En Kolay Yoldan Kilo Verme Taktikleri

700 9 0
                                    

Bu gece iki bölüm birden yayınlayacağım.

Kilo vermek, özellikle bahar aylarında daha bir önem taşır. Bikini mevsimi, tatil günleri yaklaştıkça, kilo verme konusunda da telaş gitgide artar. Yemeden-içmeden kesilircesine kendimizi aç bırakmak, sağlıksız diyetler yapmak ise genellikle hiçbir işe yaramaz. Aksine, kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetler yüzünden sağlığımız bile tehlike altına girebilir. Tabii aşırı kilo da aynı şekilde fiziksel ve ruhsal gelişimi olumsuz yönde etkileyen en önemli nedenlerden. Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir problem. Bu yüzden kilo verme konusunda kararlıysan, hangi diyeti yapacaksan yap bu adımları mutlaka uygula, kiloları bir bir şutla;) 

 HAYALPEREST OLMA

Diyete başlamadan önce kendine makul hedefler belirle. Bir haftada 10 kilo vermek gibi uçuk hedeflerin peşinde koşmak, hem sağlığını tehlike altına sokar, hem diyetten vazgeçmene yol açar hem de vazgeçtiğin andan itibaren daha da kilo almana neden olur. Bu yüzden hedeflerini daha kısa vadeli ve daha olabilir biçimde belirle. Gerçekçi yaklaşımlarla hüsrana uğramaz, gün be gün kendinde göreceğin değişimlerle daha mutlu olursun.

DOKTOR ŞART
Hepimizin metabolizması başka çalışır. Seninki kankana uymaz, kankanınki sana! Hal böyle olunca onun yaptığı diyetle seninki büyük farklılıklar gösterecektir. Bu yüzden sen sen ol kulaktan dolma bilgilerle, kontrolsüz diyetlerle sağlığını riske atma! Senin ideal kilon, ne kadar sürede kaç kilo vermen, diyet boyunca neler yemen gerektiği konularında en doğru kararları bir diyetisyen verebilir. O yüzden konusunda uzman, güvendiğin bir diyetisyene başvur, kilo verme konusunda yola onunla birlikte çık!

YEDİKLERİNE DİKKAT ET
Diyet yapacağım diye temel besin maddelerinden kendini mahrum bırakma! Unutma, sen ergenlik döneminde olan bir genç kızsın! Elbette kızarmış yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınacaksın, ama tüm temel besin maddelerinden de yararlanmalı, vitamin ve minerallerden bedenini mahrum bırakmamalısın.

* Her öğünün protein kaynağı olmalı. Yumurta, tavuk, balık, fasulye, bakliyat, yağsız süt, peynir ve yoğurt ile gerekli proteini her öğünde alabilirsin.

* Kepekli tahıllara hayatında yer aç. Lif oranı yüksek olduğu için kepekli tahıllar daha uzun süre tok kalmana yardımcı olurlar.

* Abur cuburlar yerine vitamin ve mineral deposu sebze ve meyvelere hayatında bolca yer aç.

* Diyet boyunca tereyağı ve mayonez kullanımını azaltmak, hamur işleri, kek, bisküvi ve dondurma gibi karbonhidrat ve kalori yüklü besinlerden kaçınmak şart. Ama en azından haftada bir gün kendini ödüllendirmeyi de unutma!

EV YEMEĞİ YE
Dışarıdan yemek söylemek, fast food tarzı hızlı yemek kültürünü benimsemek, kendin için yapacağın en büyük kötülük. Özellikle diyet yaptığın dönemlerde... Bunun yerine evde kendin hazırla, annenden rica et, diyetine göre sana yemekler yapmasını iste. Böylece yağı tuzu ile hem sağlıklı besleneceksin, hem de paradan tasarruf edeceksin. Yemek pişirirken bu kuralları takip edebilirsin.

* Kızartmalardan, özellikle de bol yağ içinde yapılan kızartmalardan kaçın.

* Fırında ve buharda pişirme tekniklerini öğren. Et, tavuk ve balığı ızgara, sebzeyi buharda pişirme yöntemi ile hazırlayabilirsin.

* Sebze ve meyveyi elinden geldiğince çiğ tüketmeye çalış. Özellikle meyve suyu yerine meyvenin kendinisine yemeye gayret et.

* Daha az yağ, tereyağı, soslar kullan.

* Tuz ve şekeri ya hiç kullanma ya da çok az kullanmaya bak.

DİKKATLİ ALIŞVERİŞ
Yemek için alışverişe annenle birlikte çık. Senin ihtiyacın olan şeyleri pazardan, marketten taze taze almaya gayret et. Bu konuda önceden bir liste hazırlaman en iyisi. Alışverişe çıkmadan önce şunları göz önünde bulundur:

* Pazardan alacağın meyve ve sebzeleri buzdolabında sağlıklı saklama yöntemleri ile koru.

* Mümkün olduğunca organik ve tam tahıllı ürünler satın al!

