SÜRGÜN HAYATI YAŞAYAN ÜLKE "KIRIM!"

28 6 0
                                    

Rusya'nın defalarca sürgün ile ölüm yolculuğuna gönderilen bir halk...

Bir zamanlar hüküm sürdükleri topraklarda, sinsice planlarla demokratik yapısı bozulup azınlık durumuna düşen bir halk...

Rusya'nın tüm baskı ve şiddetine rağmen ayakta durup, Karadeniz'in kuzeyinde İslâm sancağını taşıyan
Kırım Türkleri.

Kırım Türk Tatarları....

Kimdir bu Kırım Türk Tatarları?

Kırım nerede, Kırım'ın Türkler açısından önemi nedir merak ediliyor. Yüzde 60'tan fazlası Rus kökenli olan Kırım Özerk Cumhuriyeti nerede ve stratejik önemi ne?

Gelin hep beraber yapılan zulümleri öğrenelim.

Unutmayalım ki 'Geçmişimizi unutursak, geleceğimizide kaybederiz. Geleceğimizi düşmanın eline, insafına bırakırız... '

KIRIM

Batı ve güneyden Karadeniz, doğu ve kuzeyden Azak deniziyle çevrili, 9 km. genişliğinde 20 km. uzunluğundaki bir berzahla karaya bağlanan Kırım yarımadası 26.140 km2 genişliğindedir.

Anakara ile irtibatını sağlayan Orkapı adlı berzah, yarımadaya anakaradan gelebilecek tehlikelere karşı tabii bir engel durumundadır. Bu dar bağlantı sebebiyle yarımada bir bakıma ada özelliği gösterir. Bundan dolayı buraya halk arasında Yeşilada ismi de verilmiştir.

Kıyıları girintili çıkıntılı olup yaklaşık 1000 kilometreyi bulur, gemilerin yanaşmasına elverişli koylar, tabii limanlar mevcuttur. Yenikale tarafından başlayıp kuzeyde dar bir uzantıyla karadan ayrılan setten Orkapı'ya kadar varan bölümdeki sığ sulara Sıvaş denizi denilir, burası Kırım'ı Azak denizinden ayırır. Sahillerinin en mâmur kısmı Kefe ile Akyar arasındaki kesimdir.

Yarımadada güneybatıdan kuzeydoğuya ve batıdan doğuya doğru uzanan dağ silsilesi en fazla yükseldiği kesimlerde 1500 metreyi aşar (Yalta'nın kuzeyinde 1545 m.). Bazı kesimleri denize dik iner. Dağlık alanların üzerindeki yaylaların gerisinde ise düzlük bozkır kesimi bulunmaktadır. Bu dağlar aynı zamanda zengin su kaynaklarına sahiptir, kuzeybatı ve kuzey istikametinde çeşitli ırmaklar buradan çıkar. Bahçesaray, Akmescid, Karasubazar gibi eski Kırım şehirleri bu dağların kuzey eteklerinde ırmak havzalarında yer alır.

Kırım'ın 2005 nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 1.994.300 idi.

2001 Ukrayna nüfus sayımına göre, Kırım'ın nüfusu 2.033.700 idi.

Etnik gruplarDüzenle
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Rus olmakla birlikte, ülkede Ukraynalılar ve Kırım Tatarları oldukça büyük nüfusa sahiptir.
Ruslar: %58,32;
Ukraynalılar: %24,32;
Kırım Tatarları: %12,1

Diğer azınlık grupları: Polonyalılar, Moldovalılar, Azeriler, Özbekler, Koreliler, Yunanlar ve Karadeniz Almanları, Çuvaşlar, Romanlar, Bulgarlar ve Gürcüler'dir.

Ukrayna'ya bağlı olduğu dönemde devletin resmi dili Ukrayna dili idi; Sayı devlet işlemleri sıklıkla Rusça ile yürütülmekteydi. Eğitim ve devlet işlerindeki Ukraynacalaştırma girişimi fazla başarılı olamamıştır. Geniş ölçüde konuşulan diğer dil de Kırım Tatarcası'dır. 2001 Nüfus sayımına göre, Kırım sakinlerinin ana dilleri: %77 Rusça, %11,4 Kırım Tatarcası ve %10,1 Ukraynaca idi.

Tarihi sürece geçmeden ufak bir bilgilendirme vermek istiyoruz.

Kırım, tarihi boyunca Rusya'nın Karadeniz'e inme ve Güney'de nüfuz sahibi olma politikalarının kilit noktası olmuştur. Bölgenin İslamî karakteri ve kültürel kodlarının farklılığından dolayı Rusya bölgede tutunamamış ve bölgede işgal, sürgün, katliam, kültürel asimilasyon politikaları uygulamıştır.

UMÛDA TOHUM EKМесто, где живут истории. Откройте их для себя