Adsız Bölüm 2

1 1 0
                                    


Örgütlenmedeki Başarı Düzeyi Özgür Yaşama Yaklaştırır

Bir insana bu kadar yüklenme ender gerçekleşir. Siz de aynen benim gibi yapın demiyorum, ama hiç olmazsa ortaya çıkan sonuçları özümseyin. Yapabileceğiniz çok önemli görevler var, onlara başarı şansı verdirin. Birçok imkân hazır sunulmuştur. Hiç olmazsa bunu kendi gelişmenize dönüştürün; kolay yenilmeyin, kendinizi düşürmeyin. Seviyenizi sürekli yüceltin. Özellikle siz kadınlar toparlanma şansını yakaladınız. Bu, özgürleşme imkânı veriyor, her türlü erkek egemenliğine, düşürücü ve horlayıcı etkilere karşı iyi bir fırsattır. Bunun için örgütlenin, hatta kadın ordulaşmanızı yetkinleştirin.

Birey olarak güçlenmek yetmez, kurum olarak da güçlenmeniz gerekir; her düzeyde ordulaşmanızı ve kurumlaşmanızı sağladığınızda, erkek egemenlikli etkilere ve kişilere karşı çok iddialı bir duruma gelirsiniz. Çünkü arkanızda gücünüz, programınız ve kararınız var. Bu hakkınızdır, emekle kurmuşsunuzdur, dolayısıyla taleplerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu hususlar üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu temelde bir gelişmeyi kadın hareketine sağlattırdığımızda, biraz daha derinleşme, daha radikalleşme ve bazı sonuçlara daha güçlü ulaşma imkân dahiline girer. Bu büyük çaba ister, sabır gerektirir. Bunun için militanca bir yaşam da gerekir. Her şeyden önce sağlam kadın yoldaşların varlığına ihtiyacı işaret eder. Çünkü kadın ordusu kuracaksınız; bunun da önderi, karar gücü, üretim gücü olmak gerekir. Bunun için eğitiliyorsunuz, buna hazırlanıyorsunuz. Bu adımı başarıyla atabileceğimize inanıyorum. Bu adımı da attığımızda, oldukça önemli kazanımları daha çarpıcı bir biçimde yaşamamız

Gerillada kadın ordulaşması gerekli midir? Kadın birlikleri nasıl oluşur? Kadınların bizzat kendi kendilerini yönetmeleri gerçekçi midir? Bu hususlar tasarı halinde tartışılıyor. Kadın gücü fazlasıyla yoğunlaştığına göre, kadının askeri ve siyasal ordulaşması denenmeye değer bir konudur. Eğer tutarlıysanız, birliğe, örgütlenmeye ve ordulaşmaya giden halkın ve kadının konumundan kaynaklanan sorunlara çok köklü cevaplar vermek istiyor ve buna inanıyorsanız, bunu göze almalısınız.

Nasıl bizim toplumumuz çok provoke edilmişse ve sürekli didişme halindeyse, kadın belki de on kat daha fazla bu haldedir. Birbirini kabul etmeme, kıskanma, çekememe, kadın örgütlenmesine inanmama ve kendini onun gereklerine yatırmama sizi kaybetmeye götürür. Nasıl halk olarak kendimizi ordulaştırıp taleplerimizi sıralayarak başarıyorsak, siz de bir kesim olarak, bir halk olarak, bir millet olarak -özdeşleştirme anlamında belirtiyorum- cins örgütlenmenizi yaparsınız. Ordulaşmış bir güç haline gelmeniz için militanlarınız ve sözcüleriniz var. Güç olduğunuz ortaya çıkmıştır; serhildanda, gerillada, hatta birçok devrimci görevde, kültürde ve diplomaside rol oynuyorsunuz. O halde taleplerinizin önünde durmak zordur.

Nasıl bir erkek şekillenmesi, nasıl bir ilişki istiyorsunuz? Erkek egemenlikli ilişkiler yerine, nasıl eşit ve özgür bir ilişki istiyorsunuz? Hatta nasıl bir toplum, nasıl bir sosyalizm, nasıl bir demokrasi istiyorsunuz? Kendiniz bunları maddeleştirebilirsiniz. Bu daha doğru olabilir. Deneyimler göstermiştir ki, bir kadın veya erkek devrimcinin bağlılıkta, eşitlikte ve özgürlükte birbirini yanlış anlaması, baskı altına alması ve eşit görmemesi mümkün değildir. Bu tür duygusal veya sübjektif yaklaşımlar fazla itibar görmemeli, objektif yaklaşımlar esas alınmalıdır. Bu da güç olmaktır, onun örgütü ve öncüsü olmaktır.