* Sos kullanmayacaksın belki, ama bu baharat kullanmana engel değil. Yemeklerini baharatlarla zenginleştirmen için sevdiğin baharatları stokla.

* Yağsız süt, az yağlı yoğurt ve peynir gibi düşük yağlı süt ürünleri satın al.

* Hayatında kahvaltıya mutlaka yer aç! Her türlü gıdadan kahvaltıda yemeye çalış.

* Annenden yemeklerde sızma zeytinyağı kullanmasını rica et!

BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİR
Ters giden, yanlış yaptığın bir şeyler var ki, kilo aldın ve şimdi vermeye çalışıyorsun. O zaman beslenme alışkanlıklarında bir hata var demektir. Kilo verme konusunda hemen kolları sıvamalı, bazı alışkanlıklarını değiştirmelisin.

* Sadece yemek zamanı geldi diye yemek yeme! Gerçekten aç isen ye!

* Yavaş ye, besinleri güzel çiğne. Uzun süre çiğnemek, daha tok hissetmene yardımcı olur.

* Kahvaltıya her gün hayatında yer aç. Sağlıklı bir kahvaltı, bazı yağ, karbonhidrat ve proteinleri içermelidir. Her besinden ölçülü şekilde tüketmek, daha uzun süre tok kalmana yardımcı olur.

* Kan şekerinin düşmesini engellemek için her üç saatte bir sağlıklı atıştırmalıklar tüket.

* Öğün atlama. Çok acıkmak ilk fırsatta tıkınırcasına yemek yemene neden olur.

* Televizyon karşısında yemek yeme. Şeref Meselesi, Kiraz Mevsimi gibi dizileri izlerken ne yediğini, ne kadar yediğini anlayamayabilirsin:)

* Akşam yemeklerini çok geç saatlere bırakma; yemek yer yemez yatıp uyuma.

EGZERSİZ OLMADAN OLMAZ
Eğer kilo verme konusunda ciddiysen, hemen egzersize başla. Sporu günlük bir rutine sok. Egzersiz, kalori yakmana yardımcı olur, metabolizmanı hızlandırır, kas yapını güçlendirir.

* Yürüyüş, en kolay yapabileceğin bir egzersiz. Her gün 45 dakika tempolu yürüyüş ile vücudunu forma sokabilirsin.

* Haftada 5 kez olmak kaydı ile 20-30 dakika tempolu yürüyüş ve koşu ile etkili bir egzersiz yapmış olursun.

* Haftada birkaç kez yüzmek, hem kilo vermene hem de bedenini forma sokmana yardımcı olur.

* Düşük tempoda haftada birkaç kez bisiklete binebilirsin.

* İp atlama da çok yararlı. Her gün sadece 10 dakika ip atlayarak vücudunu forma sokabilirsin.

İÇECEKLERE DİKKAT
Su ve diğer sağlıklı sıvıları bol tüket, vücudunun sıvı dengesini koru. Bol su içmek, vücudunun su tutmasını engeller, detoks etkisi yapar, hatta daha az yemek yemene yardımcı olur.

MIŞIL MIŞIL UYU
Eğer kilo vermek istiyorsan, gece boyunca iyi uyumalısın. Uzmanlar kilo verme konusunda yeterli uykunun en az diyet ve egzersiz kadar önemli olduğunu söylüyorlar. Uyuyarak yağ kaybını hızlandıracağını biliyor muydun;) Zaten geç saatlere kadar oturarak atıştırmalıklara saldırma riskinin çok yüksek olduğu da aşikar:)

* Her gün en az 7-9 saat uykunun keyfini çıkart.

* Bedeninin uykuya geçmesi için bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi uyarıcılardan en az bir saat önce uzaklaş.

* Yatmadan önce kendine bir ritüel oluştur. Sıcak bir banyo, meditasyon ya da kitap okumak gibi...

* Hafta sonları da dahil olmak üzere her akşam aynı saatte uyumaya, aynı saatte uyanmaya çalış.

* Akşamları ağır yemeklerden kaçın; özellike yatmadan önce atıştırmalıklardan uzak dur.

* Uykudan önce ışıkların tamamen kapalı olduğundan emin ol.

STRES YÖNETİCİSİ OL
Stres, sadece psikolojik değil, fiziksel anlamda da en büyük düşmanımız. Stresin kilo alıp vermemizde çok etkili olduğunu mutlaka duymuşsundur. Stres yüzünden kortizol hormonunun salınımı, insanlarda daha fazla yemek yeme ihtiyacı uyandırır. Ayrıca stres sırasında genellikle kiloya neden olan kötü gıdaları tercih ederiz;) Bu yüzden stresi hayatından elinden geldiğince uzak tut; nefes egzersizleri, meditasyon yap, egzersize hayatında yer aç, arkadaşlarınla ve sevdiklerinle daha fazla zaman geçir.

**************************************************************

Okul TavsiyeleriOù les histoires vivent. Découvrez maintenant