Efsaneler ve Mitler (Bölüm 3)

831 16 3
                                    

AESİR-VANİR SAVAŞI


Vanir tanrıçası Freya, daima en güçlü büyü türü olan Seidr (geleceği tahmin etme, kehanet) sanatının en önde gelen uygulayıcısıydı . Tarihsel pratisyenler gibi, şehirden işe gitmek için  kasabada dolaşıyordu.


Heiðr ("Parlak") adı altında  Aesir'in evi geldi . Aesir, bu kadının güçlerinden etkilendi ve kadını hizmet etmesi için aldılar. Fakat kısa bir süre sonra, şeref, akıl sadakati ve kanuna itaat ettikleri değerlerinin, bu cadının büyüsü ile yerine getirmeye çalıştıkları bencil arzularla bir kenara itildiğini fark ettiler. Freya'yı kendi eksiklikleri için suçlayan Aesir, ona " Gullveig " ("Altın-açgözlülük") adını vermiş ve onu öldürmeye teşebbüs etmiştir. Üç kez onu yakmaya çalışmışlar ama o üç kez küllerden yeniden doğdu.


Bundan dolayı, Aesir ve Vanir birbirlerinden nefret etmeye ve korkmaya başladı ve bu düşmanlıklar savaşa patlak verdi. Aesirler, sade bir dövüş kuralına, silahlara ve kaba kuvvetle  savaşırken, Vanir, sihirbazlık araçlarını kullandı. Savaş bir süreliğine devam etti, her iki taraf da dönüşlerle üst el kazanıyordu.


Sonunda iki ilahi kabileler dövüşmekten yoruldu ve ateşkes ilan etmeye karar verdi. İki taraf, diğer kabilenin arasında yaşamak için rehineler göndererek birbirlerine saygı göstermeyi kabul etti. Vanir'e ait olan Freya, Freyr, ve Njord Aesir'e, Hoenir ve Mimir ise  Vanir'e gitti.


Njord ve çocukları Asgard'ta az ya da çok barış içinde yaşadılar. Ne yazık ki, aynı durum Hoenir ve Mimir için söylenemez . Vanir, Hoenir'in herhangi bir problemle kıyaslanamayacak kadar akıllıca bir tavsiyede bulunabildiğini gördü, ancak bunun sadece şirketinde Mimir'in de olduğu zaman gerçekleştiğini fark etmediler. Hoenir aslında, Mimir'in ona tavsiyede bulunmayacağı zaman zarara uğrayan birisiydi. Vanir olayı anladıktan sonra , Mimir'in kafasını  Asgard'a yolladı. Aesir,  gönderilen kafa üzerinde sihirli şiirleri çağırdı ve şifalı otlar kullandı. Böylece Mimir'in başı, ihtiyaç duyulan zamanlarda Odin'e vazgeçilmez tavsiyelerde bulunmaya devam etti.


Ancak, iki kabile hala eşit şekilde eşleştirilen bir savaşta dövüşüyordu. Bu trajik savaşa karşı düşmanlıklarını yenilemek yerine, Aesir ve Vanir'in her biri bir araya geldi ve bir kazana tükürdü. Tükürüklerinden , devamlı bir uyum vaat etme yolu olarak, tüm varlıkların en bilgili olan Kvasir'i yarattılar. 


You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jul 14, 2018 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

İskandinav MitolojisiWhere stories live. Discover now