Kadının kendini savunma mekanizmaları olursa, bir erkek bir kadına haksızlık yapmak istese bile, örgüt topyekün buna karşı durur. Böyle olursa, erkek kadına haksızlık yapamaz. Her gün yaşanan binlerce haksızlık olayı var. Tek tek erkeklerin zihniyetine, kocanın veya yetersiz yoldaşın iyi niyetine sığınarak çözüm bulamazsınız. Kendi ordunuza ve örgütünüze dayanarak çözüm bulmanız en gerçekçi tarzdır. Buna dayalı ilişki arayışınızı, hatta kendi sevginizi, beğeni dünyanızı, topluma vermek istediğiniz kadın dünyanızı ve özlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yol ardına kadar açılmıştır, saflara akıyorsunuz. Bu şunu gösteriyor: Kadın kurtuluşuna yol vardır, güç birikiyor. Geriye bunu işlemek, örgütlemek ve buna önderlik etmek kalıyor. Bu da size düşen

Kendi kendini örgütlemeyen bir halk köledir. Kendi kendini örgütleyip yönetemeyen bir cins de köledir ve kölelikten kolay kolay kurtulamaz. Her şeyden önce örgütlenmeye inanmalısınız. Örgütlenmenin gereğine inandıktan sonra, rollerinize göre kendinizi hazırlamalısınız. Savaş istiyorsunuz, çok yakıcı gerilla özleminiz var, örgütsel çalışmaların içindesiniz. Bunun önderliğini ve örgütlenmesini de yaptıktan sonra erkek dünyasına merhaba deyin. Kendi özlemleriniz, topluma ve her türlü ilişkiye yaklaşımda bir dünyanız var. Ona gerçekleşme şansını böyle bir güçle vermeniz imkân dahilindedir.

Önümüzdeki dönemde de kadın ordulaşmasına elimizden gelen katkıyı sunacağız. Şu an oldukça bilinçleniyorsunuz, özgür bir kişilik olarak sürece katılıyorsunuz. Bunlar sağlıklı bir örgütleme için gereklidir ama yeterli değildir. Kadrolaşmanızı biraz daha ilerlettikten sonra, birçok görev sahasına görevli, hatta önder düzeyde yükleneceksiniz. Geliştireceğiniz örgütlenmeler ve bundaki başarı düzeyi sizi kesinlikle özgür yaşama yaklaştıracaktır. En gerçekçi tarz budur ve buna yüksek değer biçiyoruz. Bunu her zamankinden daha fazla düşünme, tartışma, karara bağlama ve özellikle pratiğe geçirme vazgeçilmez bir uğraşınız olmalıdır. Şüphesiz bunlar parti bütünlüğü içinde olur; yine erkek yoldaşlarla tartışma ve görev bölümü esprisi içinde olur; aykırılık ve çekişme içinde değil, uyum içinde olur. Kadın ordulaşması, genel parti, ulusal kurtuluş ve savaş görevlerine zıt yaklaşım değildir, yarıştır; "En iyisini biz de ordumuzda yaparız" biçiminde bir çözüm gücü olma anlamına gelir. Bu şansınızı mutlaka iyi değerlendirin. Tarih bu fırsatı her zaman vermez.

Küçümsenmeyecek çabalarla ortamı biraz hazırladık. Bu fırsat gerçekleştirilmeye doğru yüz tutuyor, ama işin sahibi sizsiniz. Daha fazlasını beklemeyin. Biz katkımızı yine sürdürürüz, ama sizin de yapmanız gereken birçok iş var. Özgür kişilik sizindir. Kurumlaşması gereken kişiler sizlersiniz. Savaşçı ve yönetici olarak kendinizi mutlaka kabul ettirmelisiniz. Savaşımınızı her sahada -askerlikte, siyasette, kültürde ve diplomaside vermeli, kendi renginizi topluma ve uluslaşmaya katmalısınız. Devrim kadının katıldığı ve rengini verdiği bir devrim olmalıdır. Bizim ulusumuz, kadının kendini bu temelde kattığı bir ulus olmalıdır. Bu ne kadar gerçekleşirse, devrimimizin enternasyonal değeri de o kadar yücelmiş olur.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Oct 27, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Eşitliğe ve Özgürlüğe YürüyüşWhere stories live. Discover now