PRAVILO/NAPOMENA

1.3K 62 8
                                    

PRAVILO:

Jednako ka šta je tebi stalo do mišljenja o svojoj priči i meni je. Može jedan dogovor? Ostavi komentar na moju priču Tišina  i ja ću ostavit troduplo veći komentar o tvojoj priči. Pošteno? I više nego pošteno.

NAPOMENA:

Prije nego šta mi pošalješ priču, uzmi u obzir da ću bit jako kritična, ka šta jesan. Tako da ako misliš da nisi spreman/spremna za kritike rađe ne šalji priču. Naravno da će bit i dobrih stvari i svega, ali ja ne ulipšavan komentare i nikad neću. Ponovno ponavljan, bit ću brutalna. Ali zato će ti moje kritike pomoć da radiš na svome pisanju i da popraviš ono šta ne valja. Dakle, ako ti je stalo do tvoga pisanja pošalji priču, a ako ti je stalo do ega, nemoj.

I još nešto da razjasnimo: znači mene nije briga ko mi pošalje priču. Neko s 100 pratitelja, s 3500, Severina, Oprah - nije bitno. Nije stvar u tebi, nego u tvome pisanju. Dakle, nema dvostrukih mjerila. Svi dobivate jednako iskreno i objektivno mišljenje bez obzira na to ko ste.

Dakle, kako će to moje mišljenje uopće izgledati? Pročitat ću prvih deset dijelova tvoje priče i usporedno s čitanjem pisati svoja zapažanja. Mogu napisati mišljenje ako priča ima i manje dijelova, ali to je opet manje materijala i manje informacija, a samim tim će i moje mišljenje biti kraće. Kod priča koje imaju više poglavlja, čitam većinom do desetoga. To je sasvim dovoljno da dobijem informacije o likovima, radnji, a na kraju i tvom samom pisanju. Također, mogu popratiti koliki je  (ako ga ima) napredak tj. razlika u pisanju u prvom i u npr. desetom dijelu. 

Na što ću se točno obazirati u tvojoj priči? U svakom mišljenju komentiram sam naslov i opis, to je početak. Većinom kažem nešto i o samoj temi: je li dobro odrađena, koliko se držiš teme, kako se razvija kroz radnju itd. Nadalje, tu su i likovi. U svojim komentarima ne nabrajam osobine vaših likova, kao većina čitatelja na wattpadu. Ako pišeš priču i sam znaš da ti je glavni lik tvrdoglav, hrabar, sramežljiv itd. Dakle, ne idem u tom smjeru. Mene zanima koliko je lik kompleksan, na koji način je prikazana njegova psihološka analiza itd. Uvijek se osvrnem i na gramatiku i pravopis te dam pokoji savjet za ispravak čestih grešaka. Na kraju uvijek iznesem svoje mišljenje o tvom pisanju. Dakle, prođem kroz priču, ali iz nje mogu zaključiti koliko si nadaren, koliko detalja koristiš, kako se izražavaš, kakav ti je vokabular itd. Svaka priča je posebna situacija, pa se u svakoj nađe još dosta posebnih savjeta. 

Prijateljski savjet: pročitaj nekoliko već postojećih mišljenja koja san dala u sljedećin nastavcima i pogledaj kako to otprilike izgleda i šta možeš očekivat. Također vidi i bi li mogla podnit kritike poput onih koje san dala. Ako je odgovor da - onda ispuni uvjet i pošalji svoju priču u poruke.

Ako si i dalje skeptična prema svemu ovome i pitaš se odakle mi pravo za ovo - pročitaj moju priču. Tišina, Diablo, ma svejedno. Nije bitno. Vidi kakav je moj stil i bi li želila mišljenje od nekoga ko tako piše.

Link svoje priče pošalji u poruke i čin ostaviš mišljenje na mojoj priči ide troduplo veće mišljenje o tvojoj kako smo se dogovorili.

Poz :) xx

Mišljenje (otvoreno)Where stories live. Discover now