#İSTEK1 - Kapanacaklara ve Kapalılara Tavsiyeler! (Başörtüsü)

830 15 18
                                    

İlk önce bu konuyu üçe ayırmak istiyorum.Çünkü hepimiz uzun şeyleri okurken sıkılırız diye düşündüm.Konuyu nasıl üçe ayıracağım peki?Şöyle olacak:Hepsi ''#İSTEK1-Kapanacaklara ve Kapalılara Tavsiyeler!'' adı altında yer alacak.Fakat hepsinin devamında bulunduğu kategori yazacak.Kategorileri ise başörtüsü,giyim ve psikolojik olarak adlandırdım.O zaman hadi başlayalım!

Soruları cevaplayarak gitmeyi daha mantıklı buldum.

1-TOPUZ NASIL YAPILIR?

Aslında çok basit cidden sadece bir pufuduk tokaya,bir tane normal ince evde taktığımız başörtüye ve bir tane de boneye ihtiyacımız var.Topuz tokasının resmini medya ya koyacağım oradan da bakabilirsin.

İlk önce sıkı bir topuz yapıyoruz ben genellikle başımın hizzasından biraz yüksekte yapıyorum.Daha sonra topuz tokasını yaptığımız topuzun üzerine geçiriyoruz.Sonra başörtüyü alıyoruz bir ucunu kısa bir ucunu uzun yapıyoruz (tam anlatamadım gibi oldu ama normal namaz kılarken annelerimiz bağlar ya hani önden toplu iğne ile heh öyle işte.) Daha sonra başörünün iki ucunu önümüze alıyoruz.Arkada kalan kısmı ise başımızın üzerine doğru örtüyoruz.Sonrasında önümüzde olan iki ucu arkaya alıp bağcık bağlarkenki ilk hamleyi yapıyoruz daha sonra bir düğüm atıyoruz.Sonra düğüm ve sarkan iki ucu başımızın sağ veya sol tarafında ki başörtüyle örtülü kısma tıkıyoruz.Sonra başımızın üzerine attığımız parçayı alıp,düğüm ve sarkan iki ucu tıkdığımız tarafın ters tarafına tıkıyoruz.(yani düğüm ile sarkan iki ucu sağa ise ,başımızın üzerinden aldığımız parçayı sola tıkıyoruz.Daha sonra boneyi takıyoruz.İŞTE BİTTİ! Topuzunuz biraz yamuk olabilir elinizle sıkarak veyatta vurarak düzeltebilirsiniz.Ben vurmayı tercih ediyorum :D Vurarak sadece yanlardaki yamuklukları düzeltmiyoruz.Eğer başınız yandan bakınca deve hörgücü yibi duruyorsa ve topuz çok sivri duruyorsa ona da vuruyoruz :D

YOUTUBE'DA BİR ABLAMIZI BULDUM ORADAN DA BAKABİLİRSİNİİZ BEN YARDIMCI OLAMADIYSAM. https://www.youtube.com/watch?v=C8jyxwDjZh4

2-TOPLU İĞNE Mİ ÇENGELLİ İĞNE Mİ KULLANMALIYIM?

Bu soruyu bende çok düşünmüştüm kapanmadan önce çünkü toplu iğneyi takmak zor geliyordu ve taksam bile sanki iğne düşecek gibi geliyordu ve çok sıkıyordu.Kapandığım günden beri şal ve başörtülerimde çengelli iğne kullanıyorum.Hiç bir şekilde zarar vermiyor.Lakin şöyle bir durum var çengelli iğnen arka tarafında bir dönemeç var ya oraya şalın bir parçası girerse şal biraz zedelenebilir ve yırtılabilir ama çok küçük bir parça.

Çengelli iğneyi eşarp'a takarsak ufak delikler oluşuyor ama bu delikler çoook çook yakına gelinmedikçe görünmüyor.Ayrıca çengelli iğne'nin şala ve eşarp'a verdiği zararı toplu iğne de veriyor diye düşünüyorum.O da ufak ufak delikler bırakıyor.

3-İPEK ŞAL VS. SIRADAN BİR ŞAL

İpek şal'ı şöyle tanılayabilriz: Pahalı,sert bir kumaşı olan,önü güzel olan ve normal şallardan daha uzun.

Normal şalıda tanımlayalım: Yumuşak ve sert çeşitleri olan,pahalısı ucuzu olan(pahalısı dediysem de öyle ipek şal gibi 50-100 lira falan değil ben şuana kadar en fazla 35 liraya gördüm.),uzunu da var kısasıda.

Benim sadece 1 tane ipek şalım var o da hediye zaten yoksa normalde bir şala o kadar para vermem.Genellikle 5-10-15 liraya şallar alıyorum.İpek şalın nasıl önü sivri oluyorsa normal şalın da oluyor yani normal şalın pekte eksik kalır yanı yok.Hatta fazlası bile var bence.

4-ŞAL NEYE GÖRE SEÇİLİR?

Ben şal alırken ilk kapandığım zamanlarda sert olmasına dikkat ediyordum.Çünkü sert olunca önü hemen sivri oluyor yani önü kafanıza yerleştirdiğiniz anda oluşuyor.Ama zaman geçti ve yumuşak şallar kullanmaya başladım ve onların önünüde yapabilmeye başladım.Nasıl yapabiliriz diye sorarsan toplu iğneyi sivri olmasını istediğiniz yere takıyosunuz gün boyunca hiiç kıpırdamıyor.

Uzun lafın kısası kapanacaksan şalın sertliğine dikkat ederek al.Zamanla,elin alıştıkça yumuşak şallara yöneleceksin zaten.Sert şalların fiyatı da yumuşaklardan az biraz fazla.Yumuşak şal 5 ise sert şallar 15 gibi değişebiliyor.


ŞURAYA DA BİR NOT EFENDİM:SERT ŞALLAR YUMUŞAK ŞALLARIN ARASINDA DA DA SATILABİLİR.AMA GİTTİĞİNİZ YERE SERT ŞAL İSTİYORUM DERSENİZ TAFTA DENİLEN ŞALLARI GÖSTERİR SİZE O ŞALLARDA BENİM ŞUANA KADAR GÖRDÜĞÜM İPEK OLMAYAN EN PAHALI ŞAL YANİ 35 TL CİVARI.AKLINIZDA BULUNSUN!

5-ŞAL BAĞLAMA STİLLERİ

Şimdi ben size burada anlatsam cidden olmaz hem çok uzun sürer hemde düzgün anlatamam.Hani video falan olsa tamam da yazııyıla olacak iş değil bence.O yüzden topuzda da olduğu gibi youtube linkleri koyacağım en iyi anlatanı bulup koyacağımdan emin olabilirsin.


https://www.youtube.com/watch?v=_8CeUXy2nGs : Bu video da 3 tane arap tarzı bağlama stili var.

https://www.youtube.com/watch?v=ySNQ7lkov7U : Bu videoda 3 tane sırdan günlük bağlama stili var.

bir tanesini yukarıya koydum.İsterseniz kişinin youtube sayfasına girip oradan diğer videoyada bakabilirsin ya da buradaki linki kopyala yapıştır yaparak ulaşabilirsin. 

^^^^^^^^^^

Bu kadar yardımcı olabildim.Eksik,yalnış bildiğim şeyler varsa yorum kısmına bırakırsanız çook sevinirim.Üzgünüm çünkü tam anlatamadım gibi geldi.İsteyen arkadaşımmızdan da özür diliyorum.Ama yine de emeğe saygı diyip oyunzu esirgemezseniz sevinirim.Teşekkürler görüşmek üzere!

Kapalılar İçin Tavsiyeler Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin