Istorie

52 1 0
                                    


Prima mentionare a placilor ouija a fost in 1100 i.e.n., dar sub numele de fuji – planseta scriitoare.
Placile Ouija au avut o raspandire mai larga dupa anul 1800. Omul de afaceriElijah Bond si Charles Kennard au avut prima ideea de a patenta aceasta placa. Patentul a fost efectuat pe 28 Mai 1890 si astfel a fost inventata si promovata placa Ouija. Eliberarea patentului pentru placile ouija s-a facut pe 10 Februarie 1891. Numarul patentului din America este 446.054. Elijah Bond era un avocat si un inventator  al accesoriilor acestei placi ouija. Un angajat al lui Charles Kennard, William Fuld a preluat productia placilor ouija si in 1901 a inceput producerea masiva a acestor placi sub numele de „Ouija„. Deseori numele lui Fuld a fost asociat cu placa Ouija si chiar a incercat sa modifice istoria atribuindu-si drepturile de inventare. Competia si-a facut aparitia si astfel au aparut diferite placi asemanatoare celei ouija. Producerile s-au dezvoltat in perioada 1920 – 1960. Fuld a dat in judecata multe companii care produceau aceiasi placa si astfel si-a castigat dreptul de a produce aceste placi ouija pana la moartea sa in 1927. In 1966 compania lui Fuld a fost achizitionata deParker Brothers care au continuat sa detina patentul si drepturile de productie. In prezent exista peste 10 branduri care produc acest tip de placa chiar si sub alt nume decat Ouija.

Exista mai multe teorii cu privire la etimologia termenului de „Ouija„. Dictionarul englez de la Oxford sustine ca originea cuvantului „Ouija” este necunoscuta, dar mentioneaza trei variante. Conform unei variante, cuvantul „Ouija” este derivat din francezul „oui” ( pentru „da” ) si germanul „ja” ( tot „da” ). O alta alternativa sugereaza povestea conform careia numele de „Ouija” i-a fost sugerat inventatorului Charles Kennard in timpul unei sesiuni si astfel „ouija” ar fi un cuvant antic egiptean care inseamna „good luck” ( noroc ). Cealalta varianta sugereaza ca numele este inspirat din orasul marocanOuijda.

Explicatia stiintifica
Rationalistii sustin ca utilizatorii acestorplaci ouija directioneaza planseta/indicatorul spre un cuvant anume care exista deja in subconstient. Actiunile subconstientului sunt cunoscute si ca efecte ideomotoare si totodata ca automatisme. Unele persoane chiar cred caplaca ouija este sub puterea unui spirit si astfel mutarile efectuate sunt indicate de catre acest spirit si nu de subconstient. Subconstientul poate produce un raspuns la unele intrebari care difera de raspunsul oferit de constient si astfel apare puterea mistica.

Explicatia spirituala
Spiritualistii care cred in placile ouijasustin ca toate mutarile efectuate pe placa sunt induse de catre spiritul contactat. De cele mai multe ori comunicarea dintreplaca ouija si spirit este realizata de un medium.

Literatura
Placile ouija au devenit foarte des mentionate in multe carti si filme. In aceste carti sau filme rolul placilor ouija variaza de la un simplu obiect pana la entitati.
Cel mai recent, premiul Pulitzer castigat de poetul James Merril sustine ca a utilizat oplaca ouija si a inregistrat toate mesajale primite de la diverse persoane decedate. A combinat toate aceste mesaje intr-un poem intitulat „The Changing Light at Sandover” ( 1982 ).

Criticismul placilor ouija
Chiar daca aceste placi ouija sunt vazute de unii ca simple jucarii, exista persoane care cred ca aceste placi ouija sunt periculoare. O astfel de persoana care a sustinut public ca placile sunt periculoase este Edgar Cayce.
Unele persoane care au practicat sedinte cuplacile ouija au sustinut ca au ramas bantuiti de demoni. Unele cercetari paranormale, ca cea a lui Johm Zaffis, sustin ca majoritatea cazurilor de bantuiri ale demonilor sunt cauzate de placile Ouija. Demonologistii Ed si Lorraine Warren sustin ca utilizarea placilor Ouijaeste la fel de periculoasa ca utilizarea drogurilor.

Crowley si ocultismul modern
Aleister Crowley este unul din promotorii utilizarii placilor Ouija. Admiratie care este regasita si in ritualurile sale magice.
Crowley sustine ca placile ouija sunt o cale foarte simpla de comunicare si de obtinere a lucrurilor dorite. Trebuiesc respectate anumite reguli si astfel comunicarea cu respectivul spirit nu va fi intrerupta. Daca se utilizeaza o invocare corecta comunicarea se realizeaza foarte simplu. .... . .

Tabla Quija -Reguli!Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin