Jedna noć (adna36)

419 15 6
                                    

Naslov priče je po meni solidan. Iskrneo, prvo na što me podsjetilo je ona pjesma od Zaka haha. Nije nešto posebno zanimljiv da mi privuče pozornost, ali bar nije jedan od onih naslova koji se stalno ponavljaju tipa Dangerous, He, She, Dark i te stvari. Dakle, nisi upala u zamku klišeja, ali da je ime nešto posebno zvučno - i nije baš. Veliki plus od mene imaš jer je na hrvatskome, i to ne samo kao pisac već i kao osoba koja cijeni svoj jezik i državu. Svaka čast.  Jedino što mi je malo zasmetalo je engleski izraz "point of view". Također si me oduševila i s davanjem imena svakom nastavku što je pohvalno, originalno i pokazuje trud koji ulažeš u sve ovo. Ovo davanje imena je jedna od nijansi koja daje dio tebe u tvoju priču, a ti si je u potpunosti učinila svojom.

Opis je na daleko višem nivou od naslova. "Zašto su mi njegove usne tako poznate?" Totalno originalno, intrigantno... ma sve super. Da sam slučajno naletjela na ovu priču pročitala bih je upravo zbog opisa, ne naslova. Dakle, to te u neku ruku spašava. Fascinira me kako si me uspjela zainteresirati sa samo jednom jedinom rečenicom. To je poprilično riskantno, no ti si i više nego uspjela u tome.

Sviđa mi se način na koji si započela priču - njegovo gledište. Ne znam za ostale, ali meni je ovo neobično i tajanstveno jer ne otkrivaš odma njenu stranu. A ono što mi se posebno sviđa je kako si prikazala njegovu arogantnost i to odličnim rečenicama tipa "Bože, koja patetika." i slično. Ovim si baš dočarala tu njegovu iritantnu osuđuđivačku stranu. Ovo ne samo da pokazuje njegove karakterne osobine, već približava njegov lik, a također i dočarava pripovijedanje u prvom licu.

Ne znam trebam li prvo početi s pravopisom ili radnjom i likovima. Malo mi je teško komentirati gramatiku budući da si iz BiH (pretpostavljam da jesi) pa ipak postoje neke razlike, ali osvrnut ću se na par sitnica na koje zasigurno trebaš pripaziti. 

Mislim da imaš problem s interpukcijom. Ne stavljaš uskličnike kad se netko dere, ne stavljaš upitnike kad netko postavi pitanje, ponekad nepotrebno gomilaš zareze, a ponekad ih nema kada su potrebni. Štoviše, izmislila si i jedan vlastiti znak - dvije točkice (..). Ne znam zašto to koristiš i što to uopće predstavlja - nešto između izjave i nabrajanja? Ne ide mi u glavu, stvarno. Jedan od razloga zašto gomilaš zareze je taj da ih stavljaš prije veznika koji to ne zahtijevaju tipa veznika "te". Ne samo da neprestano upotrebljavaš ovaj veznik (i to do granice iritantnosti jer kad nešto napišeš više puta, ostane u pamćenju) nego ispred njega stavljaš zarez koji uopće nije potreban. Dakle, imam dva savjeta u vezi ovoga: 

1. Umjesto veznika "te" koristi druge veznike, npr i, pa, itd.

2. Ispred veznika "i, pa, te, ni, niti" zarez se ne piše. 

Kako bi bolje shvatila o čemu pričam izvukla sam jedan primjer za tebe: "Izvukla sam gumicu iz kose, te frustrirano prošla kroz kosu, pokušavajući barem malo da je namjestim, te sam krenula iz kupatila."

Veznik te dva puta u jednoj rečenici. Zarez na krivom mjestu dva puta u toj istoj. Prvi veznik uopće nije bio potreban, budući da si nabrajala što sve radi pa si mogla staviti i zarez. A ako sibaš htjela staviti veznik mogla si upotrijebiti veznik "i". U svakom slučaju, na ovome bi trebala malo poraditi. Mislim da ti je ovo najčešća pravopisna greška i stvarno se često pojavljuje. 

Nadalje, riječ "nemoguće" se piše zajedno, ne "ne moguće" kako ti to radiš. Ispočetka sam mislila da je greška u tipkanju, ali se ponavljalo pa sam shvatila da ipak nije stvar u tome. Također i riječ "štoviše". Za ovo nisam sigurna razlikuje li se u bosanskom pravopisu, ali pretpostavljam da se ni tamo ne piše "šta više". Ako nisam u pravu u vezi ovoga ispričavam se. 

Također sam primjetila da pišeš čas u sadašnjosti čaš u budućnosti. To je malo zbunjujuće, budući da ne koristiš tehniku "flashback" ili nešto što bi zahtijevalo takve kombinacije. Radnja se događa ili u sadašnjosti ili u prošlosti. Nema između. Ne možeš davati radnji vremensku dvodimenzionalnost jer se to kosi sa svakom logikom. Bar ne u ovome žanru.

Mišljenje (otvoreno)Where stories live. Discover now