Thuis

1.7K 84 15
                                    

Ik kom uit een gezin van 4. Mijn ouders, mijn zus en ik. Mijn zus en ik verschillen 3 jaar. Al vlak na haar geboorte stond duidelijk dat mijn zus PDD-nos heeft. Een soort vorm van autisme. Mijn ouders hadden hun handen vol aan de zorg voor haar. 3 jaar later werd ik geboren. 3 februari 2000.

Toen ik ouder werd, begon ik me te realiseren dat het thuis niet altijd een pretje was. Vaak spanningen, ruzies en woordenwisselingen. Ik dacht dat het bij het leven hoorde. Ik liet het maar bij me langsgaan. Rond mijn 11e werden de  ruzies steeds erger. De ruzies kwamen voornamelijk omdat mijn zus PDD-nos heeft. Mijn ouders en ik konden er niet goed mee omgaan. Daarom deed ik een curus, voor kinderen die een broer/zus met een "handicap" hebben; zoals ADHD, autisme of PDD-nos. Het heeft me geholpen, maar snel vervaagde de leerstof. Het heeft dus tijdelijk geholpen. Maar ik heb nu wel door hoe mijn zus denkt in haar hoofd.

Er ontstonden heel veel ruzies thuis. Het ging meestal om de kleinste dingen, maar er kon zo fel gereageerd worden dan het soms uitliep op een vechtende ruzie. Ik zat er meestal tussenin, en probeerde een uitweg te vinden. Ik smeekte m'n ouders en zus om op te houden. Ik praatte en moest zelf de ruzie oplossen, alsof het kleine kinderen waren. Als het niet hielp liep ik maar weg, of ging ik naar boven. Ik zocht afleiding in muziek, tekenen en dansen. Muziek kalmeerde me en liet me even alles vergeten.

In 2010 werd het mijn ouders teveel. Ze besloten mijn zus uit huis te plaatsen. Op de eerste locatie zagen we haar vrij weinig. 1 keer in de 2 weekenden was ze een weekend thuis. Het was fijn om haar weer te zien, maar ook moeilijk. In de laatste periode verhuisde ze naar een locatie iets dichterbij bij huis. Hier had ze een erg moeilijke periode. Ze had het erg zwaar. In 2012 kwam ze weer thuiswonen.

Wat ik allemaal dacht bleef in mijn gedachten. Ik praatte er met niemand over. Op school had ik niemand, thuis durfde ik mijn emoties niet te uiten. Ik schaamde me dan voor mezelf. Dit boek verder gaat over wat er in mijn middelbareschool periode heeft afgespeeld en wat er in mij omging.

Mijn verhaal over depressieWhere stories live. Discover now