Hráč z obrazovky

By Airrius20

5.2K 164 6

Rok 2017, Paříž. Českou reprezentaci čeká další hokejový šampionát a Rozálie se chystá spolu s ostatními odje... More

1 ~ Brácho, jedu s tebou!
2 - Na místě
3 - Příjezd ze Severu
4 - Turnaj a sponka
5 - Letíme!
6 - Norská smršť
7 - Levitující růže
8 - Databáze
10 - Náladový gólman
11 - Večerní Paříž
12 - Kovář vyrovnává na 3:3!
13 - Sourozenecká pomoc
14 - Ztráta
15 - Pastova sázka
16 - Plekyho hokejky
17 - Usmíření a taktika
18 - Nedorozumění
19 - Pomluvy
20 - Přípravy na čtvrtfinále
21 - Nabídka
22 - Vítej v Německu
23 - Dárek na uvítanou
24 - Semifinále
25 - Finálové nájezdy
26 - Výhled do budoucna
Poděkování

9 - Kanadský omyl

177 4 0
By Airrius20

„Takže dneska nebudeš chytat?"

Pavel zakroutí hlavou a ukousne kus banánu. Sedíme po ranním rozbruslení na střídačce a oba si užíváme tu štiplavou vůni ledu. Tedy aspoň já, Pája je jí možná už přečuchanej. Hned po nás mají trénink Kanaďani, náš dnešní soupeř.

„Prej dostanu šanci zítra proti Bělorusku. Mráza bude chytat ty náročnější zápasy."

„A není to trochu nevýhoda, když hraje v NHL? Ti hráči ho budou znát líp než tebe," zamyslím se nahlas.

Pavel pokrčí rameny a znovu si kousne. „Každej brankář má nějakou svoji slabinu, ale věř mi, že to poslední, co při tom zápase řeší, je to, jestli ho ten druhej tým zná nebo ne. Snaží se vždycky soustředit jen na sebe a na svoje výkony. Když proti němu jede někdo, koho zná on a kdo zná jeho, je to úplně jedno. Prostě musíš udělat dobrej zákrok tak jako tak." Zmuchlá slupku a hodí ji do přistaveného koše.

„Teda, nevěděla jsem, že z tebe může vypadnout něco tak chytrýho," pokývu uznale hlavou, načež Pavel nespokojeně mlaskne.

„Půjdu se vysprchovat, než sem nalítnou Kanaďani," řekne a s těžkých výdechem se zvedne. Dnešní trénink dal zabrat nejen jemu, ale i celému týmu. Trenéři si chtěli být jistí, že jsou hráči před večerním zápasem dostatečně připraveni. Ostatně je čeká nejtěžší soupeř z celé skupiny.

Na chodbě cestou ze stadionu potkám Simona, jak zamyšleně hledí do svého mobilu. Musím mu zaklepat na rameno, aby si mě vůbec všiml.

„Rosie, promiň, nevšiml jsem si tě," omluví se mi, „jen jsem koukal na ty záběry Jespera. Hraje neskutečně, trochu si přeju, aby hrál proti nám ve čtvrfinále a já ho mohl vidět na vlastní oči."

„Záběry?" zopakuju, když vtom mi dojde, že ty videa, na která jsem koukala pár dní dozadu, už nejspíš jsou na sociálních sítí švédského týmu.

„Koukni se na ně, ten mladej kluk je neuvěřitelnej. Nechápu, že ještě není v Americe," zamyslí se Simon.

Svými slovy mě navnadí, abych si pospíšila na hotelový pokoj, kde rychle otevřu notebook a zobrazím si Facebook švédské reprezentace. Mohla jsem se podívat už na mobilu cestou sem, ale umění mladého Švéda chci mít na co největší obrazovce.

Opravdu se jedná o záběry, nad kterými se mi tají dech a ze kterých nemohu spustit oči, byť je vidím už podruhé. Na konci videa vyskočí nápis, aby švédští fanoušci nezapomněli dnes odpoledne fandit při prvním zápase. Úplně jsem zapomněla, že hrají už od čtvrt na pět, zatímco my až o čtyři hodiny později. To bych možná mohla stihnout i koukat...

Rychle zaženu tu hloupou myšlenku. Mám spoustu práce a spoustu věcí, co se musí zařídit. Nemůžu se flákat jen proto, abych se dívala na zápas jiné reprezentace, která ještě ke všemu hraje v Kolíně nad Rýnem. Pracuju u české reprezentace, jsme v Paříži a mě čeká hromada úkolů a povinností.

S povzdechem zaklapnu notebook a lehnu si na záda. Za chvíli vyrazím na oběd, kde se začnu plně soustředit na dnešní zápas. Koneckonců, dnes oficiálně začíná mistrovství.

xxx

Samozřejmě jsem to nevydržela.

Zatímco odjíždíme na stadion, mám na mobilu puštěný přenos zápasu mezi Švédskem a Ruskem. Doufala jsem, že Jesper předvede další ze svých úžasných kliček nebo střel, ovšem proti tvrdě hrajícím Rusům nedostává moc prostoru.

