7

57 8 0
                                    

Kao i uvek i ovog jutra, po navici kao da sam opčinjen njime, stojim ispred ogledala i pričam sam sa sobom

Ops! Esta imagem não segue nossas diretrizes de conteúdo. Para continuar a publicação, tente removê-la ou carregar outra.


Kao i uvek i ovog jutra, po navici kao da sam opčinjen njime, stojim ispred ogledala i pričam sam sa sobom. Ali ovog puta moje misli nisu usmerene na mene, i na to šta ću da obučem.
Usmerene su na devojku plave kose i zelenkastih očiju. Ovog jutra ja ovog gospodina što ga sada posmatram u ogledalu pitam, da li je istina to da i danas u dvadeset i prvom veku postoje devojke koje drže do sebe i svog morala. Pitam ga a ali mi on ovaj čovek u ogledalu  ništa ne govori.
A kada se ispričam sa svojim likom uzimam  testove koje moram danas da pregledam i uputim se prema terasi.
Sunčani Julski dan čini me raspoloženim i srećnim toliko da ovog jutra umesto jake crne kafe, naručujem čaj i polako počinjem sa radom.
Pregledam jedan po jedan list i najzad se ipred mojih očiju prikaže njeno ime i prezime.
I eto ga ponovo, umesto da radim svoj posao ja kao poremećen  pokušavam da shvatim ko je ona? Priča turski, priča Engleski, Hrvacko Bosanski i dovraga ima Bugarsko ima i Tursko prezime. Pa ko je ona? Koje je nacijonalnosti?  Pažnju mi privlače dječaci na ulici koji igraju lopte, nasmijem se jer ovo sam ranije mogao da vidim samo u filmovima, nama je u Amrici ulica bila zabranjena, mislim moj otac je branio da se igramo na uljci. Ubrzo vraćam se poslu i završavam sve do kraja, samo je ona pala na ispitu jedva i da ima četrdeset pojena. Kada sve skupim odlučim da malo izadjem i razgledam grad, ali zbog jakog sunca ubrzo odustajem i ulazim u prvi kafić koji ugledam, sednem na terasu i naručim kafu. Lijepo je slušati naš jezik ali bi bilo još lepše da imam sa kim i da popričam u ovom gradu na istom.

- ,,Na kojem jeziku da te pozdravim?" Uputa me neko
okrenem glavu i ugladem Keriminog prijatelja.
- ,,Mislim da je na našem naj bolje." Odgovorim
- ,,Mogu li da sednem?"
- ,,Naravno, izvoli."
- ,,Nisam znao da govorite naš  onaj dan u bolnici, hvala vam što ste se pobrinuli za Kerime."
- ,,Nema na čemu. A moja je greška trbao sam odma reći da govorim Hrvacki. Kako je Kerime?"
- ,,Dobro je verovatno je previše učila poslednjih dana pa joj je došlo teško. Ovo joj je poslednji ispit i bio je jako bitan za nju da bi mogla da radi kako doktor."
- ,,Zao mi je što se toliko zamarala. Ali moram ti u poverenju reći da je Kerime pala na ispitu."kažem ne razmišlajući i ako to nisam smeo reći.
Čovek preko puta mene menja boju u lice ali ništa ne govori vidim da mu je ova vijest jako teško pala.
Ubrzo se pozdravljamo i svako odlazi svojim putem.
Kad se novo jutro probudi polazim prema fakultetu svi su već unutra i čekaju svoje rezultate, ja sam birao da im svima saopštim lićno ko jeprošao a ko ne.
Ne znam zašto i sa kojim pravom ali prekršavam svoj stav kao profesor, uz  rjeći: ,,Na dan ispita jedna devojka se onesvijetila i nije završila svoj test do kraja, zato će pre nego što vam kažem rezultate dobiti deset minuta da završi svoj test." Svi me posmatraju i nešto šapuću između sebe ali ja ne marim za te rijeći već prilazim do nje i dajem joj papire, dok ih spuštam na stolu tiho prošapćem: ,,Hajde imaš vremena."
Deset minuta brzo prolazi i ja predajm svima radove, da vide gde su pogrešili, na ni jednom ne piše taćan broj pojena, to i dalje zadržavam za sam kraj. Kada završim sa pregledom njenog testa saopštavm im rezultat ali ovoga puta govorim da su svi prošli i pruzam im rezultate ispred njih. I ako sa najmanjim brojem pojena, drago mi je da je ona ipak prošla.
Na kraju im svima pozelim srecu i izlazim iz sale.

Par sati kasnije pakujem svoj mali kofer i proveram dokumenta da li su sva tu, pozovem Darisa i krenem prema aerodromu, vracam se u Bosnu, moj posao ovde je gotov.

Dok čekam na aerodromu u grudima me tako steze, ne mogu da dišm, ali potiskujem tajnosecaj jer ne zelim da ga imam u grudima. Na tabli se pojavluje moj let do  Sarajeva, uzimam kofer i polazim. Dok stojim u red paznju mi privlaci devojka u bijelim pantalonama i rozoj dugoj majci, dok joj je kosa podignuta u visoku punđu, za sobom vuce dva velika kofera, koja su sigurno bar za dva kilograma teza od nje. Zacudi me to da baš niko i ako puno mladih ide bez prtljaga joj ne nudi pomoć. Ubrzo odustaje, i pomera se u stranu kako bi ostali mogli da prođu tada vidim njeno lice.
- ,,Karime." Prošapćem jer se iznenadim. Priđem do nje i ponudim joj pomoc, sto ona vrlo rado prihvati.
Pola sata kasnije sedimo u avionu ona je odma preko puta mene zagledana duboko u svoj telefon koji celo vrijeme samo zvoni i zvoni.

- ,,Ideš u Sarajevo?" Potam je i ugrizem se za jezik.

-,, Prvi put" kaze kao iz topa i vidim da je uplašna i zbunjena.

- ,, I ja sam samo jednom bio tamo ovo mi je drugi put, ali jako je lijepo, dopašce ti se poželećeš da ti odmor duže traje.

- ,,Dobila sam posao kao doktor u sarajevo, za Hirurga. Zato idem u Sarajevo i malo me je strah ne poznajem nikog u tom gradu, bojim se jos jednog pocetka."

- ,,Poznajes mene." Kažem i požlim da mi se ovaj avion srusi na glavu. Pa majmun devojka ti se zali i otvara ti dušu a ti se tu zezaš, kad odlučno znaš da za nedelju dama moraš nazad za Ameriku.

- ,,Vi ste iz Sarajev?"

- ,,Jesam!" Slazem ponovo ali ne znam zašto da li za tim ima potrebe?

- ,,Onda vam neće biti problem da mi pomognete da se prebacim do bolnice."

- ,, Naravno da nece poznajem Sarejevo dobro." Kažm i ujedem se za jezik jer ja devoju doslovno lažem. Pa ja Sarajevo znam jedva da izadjem posle sa ajrodroma alo volim da se previm pametan.

POVRATAK (prvi serijal) Onde histórias criam vida. Descubra agora