5. THE SMURFS (ŞİRİNLER)

5.1K 49 7
                                    

"Peyo" lakaplı Belçikalı karikatürist Pierre Culliford'un eseri olan "Şirinler", 1958 tarihinde üretildi ve 1981 yılından itibaren televizyonlarda gösterilmeye başlandı. Bütün dünyada büyük ilgi gördü, çocuklar tarafından çok sevildi.

Şirinler'i çizen Peyo, tam bir Sovyet hayranı ve komünist bir karikatüristti. Çizgi filmi Şirinler'de de çocuklara bol bol Komünizm propagandası yapmış, Şirinler'deki sosyalist - komünist mesaj ve sembolller, imajlar, yıllarca çeşitli platformlarda tartışma konusu olmuştur.

"The Smurfs" (Şirinler) adlı çizgi filme sıradan, çocuklar için hazırlanmış herhangi bir çizgi film gözüyle bakmak mümkün değil. Şirinler'in ne kadar "şirin" olduklarına bakalım şimdi:
Çizgi filmin İngilizce adı olan "Smurfs", aslında "Socialist Mens Under Red Father" (Kızıl Baba'nın Yönetimi Altındaki Sosyalist Adamlar) ifadesinin başharfleridir. Buradaki "Kızıl Baba"dan kasıt, başında kızıl şapka olan Şirin Baba, "Sosyalist Adamlar"dan kasıt da tabiî ki mavi kıyafetli Şirinler'dir.
"Şirinler" çizgi fiminin şarkısı da, "Sosyalist Enternasyonal" marşının ritmiyle tıpatıp aynıdır.

Şirinler'in lideri Şirin Baba, tıpkı Sosyalizm - Komünizm'in kurucusu Karl Marx'a benzetilerek çizilmiştir. Sakal aynı sakaldır. Karakterleri, kişilikleri de benzerdir. Şirin Baba'nın başındaki kırmızı şapka ise, Komünizm'in ideolojik rengidir.

Şirin Baba'ya (Karl Marx) öykünüp, onun gibi olmaya çalışıp bilgiçlik taslayan ve hep "eksik bilgi" ile hareket edip sürekli kendini gülünç duruma düşüren Bilgin Şirin ise aslında, evet bildiniz, Lev Troçki'dir.

Simâsı, tipi aynıdır. Karakterleri, kişilikleri benzerdir. Bilgin Şirin'in yuvarlak gözlükleri bile Troçki'nin gözlükleridir. Şirinköy'de Şirin Baba'nın bilgisine en çok yaklaşan kişi Bilgin Şirin'dir ve o da bir düşünürdür. Fakat "eksik bilgi"yle hareket ettiği için bir türlü pozitif sonuca ulaşamaz. Sık sık diğer "şirinler" tarafından alay konusu olur, dışlanır ve hatta düşüncelerinden dolayı Köy Komünü'nden kovulur. Hatırlatalım: Troçki de SSCB'den kovulmuştu.

Hepsi de aynı tip ve renk elbise giyen Şirinler'in bu mavi rengi, genel bir iş elbisesidir ve ayırt edici şapkaları ve mavi derileriyle, Komünist Çin Halk Cumhuriyeti'nde, Mao Zedung Komünü'ndeki "Mao kıyafetleri"ni anımsatırlar.

Şirinler'in yaşadığı "Şirinköy", Komünizm'in gerçekleştirmek istediği ve "tam eşitlik" fikrine dayanan ideal "komünist toplum"dan başka birşey değildir aslında. Tüm şirinlerin komünal ve işçi - köylü bir yaşam sürmeleri, herşeyin elbirliği ile yapılışı, herkesin yeteneğine göre bir görevi oluşu ve hiç para kullanmayışları bunu çıplak bir biçimde ortaya koyuyor. Farklı mesleklerine rağmen Şirinler tamamen eşittirler. Bunun için, "çiftçi, becerikli, aşçı" gibi kesin meslekleri ve "tembel, öfkeli, sakar" gibi özellikleri olan Şirinler, bütün bu ayırtedici yönlerine rağmen çalışmalarından ve yeteneklerinden dolayı birbirlerinden üstün kabul edilmezler. Şirinler'de "para" diye bir kavramın olmaması, para biriminin bulunmayışı (Anti - Kapitalizm), köyde herhangi bir ibadethane bulunmaması, tamamen dînsiz bir hayat sürmeleri (Ateizm), iş bölümü ve yardımlaşma ile köyün gelirleri ve giderlerinin köy içinde yaşayanlara eşit şekilde pay edilmesi (Sosyalizm), ayrıca herkesin yeteneği ve becerisi olduğu işi yapması, ihtiyaç olan kadar üretilip ihtiyaç olan kadar tüketilmesi (Komünizm), aile ve evlilik kurumunun olmayışı, köyde sadece bir kızın (Şirine) oluşu ve herkesin aynı kızla ilişkiye girmeye çalışması (Feminizm), Şirinler arasında en sevimli olarak çizilen ve çocuklara sempatik gösterilmeye çalışılan şirinin, şapkasına çiçek takan, erkek olmasına rağmen karakteri kız gibi olan Şair Şirin oluşu (Eşcinsellik)...

