Оголене молоде тіло лежало у ванні, наповненій вже холодною водою. Довге чорне волосся закривало груди. По ньому стікали краплі води. Потухші свічки, дим з яких підіймався до стелі, нагадували про короткоплинність життя, а пуста баночка з-під таблеток у руці дівчини означала лише одне - це самогубство. Поліцейські метушились. Хтось фотографував місце подій, хтось обшукував кімнати у квартирі де знайшли тіло, хтось опитував сусідів. А я стояв посеред цього шуму і думав: «Навіщо гарній 19-ти річній дівчині, у якої ще все життя попереду закінчувати його отак? Багато психологів кажуть, що самогубство це лише спосіб привернення уваги до своєї персони. Але її тіло знайшли надто пізно, щоб врятувати. Вона не залишила ніяких записок. Ні телефонних дзвінків, ні смс. Вона нікого не попереджала про свої наміри. А отже зробила це для того, щоб насправді померти. Невже у такому молодому віці людина не мала сенсу для життя?».

Я знайшов у кімнаті попільничку, повну окурків, сів на диван і закурив першу за два роки сигарету.

- Закурив все-таки. А я казав тобі, що з нашою професією хочеш не хочеш, а курити почнеш.

До мене підсів мій старший напарник і, підкуривши червоні Мальборо, продовжив:

- Знаєш, я працюю у кримінальній поліції вже 20 років, мені доводилось розслідувати багато самогубств. І це зовсім не відрізняється від попередніх. Мабуть нерозділене кохання або погані відносини з батьками підштовхнули її на цей крок. У такому віці будь-яка проблема може змусити підлітка взяти до рук лезо або переступити підвіконник. Нам пощастило: сьогодні легка справа. Заповнимо папери і можна їхати додому.

Для мене ж це самогобуство було першим. Не так вже й легко бачити як працівники моргу поводяться з тілом мертвої людини. Вони кинули його на старе простирадло з жовтими плямами і понесли через весь під*їзд, а потім беземоційно швирнули в смердючий багажник труповозки. Мабуть, не так уявляла собі післясмертельні ритуали та дівчина. Під під*їздом вже зібрались бабусі з одним-єдиним вироком: шлюха-наркоманка. Жінки руками закривали дітям очі, перешіптувались між собою. Чоловіки мовчки курили на лавці і спостерігали за подіями. Батьків дівчини знайшли одразу. Точніше, знайшли маму, яка працювала в Італії на заробітках. Тата у дівчини не було з народження. Матір по телефону сказала, що їй все-одно і кинула слухавку.

- Дуже легка справа. – радів 

СамогубствоKde žijí příběhy. Začni objevovat