4. kapitola - Strasti dospievania

1.1K 84 91
                                    


Piaty ročník začal akosi prirýchlo. Riaditeľ im hneď prvý deň oznámil, že sa bude konať premiéra vianočného plesu. Rozhodlo to ministerstvo a mala sa z toho stať každoročná tradícia.

Chlapci boli zničení, pretože mali len tri mesiace na to, aby pozvali nejaké dievča. Harry naopak rovnakú dilemu vôbec neriešil.

Varil svoj elixír vedľa Bellatrix a keď sa profesor Slughorn nepozeral, drgol do nej.

Temné oči ho vyhľadali. „Čo je?"

„Išla by si so mnou na ples?" spýtal sa šeptom a s malým úsmevom na perách.

Bellatrix sa široko usmiala. „Jasná vec," prikývla a ďalej sa venovala elixíru.

Lucius ich pozoroval z lavice, ktorá stála oproti, so zaťatými päsťami.

ooOoo

V stredu pred večierkou sa Lucius a Harry vybrali do Slughornovho klubu. Boli pozvaní na začiatku roku. Ich vedúci fakulty si robil vlastnú zbierku výnimočných študentov. Bola to tak trochu úchylka, podľa Harryho mienky.

Lucius sa rozčuľoval, že tam chodila i humusáčka z druhého ročníka, Lily Evansová. Harry si nemohol nevšimnúť, ako po nej Severus stále pokukuje. Očividne mal to dievča rád. Od prvého ročníku s ňou začal tráviť svoj mimoškolský čas. Hoci bola humusáčka, Harry musel uznať, že to bolo krásne dievča. Ohnivé vlasy a zelené oči, ktoré boli tak podobné tým jeho. A vyzeralo to tak, že to dievča má Severusa rovnako rado a Harry bol šťastný, že si jeho brat našiel kamarátku.

Prišli do komnaty a usadili sa za okrúhli stôl vedľa seba, o chvíľu dorazili aj Severus s Lily. Obaja sa usmievali a Harry bol nanajvýš spokojný. Kývol na Severusa a pozoroval Slughorna, ktorý zacinkal lyžičkou o pohár.

„Som rád, že sme sa tu spolu stretli i túto stredu v plnom počte. Dnes nám škriatkovia pripravili vynikajúci čokoládový zákusok, ktorý sa stal populárnym po celom kúzelníckom svete. Recept vymyslela moja bývalá žiačka Olívia Žartovná," riekol pyšne.

Zrazu sa pred nimi objavil malý tanier s dezertom a šálka horúcej čokolády. Harry vôbec nepočúval Slughorna, miesto toho sa sústredil na Severusa a Lily, ktorí si tíško štebotali do ucha a usmievali sa. Merlin, mohol byť jeho brat v tak mladom veku zamilovaný? No rozhodne tak vyzeral.

„Á, Harry, minulý rok ste spolu s Luciusom dosiahli najlepšie výsledky z ročníka. Dúfam, že i tento rok budete takí usilovní," pozeral na nich s otcovským úsmevom, vedúci ich fakulty.

Harry sa usmial a prikývol. „Iste pane."

„Budeme sa snažiť," dodal Lucius.

„Je pravda, Lucius, že sa tvoj otec stal hovorca ministerstva?" zaujímal sa Slughorn.

„Áno, pane," potvrdil Lucius a odpil si čokolády.

„No to sú mi veci."

Zrazu jeho pohľad zablúdil k Lily a Severusovi. „Och, Lily, povedzte nám čo vaši rodičia vlastne robia v muklovskom svete?"

Lucius si znechutene odfrkol.

Lily sa trochu začervenala, no pyšne sa vystrela. „Moja matka je účtovníčka a otec lekár."

Slughorn prikývol. „Hm, áno, zaujímavé."

Harry si všimol, ako Severus hodil zamračený pohľad na Luciusa, ktorý na Lily pozeral ako na odpad.

Harry sa k nemu priklonil. „Ovládaj sa, Lucius," šepol mu do ucha.

S krátkosťou dychu si vysvetlil nekonečno (HP/LM | HP/LV | Harry Potter; SK) ✓Where stories live. Discover now