ČETVRTO POGLAVLJE

4.1K 361 55
                                    

... Olga...

Punih ruku poklona zaustavljamo se pred Tanjinom vilom. Jedva čekam da je vidim, nedostaje mi moja sestra. Znam da nas očekuje prijatno veče na terasi koja gleda na prostrano more. Očekivaće da joj pričam o svom životu u zadnjih šest meseci koliko se nismo videle, a ja nemam šta da joj kažem.

Obe nesrećne, obe izgubile voljene muškarce. Prokletstvo Kojića. Sve žene rođene u zadnjih sto godina prati isto. Srećna sam što Tea nije Kojić i molim sve sile da kada odraste ne oseti takvu bol.

" Šta je sa vama, kasnite debelo?" sa rukama na bokovima nas gleda.

"Problem sa autom. Ali evo nas stigle."  Objašnjavam joj.

"Čika Jaga nas je dovezao u svom velikom džipu." Igrajući školice po popločanom prilazu Tea doskakuta do nje i baci joj se u zagrljaj.

"Čika Jaga?" Kada izljubi Teu pita.

"Jagoš Gligorijević, tvoj školski nas je došlepao od Niša. Ovaj moj auto me izdao, a on krenuo ovamo pa nas poveo sa sobom, baš u momentu kada smo htele da se vratimo kući."

"Pa gde je sada, kako ste pustile čoveka da ode, ni kafu da ne popije! " izgrdi nas.

"Tanja, Tanja, ostala ista! Samo grdi i zavodi red" Jagoš se pojavljuje na stazi iza nas.

"Jagoše, uvek si brinuo o svima. Hvala ti."

"Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo. Dobio sam najbolju drugaricu, ali ne samo to!" Pogled njegovih neboplavih očiju me zakuca za štok kapije.

"Da mama, čika Jaga je moj drug!"

"Hajde ulazite, stojimo na kapiji a hrana se hladi." Potera nas Tanja sve unutra.

Osvežimo se i pojedemo tonu hrane koju je iznela pred nas. Sedimo i pijuckamo hladnu limunadu.

"Jagoše, gde si rezervisao smeštaj?" Tanja ga pita.

"Još uvek nigde, tu negde su mi drugari koji su iznajmili neku vilu pa ću kod njih. Zbog njihovog automobila sam došao."

"Nigde ti neideš! Naš si gost!" Tanja opet naređuje.

"Jupi, jupi, jupiiii, čika Jaga će da bude sa nama. Hoćemo da se kupamo?" Tea kao da je u struju uključena. Sve bi ona sad i odmah.

"Šećeru, moram malo da spavam pa onda idemo gde god želiš, naravno ako se mama slaže."

"Hajde sad onda brzo da spavaš, tamo na plaži imaju neke školjke koje niko ne može da mi dohvati, a ti si velik i ti sve možeš." Skače oko njega i vuče ga za ruku.

Očekujem da će Tanja svaki čas da pukne i vikne na nju, međutim ćuti. Uhvatim joj pogled, ona hladno odmerava Jagoša. Ovo mi se ne sviđa. Budi se u meni ona dečija posesivnost. Ja sam ga prva videla!

Tea ga odvuče da mu pokaže sobu, ja za njima da malo i ja dremnem. Tanju ostavimo da radi svoj posao i brine o gostima u vili.

Odmorna, istuširana pakujem torbu za plažu. Kasno je popodne, taman da se jednom bućnem i da malo leškarim na suncu a da ne izgorim. Spustim se u prizemlje, tišina. Nigde nikoga. Napišem cedulju i pravac plaža.

Čim stignem do poslednje stepenice skinem papuče i zagazim na vreo pesak. Obožavam da bosa hodam po pesku. Ljubazno pozdravim momka koji je zadušen za piće na plaži, poručim kapućino i zaputim se ka prvoj slobodnoj ležaljci.

"Teto, Teto, stigla si, hajde sa nama u vodu." Ja ih nisam primetila, tačnije nisam ni gledala, ali Tei da nešto promakne, šanse su minimalne.

"Evo Teo, samo da popijem kafu. Sada sam se probudila." Nisam baš sva svoja bez kafe posle buđenja.

"Ima li kafa za mene." Odjednom mi nesta vidik od masivnog tela koje stade ispred ležaljke. Koja kafa, kofa leda meni treba da dođem sebi od prizora.

U farmerkama i majci je frajer, ovako u kupaćem - frajer ipo!

"Ima, naravno." Pokažem momku u kafiću još jednu kafu i nastavim da buljim.

