ti znaš i sam nositi svjetove u samome sebi

84 7 2
                                    


Imamo li um, imamo li svijest da je podarimo nečemu, nekome za koga nas uče da je vrjedniji od ljudskog života?

Ruke su nam kratke ako želimo dotaknuti oblake, noge krhke ako želimo skočiti s Mjeseca, a koža štoviše osjetljiva ako želimo biti pored Sunca.

Priroda nam ne dopušta biti ili raditi štogod želimo. Ne možemo se ponašati poput životinja ili biti Einstein bez učenja. Ako pogledaš dovoljno duboko u sebe, zariješ nokte ispod hrama svojeg postojanja upoznat ćeš Univerzum. Pronaći ćeš nešto veće od rase, politike i religije. Ta dimenzija teče tvojim zatvorenim očima, mislima, riječima. Ostaješ gol u prostoriji prepunoj ogledala. Znaš svoje mane, znaš da moraš obuzdati dlanove koji ti se bore s glasnicama, rade čvorove od misli, stoje na samom vrhu jezika.

Rane su ti samo prešućene riječi u kasnim noćnim satima, a vrijednosti glatka koža na tuđem zapešću. Kriješ boga u sebi. Njeguj ga i štiti. Ne trebaš klečati ni moliti se za njega, ne trebaš ga miješati u materiju. Pusti ga neka bude, neka plovi tvojim postojanjem. Daj mu mira, ne postavljaj mu zahtjeve. Ne govori mu što je „društveno prihvatljivo", ne nameći mu. Samo ga pusti neka bude. Pretači ga u pjesme i uši prijatelja, dijeli ga u obiteljskim zagrljajima.

Voli se, voli se neizmjerno čovječe jer si doista vrijedan divljenja. Vjeruj u sebe i bit ćeš moćan. Ne propitkuj tuđe svjetove niti ih osuđuj, prihvati ono što jest. Prigrli istinu i ona će te njegovati. Ostavi se Pravila i Vlasti jer život je najveća tajna koju posjeduješ. Ako nešto želi otići, pusti neka ode. Ozdravit ćeš.

Isprazni svoj um, napuni svoju jezgru.

Oslabi ambiciju i ojačaj odlučnost. Budi dobar jer dobrota je poput vode koja hrani ne trudeći se. Odbaci okove na putu, drži se jednostavnosti i budi svoj. Ne osuđujem te i ne uvjeravam, ne govorim ti što da budeš ili u što da vjeruješ. Ne suprotstavljam ti se, ne vrijeđam te i ne govorim ti da griješiš. Ovo su samo riječi na stranici koje čekaju da ih prihvatiš ili odbaciš. Jednostavno su ovdje. Pokušavam ti reći da je onaj tko poznaje druge inteligentan, ali onaj tko poznaje sebe mudar. Onaj tko svlada druge je snažan, a tko svlada sebe moćan.

Kad shvatiš da je ono što imaš dovoljno, bogat si, istinski bogat. Ostani u središtu i prihvati mir, jednostavnost i strpljenje. Prihvati mogućnost smrti i izdržat ćeš. Prihvati mogućnost života i izdržat ćeš. Promijenit će se sve što se treba promijeniti, dogodit će se sve što se treba dogoditi.

Stvarnost živi u dubinama. Na rubu su samo njezini bljeskovi zato zatvori usta, umrtvi osjetila, otupi svoju oštrinu. Razveži svoje čvorove, omekšaj svoj pogled, slegni svoju prašinu.

Živi i pusti živjeti.

Ne sudi.

Prihvati sve kako dođe.

Suoči se.

Sve će biti u redu.



( nije poeziya, al je zadaćnica u školi ispala prilično dobro pa da taj tekst podijelim i ovdje)

ERA BEZ FORME Where stories live. Discover now