Youtube

8 1 0
                                    

Probabil Youtube-ul este cel mai în vogă trend al acestui deceniu. Marele avantaj al său îl reprezintă alegerea tipului de conținut pe care dorești să îl vizionezi. Mereu am văzut televizorul ca un mijloc de manipulare în masă, iar Youtube-ul ca o platformă ce folosește persuasiunea pentru a convinge oamenii. Însă, încet, încet, Youtube-ul devine un „nou TV".

Creatorii de conținut și influencerii au o foarte mare putere în mâini, pe care consider că nu o conștinetizează sau nu știu să o folosească. Ei pot forma caracetere sau modela personalități, deoarece cel mai mare segment de internauți ce îi urmăresc se încadrează între 9 și 15 ani. Cifrele poate nu arată asta, dar și eu am selectat 18 ani pe Youtube când mi-am făcut primul cont pe la 12 ani, doar pentru a asculta unele melodii ce aveau restricție de vârstă. Nu spun ca vlogerii să facă doar videoclipuri educative, dar printre sutele de videoclipuri de „entertaiment" ar mai putea adăuga și ceva din care cei mici să învețe câte ceva, de exemplu, dezbaterea unor subiecte ce sunt tabu la școală sau în familie.

Că tot am pomenit de entertaiment, observ tot mai des scuza asta pentru orice videoclip ce nu e tocmai stălucit, mai ales când vine vorba de muzică. Și apropo, în afara țării, chestia cu muzica a fost doar un trend, văd că vlogeri au luat-o prea în serios (pentru că încă prinde la public), dar stop, ajunge, sincer. În curând o să vedem toți copiii ce nu au ajuns la pubertate că încearcă să cânte.

Din momentul în care un youtuber spune, „următorul videoclip la X like-uri" sau „facem chestia X când se strâng Y aprecieri" mi-a pierdut total interesul. Asta rezultă că pentru el nu e un hobby, ci mai degrabă o provocare/întrecere cu cineva pentru anumite interese (bani sau faimă).

De ce am zis că Youtube devine încet, încet, un „nou TV"? E simplu, conținutul începe să devină asemănător cu cel de la televizor (scuza aia cu entertaiment :)) ), ba chiar și titlurile: nu e prea marea diferență dintre „ȘOC! X va divorța de Y" și „Iubita mea mă înșală cu ...". Titlul e doar adaptat la o altă audiență, la fel ca și conținutul. Să nu vorbim de scandalurile regizate doar pentru câteva vizualizări și abonați în plus.

În concluzie, consider că toți ar trebui să fie originali. Ar fi mai frumos să nu vedem întruna reacții peste reacții sau clipuri copiate „din afară", ci videouri cu conținut diversificat. Faceți ce vă place chiar cu riscul de a pierde câteva vizionări sau abonați. Contează ca voi să fiți fericiți, nu alter egoul vostru însetat de faimă.

Gânduri peste rânduri (articole)Where stories live. Discover now