Ekonomik olarak "Şirinköy", kapalı piyasaya dayanır. Para diye birşey yoktur ve bütün servet halka aittir, yani "kamusallaştırılmıştır", kamunun malıdır. Herkes eşit olarak hem işçi hem mal sahibidir. Şirinler serbest piyasa ekonomisi fikrini, tüm açgözlülüğü ve adaletsizliğiyle reddederler. Toplum bireylerden daha önemlidir. Çoğunluk onu oluşturan bazı parçalardan daha önemlidir. Şirinköy'de sermayenin büyük bir dilimi ya da üretimden sağlanan servetin gittiği tek yer vardır: Baraj (Devlet hazinesi)...

Şirinler'in hepsi yêkdiğerine aynı lakapla hitap eder: "Bilgiç Şirin", "Becerikli Şirin", "Şakacı Şirin", "Tembel Şirin" gibi. Bu durum, birine hitap ederken "Sayın, Beyefendi" gibi seçkin ünvânlar yerine "Yoldaş" kelimesini kullanan sosyalist sınıfları hatırlatır.

Marksist bir toplum olan Şirinler, bu sevimli mavi "yaratıklar", ateisttirler. Dîn ve Tanrı inançları yoktur. Şirinköy'de hiçbir ibadethane yoktur; herhangi bir dînî ritüele de rastlanmaz. Sadece "doğanın ve fiziğin gerçek güçleri" vardır.

İşin garabeti de şudur ki, Şirinler ve Şirinköy tamamen ateist - materyalist özelliklerle çizilmişken, Şirinler'in baş düşmanı olan Gargamel'in baştan aşağı dînî motiflerle çizilmesi ve giydiği kıyafetin de resmen "papaz kıyafeti", daha doğrusu "keşiş kıyafeti" olmasıdır.

Şeytanî büyücü Gargamel, Kapitalizm'i temsil etmektedir. Kapitalizm'de var olan bütün kötü şeyler onda vücûd bulur. Aç gözlüdür, merhametsizdir ve tek endişesi kendi memnuniyetidir. Ne olursa olsun, kendisi yaşadığı çevreden daha önemlidir.
Gargamel'in amacı, Şirinler'i ele geçirerek onları "altın"a çevirmektir. Altın, emperyalist ABD devletini ayakta tutan "Yahudî sermayesi"ni sembolize etmektedir. Bilindiği üzere dünyadaki "altın ve elmas ticareti", Yahudîler'in elindedir.

Gargamel siyonist bir Yahudî tiplemesidir ve zaten ismi (Gargamel) de İbranîce'dir. Çizgi filmde Amerikan emperyalizmini sembolize etmektedir.

Şirinler "sosyalist toplum"u, Şirinköy SSCB'yi, Gargamel ABD'yi temsil ederken, Gargamel'in kedisi Azman da ABD'nin küçük uşağı ve suç ortağı siyonist İsrail'i sembolize etmektedir.

Gargamel'in kedisinin - her ne kadar çizgi filmin Türkçe versiyonunda ismi "Azman" olarak zikrediliyorsa da - çizgi filmin orijinal halinde ismi Asrael'dir. Sizlerin de bildiği üzere, bazı çizgi filmlerin Türkçe çevirilerinde ve Türkiye versiyonlarında bazı karakterlerin isimleri değiştirilmiştir. Örneğin Popeye'nin "Temel Reis", Lucky Luke'un "Red Kid" yapılması gibi. Şirinler çizgi flmindeki Gargamel'in kedisi Asrael'in adı da Türkçe versiyonlarında "Azman" yapılmıştır. "Asrael = Israel"; dikkat ederseniz, sadece başharfi değişiktir.
Gargamel emperyalist Amerika'dır, kedisi Asrael (Azman) ise onun küçük uşağı ve suç ortağı siyonist İsrail. "Yakalayacağım, bir gün mutlaka yakalayacağım" sözüyle yürüyen Gargamel, sosyalist ülkeleri ele geçirmek isteyen ABD emperyalizminin küresel hayâlini kelimelere döker.
"Şirinler" çizgi filmi, "Komünizm propagandası" yaptığı gerekçesiyle bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
1980'li yılların sonlarına doğru "Smurfs" (Şirinler) çizgi filmine yeni karakterler eklenmiştir. Farklı renkte, elbisede ve görünüşte olan "Smurflings" gibi. 80'li yıllardan itibaren çizgi filme ve öyküye dahil olan bu yeni karakterler, tesadüfî değildir. Yeni giren bu karakterler, Şirinköy'ün (Sovyetler) ütopik armonisine zorla girmeye çalışan Batılı dâvetsiz misafirleri temsil ederler. Mihail Gorbaçov'un "Glasnost" ve "Perestroika" reformlarının Sovyetler Birliği'nin çöküşünü haber vermesini anlatmaktadır.

Çizgi Film GerçekleriHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin