Part 1

5 0 0
                                    


Atenţie!

Următorul text va conţine glume, ironii, satire şi uşoare urme de sarcasm. Cu alte cuvinte, e un pamflet, tratează-l ca atare te rog.

"România e un mix cultural"

Văzusem expresia asta scrisă pe net acum câteva zile şi acum mi-a venit "inspiraţia" să scriu câteva opinii personale, ale unui tânăr student, despre cum înţeleg eu România din zilele noastre. Şi sincer să fiu, personal nu-mi place România de astăzi; dar nu pentru că e plină de "cocalari şi piţipoance", sau că e plină de babe şi moşi spălaţi pe creier de propagandă PSD-ista de la TV, dar nici măcar pentru că e plină de hoţi. Rezumând puţin, România e plină de multe lucruri, multe dintre care nu sunt bune, dar există şi câteva lucruri bune în România cum ar fi speranţă. Această "forţă invizibilă" a unui popor trecut prin multe care nu ştiu cum face dar tot timpul spera la mai bine. E foarte interesant cum deşi se ştiu lucrurile rele care sunt în România, toată lumea(inclusiv eu) speră că va fi mai bine. Ce e negativ la aspectul ăsta al speranţe e că majoritatea speră că într-un fel, cumva, toate problemele României se vor rezolva fără ca cineva să mişte vreun deget. Să nu se înţeleagă că aş avea eu vreun "spirit de ţara" sau că m-aş crede vreun om mai deştept ca restu şi că pot eu să schimb o ţară întreagă printr-o simplă postare care cred eu că va fi citită de maxim 50 de oameni. NU, eu îmi scriu anumite opinii despre cum văd eu lucrurile în România acum, lucruri care poate peste 2-3 ani nu vor mai fi adevărate( "să sperăm") dar ideea e că astea sunt opiniile mele şi doar ale mele şi am vrut să mi le expun într-un mod mai amuzant din lipsă de ocupaţie.

Acum, revenind la citatul "România e un mix cultural". În opinia mea, România nu e doar un mix cultural, dar şi un amalgam de mentalităţi, trend-uri şi persoane atât de diferite unele faţă de altele încât mi se pare cel puţin interesant faptul că încă nu ne-am luat toţi la bătaie pentru ultima pâine de pe raft, sau pentru ultima sticlă de bere din frigider. Că deh, la cât de mândri, şi pe "bună dreptate" sunt românii ar fi greu de crezut că undeva în ţara asta, chiar în aceste momente, nu există cel puţin două persoane, care să aibe o dispută despre lucruri atât de importante şi atât de filozofice, cum ar fi "BMW vs Audi/Mercedes". Ce vreau eu să zic e că românul, are acest sentiment de mândrie pe care sincer să zic nu prea îl merităm din moment ce la noi nu o să mai fie vârfuri, nu pentru că se toacă munţii, ci pentru că în loc să facem nouă ne place să purtăm discuţii. Spun că românia e un amalgam de mentalităţi deoarece majoritatea sunt împărţiţi în tabere adverse gen "PSD-isti" sau " golani/huligani" şi nu reuşesc să geaseasca un punct comun de la care să avanseze înainte.

Românul să bucură când vede că la TV se zice că se vor mări salariile sau pensiile, şi de ce nu s-ar bucura?, că doar o să aibe mai mulţi bani în buzunar să-i dea pe "haine scumpe" de la Zara, dar românul nu se întreabă de unde o să aibe statul bani să plătească salarii mai mari. Românul nu se gândeşte că dacă statul îi creşte leafa "binemeritată" că doar deh, el lucrător în sectorul public merită mulţi bani şi statul, fiind cel mai mare angajator din România trebuie să dea exemplu la multinaţionalele lui Soros care au venit să exploateze pe nedrept românul "harnic şi cinstit" şi să dea la oamenii "de bază" ai statului care depun o muncă foarte solicitantă de a sta jos toată ziua şi a completa formulare sau a îndemna oamenii la ghişeul alăturat că ei "sunt în pauză" salarii de 4-5000 de lei pentru că deh, ei sunt baza în România. Nu zic să nu se dea salarii mari la profesori, medici, pompieri şi alţi oameni care se chinuie să ţină românia pe linia de plutire şi încearcă cât de cât să aducă un plus în societate, dar nu să îi dai lui tanti Maria de la ghişeul 2 salariu de 5000 de lei pe lună pentru munca incredibil de stresantă pe care o face dânsa de a completa 2-3 formulare pe zi şi a încasa banii plătitorilor de taxe şi impozite din care dânsa mai apoi îşi va lua salariul. Mesaj pentru tanti Maria:"ciocu mic şi joc de glezne" că nu meriţi 1 leu în plus la salariu.

Văd tendinţa de a crede că dacă statul anunţă o majorare a salariilor bugetare taberele sunt împărţite între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează la privat dar ce nu înţeleg românii e că pe patronul unei firme cel mai mult îl costă salariile angajaţilor în timp ce statul nu-şi platesete angajaţii din banii proprii, ci din banii pe care îi "culege" de la mine, de la tine şi de la fiecare cetăţean plătitor de taxe şi că dacă statul creşte salariile la bugetari, impozitele şi taxele vor creşte şi ele, poate nu azi, sau mâine dar peste 1-2 ani sigur. Ce vreau să zic e că românul nu se gândeşte la viitor şi în mod sigur nu se gândeşte şi la cel de lângă el.

Apoi avem această diferntiere între regiunile României, care sincer pe mine mă amuză deşi geografic trăiesc în cea mai nasoală regiune din ţară. Moldova, regiunea unde nu se mişca nimic înspre mai bine şi unde oamenii încă votează pentru o sticlă de ulei. Aici PSD-ul ştie care nu are concurenţă şi de aia nici nu se chinuie să facă lucrurile mai bune. Aici găseşte oameni foarte cultivaţi în arta consumului de alcool ieftin şi în minunatele meşteşuguri de a-ţi bate soţia şi copii din motive încă necunoscute. Ardealul, un fel de ţara minunilor, numit şi poarta către Vest sau generic "mai bine ca-n Moldova", plin de oameni cultivaţi, dornici de muncă, harnici şi cinstiţi dar păcat că nu au cu cine ca la est sunt numai oameni leneşi şi la sud numai "cocalari şi pitipoance'". Muntenia, în care se afla minunatul judeţ Teleorman unde din ce am înţeles se vor aloca fonduri uriaşe în 2017 pentru "construcţia şi reabilitarea de drumuri".Tot pe aici e şi Bucureştiul, unde se pot observa în marea lor splendoare naturală tot felul de specimene de "bărbaţi bine" , majoritatea conducători de BMW din 98-2002 înmatriculat pe BG dar şi foarte mulţi "domni" păşind galant de zici că au mâncat ceva stricat spre terasa să bea doar apă plată şi cafea cum se spune într-o melodie ca doar deh, cămaşa trebuie să stea frumos pe burtica lucrată la sală ca să placă la domnişoarele dornice de o partidă de FIFA mai pe seara în incinta garsonierei închiriate din cartierul Ferentari. Aş zice câte ceva şi de Oltenia dar nu vreau să vină fraţii mei cu săbiile să mă întrebe de sănătate deci mă abţin. Mai avem apoi Banatul unde este Timişoara, primul oraş iluminat electric din Europa şi apoi Dobrogea, care înafară de Mamaia, Mazăre, ţânţari şi apă murdară nu ştiu nimic interesant de ea.

Regiunile acestei ţări minunate diferă nu doar geografic, dar mai ales cultural deoarece fiecare şi-a creeat o identitate proprie şi acum toată lumea ştie că moldovenii sunt leneşi, beţivi şi din Vaslui şi că ardelenii au graiul molcom plin de "ioi", "tulai" şi "no". Românii nu sunt un popor omogen dar nici nu încearcă să fie că până la urmă bătaia care o dai cu sabia diferă de aia care o dai cu furcă şi de asemenea stilu în care spargi seminţe e diferit în ardeal faţă de cel din moldova, adică una e să îţi permiţi să stai pe o bancă în parc cu pungă de seminţe, petul de bere şi grătarul încins şi alta e să mănânci seminţe gata decojite din bol sau în caz că nu-ţi permiţi luxul de a avea un bol le pui în castron şi le serveşti ca aperitiv înainte de o friptură de porc bine făcută la cuptor, dar ceea ce poate nu ştii e că porcul ăla se prea poate să fie din Moldova.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Sep 16, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Cum e sa fii român?Where stories live. Discover now