Şımarık Top

1K 10 4
                                    


Etrafı sarı renk filelerle örülmüş sandığın içinde, atılmayı veya, küçük mahallelerde maç yapan çocuklara verilmeyi bekleyen bir sürü eskimiş futbol topu duruyordu. Bu toplar, ünlü futbol takımlarının yaptıkları maçlarda, ünlü futbolcuların ayaklarının altında maç sahasının bir o yanına bir bu yanına sürüklenip yuvarlanan arada bir kalecilerin eli ile havada yakalanmış, kimi zaman da sert bir ayak darbesi ile kalenin filelerine fırlatılmış ve artık oynanamayacak duruma gelmiş toplardı. Birde beyaz filenin içinde duran toplar vardı. Bu toplar çok şanslıydı. Bu şanslı olan toplar, çok önemli maçlarda, çok önemli futbolcuların ayağıyla kaleye atılmış ve futbol takımlarına çok büyük puanlar kazandırmış ve hatta bazılarının kale filelerine gitmesi ile birlikte maçı kazanan futbol takımını şampiyon yapmıştı. Bu şanslı toplar, parlak beyaz filenin içinde duruyorlardı ve hepsinin de üzeri yazılıydı. Mesela bir topun üzerinde "şampiyonluğu getiren golün topu", diğerinde "10 numaralı futbolcunun attığı şutlarla karşı takımı 5-0 mağlup eden top" diye yazıyordu. Bu toplar, yüksek fiyatlarla bazı insanlara satılıyor ve çok güzel vitrinlerin içinde saklanıyorlar ve böylece bu toplar hayatlarının geri kalan bölümünde bol bol dinlenme şansı buluyorlardı fakat sarı filenin içindeki toplar onlar kadar şanslı değildi. O toplar, futbol takımlarının önemli bir galibiyetine veya şampiyonluğa vesile olmamış sıradan toplardı ve başlarına neler geleceği belli değildi. Bu eski toplar, "Başımıza ne gelecek, nereye götürüleceğiz?" diye endişeli bir şekilde beklerken. Top filesinin yanındaki masanın üzerine taptaze bir futbol topu kondu. Bu futbol topu, yeni üretilmiş ve henüz bu topla kimse oynamamıştı. Bu yeni top ne kadar da güzel parlıyordu, tıpkı diğer topların buraya ilk geldiği günlerdeki halleri gibiydi. O eski toplar da bir zamanlar bu top gibi yeniydi fakat futbol sahasında oynana oynana eskimişlerdi.

Yeni top, kibirli bir şekilde, masanın üzerinden aşağıdaki filede duran kirli ve eski toplara baktı.

- Iğğyyy, bunlar da ne böyle? Siz ne pis şeylersiniz böyle? Benim gibi taptaze, temiz ve kaliteli bir topu, sizin gibi eski püskü ve çamurlu topların olduğu odaya ne diye getirdiler acaba? Dedi.

Yeni topun söyledikleri diğer sarı filedeki topların hiç hoşuna gitmedi. Eski toplar, bu yeni topa "Şımarık" adını taktılar. Şımarık'ın bu şımarık dolu sözlerine hiç birisi cevap vermedi çünkü yeni topun biraz sonra yara bere içinde yanlarına gelmek zorunda olduğunu biliyorlardı. Kısa bir süre sonra Futbol sahasında yeni bir maç başladı. Görevlilerden birisi, yeni futbol topunu masanın üzerinden aldı ve sahaya, futbolcuların yanına attı. Hakemin düdük sesiyle maç başladı. Şımarık da neye uğradığını şaşırdı. Futbolcuların sert ayak darbeleriyle bir oraya bir buraya çarpıyor, her yeri yara bere içinde kalıyor, yaş ve soğuk çimlerin üzerinde yuvarlanıp bazen sahanın dışındaki çamura saplanıyor sonra da bir futbolcunun vurduğu tekme ile gökyüzüne doğru yükselip tekrar yere çarpıyordu. Futbol maçı bittiğinde Şımarık'ın çektiği acı da bitmişti. Bu maçta hiç gol atılmadığı için iki futbol takımı da galibiyet yaşamamış, şampiyonluk da olmamış ve Şımarık, hiçbir önem taşımayan eski ve yıpranmış topların olduğu eski top sandığının içine atılıverdi. Şımarık, patlamak üzere olan dikişleri ve yeni açılan yaralarının acısıyla daha iki saat önce hakaret edip hor gördüğü eski topların içine düşmüş ve kendisi de o toplar gibi eski püskü bir top olmuştu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra masanın üstüne yeni bir futbol topu daha geldi. Bu yeni futbol topu da daha önce hiç futbol sahasına çıkmamıştı. O da tıpkı Şımarık gibi, eski toplara bakıp ne kadar iğrenç göründüklerini ve kendisinin ne kadar yeni ve güzel olduğunu söyledi. Kısa bir süre sonra da bir adam gelip yeni topu masanın üstünden aldı ve O'nu futbol sahasına götürdü.

Sorular

1 – Maçlarda oynanırken şampiyonluk getiren veya kaleye çok gol atılarak takımlara çok puan getiren topları ne yapıyorlarmış?

2 – Maçlarda oynanırken takımlara puan kazandırmayan ve şampiyonluk da getirmeyen topları ne yapıyorlarmış?

3 – Eski top filelerinin yanındaki masanın üzerine koyulan yeni topa, filedeki toplar hangi ismi takmışlar?

4 – Eski toplar, neden yeni topa "Şımarık" ismini takmışlar?

5 – Yeni topun başına futbol maçında neler gelmiş?

6 – Adı "Şımarık" konan yeni futbol topunun oynandığı maçta şampiyonluk ya da galibiyet yaşanmış mı? Yaşansaydı ne olurdu?

7 – Şımarık ve diğer eski topların başına sence ne gelecek?

8 – Şımarık'dan sonra gelen yeni top, eski toplara nasıl bir tavır sergilemiş?

9 – Şımarık'dan sonra gelen yeni topa ne söylemek istersin?

10 – Sen bir futbol topu olsan seni ne yapmalarını istersin?

11 – Topların şekline "Küre" dendiğini biliyor muydun? Etrafında küre şeklinde neler var?

  Yazan: Filiz DEMİREL (Anasınıfı Öğretmeni)  

Okul öncesi HikayeleriWhere stories live. Discover now