"Idem ja kod mame, dok vi popijete kafu."

"Teo kako ćeš sama? Sedi ovde sa nama." Nije vila daleko ali ona ima samo pet godina, a špic je sezone.

"Teto, mama je na plaži, dole gde smo stavili stvari. Priča sa Kasandrom." Čudno, Tanja u toku sezone ne ide na plažu. Izgleda da ovde nešto nije kako treba.

"Hoćeš li ceo dan na plaži provesti obučena?" Moj tok misli preseče Jagoš. Zasmejem se. Što da ne, jednom se živi.

Ukrstim ruke, uhvatim krajeve haljinice i u jednom potezu je svučem preko glave. Ovo odavno nisam radila. Prosto, znam kako ljudi reaguju na moje telo i to ću ovaj put da iskoristim. Bez greške, njemu muškost preti da probije kupaći, a konobar brzinom svetlosti spusti piće i nestade.

"Mala izgorećeš!" Sarkastičan glas moje sestre dopire do nas. Seda na ležaljku na koju je Jagoš hteo da se zavali pre mog striptiza. Jagošu je neprijatno, ali vidim da je odlučan.

"Ma gde to da dozvolim, sada ću ja da je namažem i da sprečim katastrofu." Jagoš prođe pored nje i sede pored mene na ležaljku. Nonšalantno preko mene dohvati kafu i poče da je pije. "Ali, pre toga kafa. Evo pored mene ni sunce ne može da ti priđe."

Prija mi. Kako i neće, sve što je na plaži bilo ženskog roda slinilo je na njega. A on, pa sva njegova pažnja bila je usmerena na mene. Tanja se zadrža još neko vreme, kada ukapira da Jagoš ne obraća pažnju na nju i pored njenog otvorenog flertovanja, okrete se i ode. Tea je naravno ostala sa nama jer joj je Jagoš najzanimljiviji.

Kada je Tanja otišla ostala sam na milost i nemilost njima dvoma. Prvo su me izmazali kremom za sunčanje kao da gletuju zid. Onda su me odvukli u vodu.

Jagoš nije propustio ni jedan momenat da me dodiruje i znam da onog momenta kada ostanemo sam, biće žestoko! Međutim i više je nego obazriv zbog Tee koja je zakačena za njega kao prilepak.

Veče se već spušta na ostrvo. Umorni se vraćamo u vilu.

"Spremi se, idemo negde na večeri." Direktan je i to mi se dopada.

"Mislim da nas Tanja neće pustiti."

"Znam da si mlađa od nje, ali nisi maloletna. Niti ti je ona ni otac ni majka." Zasmejem se.

"Nisam ni mislila da treba bilo koga da pitam za dozvolu, već da nas neće pustiti da gladni izađemo iz vile."

"Onda idemo u šetnju posle večere?"

"To može."

Zazvoni mu telefon na ulasku u vilu, odvedem Teu na tuširanje jer je Tanja zauzeta gostima. Istuširam se i ja, obučem i našminkam kako ne bih gubila vreme posle večere na spremanje. Jedva čekam šetnju!

Spustim se u restoran, Tea i Jagoš već jedu. Za divno čudo niko ne mora da izigrava bolesnog majmuna da bi ona pojela zalogaj. Sedi i jede kao prava mala gospođica. Pridružim im se i lepo se najedem. Mada svima to moje "najedem" deluje kao koji zalogaj.

"Teo, teta i ja idemo da nađemo mog druga Kineza, a ti se odmori da sutra duže možeš da plivaš." Ona klima glavom, a da joj je to bilo ko drugi rekao svađala bi se sve dok ne bi prošla i ona.

"Ja nikada nisam videla Kineza, povedi ga sutra na plažu  da ga vidim."

"Dogovoreno!"

Ustaje, pruža mi ruku i zajedno krećemo. Ni kada izađemo na ulicu ne pušta mi ruku. Celog života maštam da zajedno sa nekim šetam spojenih ruku pored mora. Da doživim letnju avanturu, da se ljubakam ispod palmi i da mi neko mrsi kosu dok mi se nos puni reskim mirisom soli.

Jagoš je kao rođen za to. Ispreplićem prste sa njegovih, na šta se on samo blago nasmeja.

Svesni smo oboje da smo pali jedno na drugo. Samo se nadam da će nam to biti jedini pad, da će nas oni bolni zaobići i da smo dovoljno plaćali za grehe i da ćemo pronaći sreću jedno uz drugo.

Jagoš (3.deo serijala)Where stories live. Discover now