Bölüm 2: Yaşam Felsefemiz

61 10 1
                                    

     Herkesin bir yaşam felsefesi vardır değil mi? yada, dur dur.Hemen böyle soruyla başlamayalım bir bölüme daha, en iyisi yaşam felsefesinin anlamını açıklamak ile başlayalım bu bölümümüze. Yaşam Felsefesi dediğimiz şey; kişinin yaşamı anlayış ve algılayış biçimidir. (oda ne demek onu da açıkla bir zahmet)yani insanların hayatı anlaması ve bunu kendilerine göre yorumlayarak, kendilerine koydukları düşünceye, biz yaşam felsefesi adını veriyoruz.(yani en azından ben o adı veriyorum).

   Peki siz hayatı neye göre, kime göre, ve nasıl sürdürüyorsunuz?  Her şeyi yaşar iken ,belli kriterleriniz var ya hani, hayata karşı da belli kriterleriniz var mı? sayın okuyucu.

    Biz insanlar her zaman olduğu gibi ,yaşam felsefemizi de,amacımızı da,kendi çıkarlarımıza göre belirleriz.Herkesin kendi çıkarını düşünmesi ,kötü bir şey değil bana göre ,zaten herkes sadece kendi çıkarını düşünseydi eğer dünya şuan ki kadar katlanılmaz bir hal almaz idi.

-Herkes kendi çıkarını düşünse daha çok katlanılmaz olmaz mıydı dünya?

   Bana göre ,herkes kendi çıkarını düşündüğü için çıkmaz mesela bu sorunlar,bana göre,herkesin kendi çıkarını geçtim,başkasının kötülüğünü düşünmesiyle oldu ne olduysa,evet cümlem biraz devrik oldu. Sayın okuyucu daha açıklayıcı olayım bari, kısacası yukarıdaki cümlede size ''İnsanlar Kendi iyiliklerini düşündükleri için değil,başka insanların kötülüklerini düşündükleri için, sorunlar ortaya çıkar''.Demek istedim.

Tüm insanların elbet bir amacı vardır.Örnek verecek olur isek, mesela araba almak,ev almak,tarla almak gibi ,peki ya bunları almak yerine, zihnimizi, düşünceyi geliştirmeyi, kendimize amaç edinirsek nasıl olurdu?

-Biraz saçmaladın sanki?

Bilmem bana fazlada öyle gelmedi,belki anlattıklarımı sadece, kendim anlıyorumdur.Mesela şuan belki bu yazıyı okuyan, çoğu kişi çıktı bu sayfadan, ama tarzım bu ne yapayım.Kendi şahsi fikirlerimi, kendi şahsi anlatım tarzımla yazdığım için ,şuan ne saçmalıyor bu diyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ''kendini başkalaştıran insanlar sonradan özlerine dönemezler.''Yani başkasının ağzı ile konuşan kişiler, bir süre sonra kendileri olmaktan çıkarlar.İşte benim hayat felsefemde bu aslında sayın okuyucu.

Kendim olmak, insanlara kendimi beğendirmeye çalışmamak,zaten insan kendi olarak seviliyorsa, bunun bir değeri vardır.Başkalarını taklit ederek seviliyorsa, bunun bir değeri yoktur.  Sevilirken kendi olmamıştır ki hiçbir zaman.Yani kendi huylarınız ve tamamen kendinize öz kişiliğiniz ile seviliyor iseniz bunun bir değeri vardır, bana göre.  Ne demiş Albert Camus;''İnsan 'ne ise o olmayı'reddeden tek yaratıktır.''  

Diyeceksiniz ki sevgi neye yarar bir süre sonra? mal mülk olmayınca, doğru katılıyorum size.Birçok düşünce yazısı yazan insan gibi, paranın önemi yok. Sevgi yeter bize, gibi klişe şeyler söylemeyeceğim sizlere, sayın okuyucu, tam tersine paranında, malın da, mülkünde, ama aralarında en önemlisi sevginin de ,önemini anlatmayı tercih edeceğim sizlere .Evet, para önemli, mal mülk önemli, ama şöyle düşünün, hayatınızda çok paranız var. Malınız mülkünüz yatınız-katınız var.Ama haz aldığınız, zevk duyduğunuz ,sevdiğiniz hiç bir şeyiniz yok.Paranın bir anlamı var mı o zaman?

-Para olunca her şey olur sen merak etme?

Sayın Okuyucu ,paranın size bir haz veya mutluluk vermediği zaman.Para sizin için bir anlam ifade etmediği zaman, çok paranız olsa bir işe yarar mı?

Hemen cevap vereyim bana göre bir b*k' a yaramaz.İşte bu yüzden, senelerdir ünlü düşünürler sizlere, hayatta en önemli şey sevgidir diyor.İnşallah ben anlatabilmişimdir size sevginin önemini sayın okuyucu. Konudan çok uzaklaştık konumuza yavaş yavaş dönelim.

 Genellikle yazılarımda, metinden ve başlıktan uzak ,daha özgür ve her bölümde, hayata dair her şeye bir kuple değinerek, yazmayı sevdiğimi anlamışsınızdır.

  ''Hayat, yaşantı aramak değil, kendimizi aramaktır.'' Cesare PAVESE

           Bir Sonraki bölümde görüşmek dileğiyle Sayın Okuyucu...  

Hayata Karşı Uyan!Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin