorých my, chamtiví ľudia, získame viacej peňazí.

Príklad:

Čo má človek z toho, že vlastní les?

Krásny a upokojujúci spev vtákov, ryk lesnej zveri? Vôňu lesných kvetov? Bzukot včiel? Vytie tajomnych vlkov? Dušu posilňujúce prechádzky pomedzi mocné stromy?

Nie! Tieto hodnoty dnešneho človeka väčšinou nelákajú! Radšej les zničí - zdravé stromy vyrúbe, naloží na nákladné autá a draho predá! Zvieratá v lepšom prípade (ak ich nevystrieľa) vyženie - a potom sa ostatní sťažujú, že im behá divá zver po meste a ohrozuje ich. Prečo asi? Pretože zvery už nemajú kde byť! Vlastník lesa rozoral pôdu a prenajal ju poľnohospodárom. Zvieratá nemajú kde bývať.

Sami si pílime pod sebou konár a už praská.

Netýka sa to iba lesov, ale aj morí, ovzdušia a vlastne úplne všetkého.

Čisté(?) moria

Hádžeme do nich svoj odpad. Už ste niekedy obdivovali azúrovomodrú čistú vodu, trblietajúcu sa pod Slnkom? Aj ja. Ale pozreli ste sa medzi kamene na dne? Našli by ste tam úplne všetko. Od tlačiarní po pneumatiky. Nestačí mať otvorené oči. Treba chcieť vidieť pravdu.

Plasty

Plasty sa rozložia na rakovinu spôsobujúce mikročastice. Ryby tieto častice zjedia a my zjeme ryby. Vlastne...aj svoj bordel v nich.

A je toho omnoho viac...

Ako ďaleko to až zájde?




O týchto problémoch si už určite počul/a. Ale čo bolo potom? Z tvojich úst vyšli slová typu ,,To je hrozné", ale nič viac?

Uvedomuješ si, že svet nie je nebezpečné miesto kvôli tým, čo konajú zlo, ale kvôli tým, čo o tom vedia, ale nič nerobia?

Čo robíš ty?

Ako môžeš prispieť ku rieseniu problému, alebo aspoň k oddialeniu zániku?

Chceš to vôbec?

Ak ti poviem, že sa to dá, urobíš niečo?

Je to na tebe

Nezabúdaj: NA KAŽDOM JEDNOTLIVCOVI ZÁLEŽÍ

Ak máš otázky, pokojne mi napíš
Nehanbi sa, som človek rovnako, ako ty ;)

Ďakujem za prečítanie

WolfGirl♡

Vlčie umenieWhere stories live. Discover now