Jagdtiger(Alman Tank Avcısı)

57 2 2
                                    

The Jagdtiger Nazi ordusu tarafından sırasında kullanılan (King Tiger) tankı şasesi üzerine yapılmış 2. DÜNYA SAVAŞI sırasında üretilmiş en ağır tanktır.

The Jagdtiger dizayn olarak Jagdpanzer modelinin bir uzantısıydı. Jagdtiger uzatılmış Tiger II şasesi üzerine yapılan kutu şeklinde bir üst yapıdan ibaretti. 1943 yılının başlarında Üreticileri olan ve Tiger II şasesi üzerinde çalışmaya başladı.

Sonuçta çok ağır zırhlı ve üzerinde 128 mm L/55 PaK 44 top (bu silah uçaksavar topunun geliştirilmiş bir modeliydi) bulunan bu araç sırasında herhangi bir tankı 3.500 metreden kolaylıkla imha edebilirdi. Sahip olduğu 250 mm taret ön zırhı ve 150 mm'lik eğimli zırhı sayesinde önden aldığı isabetlerde kesinlikle zarar görmüyordu. Ancak aracın en önemli eksikliğini duyduğu özellik taret kısmının sabit ve namlunun ise sadece 10 derecelik bir açıyla dönebilmesiydi. Bu yüzden düşman aracına karşı doğru dönmesi ve böyle ateş etmesi gerekmekteydi.

Aynen King Tiger tankın içinde en büyük dert olan ağırlığı, ki Jagdtiger bu tanktan 3 ton daha ağırdı, bunun için motoru yeteri kadar güçlü değildi, sıkça arıza yapıyordu ve manevra kabiliyeti çok zayıftı. Bu sorunlar , ayrıca taretinin dönememesi, bu aracı düşman uçak ve tanksavar silahları için açık hedef haline getiriyordu. Eğer düzenli lojistik destek aldıklarında uzun menzillerinden otürü gerçekten de korkutucu bir etkiye sahipti. Ancak yedek parça yetersizliği, onarımının güç olması ve yakıt sıkıntısından ötürü etkili bir silah olamadı.

Üretimi

150 adet Jagdtigers sipariş edilmesine rağmen sadece 88 adet üretilebildi. 11 tanesiden seri numaraları 305001, 305003 ve 305012 ye kadar olanlar Porsche marka süspansiyon ve geri kalanları ise Henschel marka süspansiyon ile üretildi. Üretimine çok geç başlanan bir araç oldu. Savaşın sonuna doğru birçok araç malzeme eksikliğinden ötürü tamamlanamadı.

Jagdtiger modeli yapı olarak çok büyüktü ve askerleri bu araçtan epeyce korktu. Ancak bu araçlar hammadde ve insan gücünün boşa harcanmasına sebep oldu. Bu araçların yerine ya da modelinden üretilebilirdi. Her ne kadar bu araçlara çok güvenmiş olsa da az sayıda üretilmelerinden dolayı bu araçlar savaşta hiçbir varlık gösteremedi .

Hitlerin Acımasız SilahlarıDove le storie prendono vita. Scoprilo ora