„Rozi, nech ten hokej furt," napomene mě přes uličku Rutič.

Ušklíbnu se. „To mi říkáš teď, když jedeme na zápas?"

Rutič se pousměje. „Hlavně nám drž palce."

Povzdechnu si a stočím pohled zpět na obrazovku. Skóre je 1:1 a nevypadá to, že by se toho událo ještě moc navíc. Oba týmy hrají opatrně, nechtějí si na začátek mistrovství zapsat hned prohru.

Mobil vypnu až tehdy, když dorazíme na stadion, kde se právě odehrává zápas Finska s Běloruskem. Za tlumených zvuků z ledové plochy a hlediště se náš tým začíná připravovat, hráči se rozcvičují, trenéři ladí poslední drobnosti taktiky a kustodi chystají výstroje a brousí brusle. Spokojeně procházím chodbami v útrobách. Všechno se zdá být nachystáno tak, jak má, v mém seznamu není nic, co bych si neodškrtla.

Finové vyhrají, byť Bělorusové ještě pár minut před koncem srovnali na 2:2. Když kolem nás procházejí do své kabiny, obklopí nás obláček pachu potu a Alpy. Finsky sice nerozumím, ale je jasné, že jejich slova musí znamenat úlevu a radost z prvních bodů.

Kluci se rozcvičí, obléknou se do výstroje a vyrazí na rozbruslení. Stojím za plexisklem a pozoruju je, zatímco na druhou stranu hřiště vyjíždí Kanada.

„Těšíš se?"

Trhnu sebou a spatřím Simona, jak na mě s úsměvem hledí.

„Tohle mi nedělej," zamumlám a zakroutím hlavou.

„Promiň," omluví se, „ale měla by ses připravit. Stejně nečekaný jako tohle budou i naše góly."

Odfrknu si. „To sotva. Vyhrajeme," odvětím s úšklebkem na rtech.

„A co když nevyhrajete?"

Zarazím se. V jeho hlase cítím podtón úlisnosti.

„Tak nebudeme mít body a vy jo," pokrčím rameny a zaměřím se znovu na naše kluky.

„Co kdybychom si to nějak ozvláštnili?" navrhne Simon a položí mi ruku na rameno. „Když vyhrajeme, tak-"

„Tak budete mít body a my ne," odseknu a odstrčím jeho ruku ze svého ramene.

Simon pochopí, že se rozhodně o nic vsázet nechci, a tak se beze slova vytratí zpět do kabiny. Nechápu, co se to v něm najednou vzalo, pozoruju ho, dokud nezmizí v chodbě za rohem. Když se otočím zpět k ledové ploše, spatřím Rutiče, jak na mě kouká.

Možná jsem si měla rozmyslet, co říkám ohledně výhry našich kluků. Už v šesté minutě dostaneme gól a nevypadá to, že bychom se zápasem ještě vůbec něco zmohli. Trochu naděje vykřesá Radil, který sníží na 1:2, jenže o dvě minuty později je to zase o dva góly. Nakonec prohrajeme 1:4, aniž by nám Kanada vůbec dala šanci na odvolání brankáře.

„Škoda, že jsme se nevsadili," prohlásí Simon, který celou dobu stojí vedle mě. Oba máme hokej jako na dlani, stojíme mezi střídačkami a bedlivě pozorujeme naše hráče.

„To je jedině dobře," odseknu a chci odejít, jenže mě Simon chytí za ruku.

„Nevím, co sis představovala, ale chtěl jsem ti navrhnout, že kdo prohraje, platí tomu druhýmu večeři," ztiší hlas.

S těmito slovy odejde a mě tam nechá stát samotnou s výčitkami svědomí. Vážně se mi zdálo, že podle jeho tónu myslí na něco úplně jiného. Už asi začínám blouznit. Rutič měl pravdu, vážně potřebuju nějaké rozptýlení, a to jsme tu teprve pár dní.

„Rozi?"

Otočím se a spatřím Pavla. Tým už odešel do kabiny a my dva tu zůstali jediní.

„Příště to bude lepší," stočím téma na zápas, ale on se nenechá odradit.

„Vypadáš smutně. Stalo se něco?"

Zavrtím hlavou. „To je z toho zápasu," zalžu, „mohli jsme vyhrát, kdyby-"

„Rozi, k ničemu nás nepustili a my taky nehráli zrovna dvakrát dobře," přeruší mě, „viděl jsem tě, že se tu s někým bavíš. Kdo to byl?"

„Nikdo. A vůbec, neříkal jsi, že už se o mě nemusíš starat?" odvětím nepříjemně.

„Nebudu se o tebe starat, když se budeš chovat normálně, ale když vidím, že tě něco trápí, tak chci vědět, co se děje."

Ta slova mi vhrkla slzy do očí. Přesně v těchto chvílích jsem ráda, že ho mám.

„Prostě řekněme, že jsem se ztrapnila před někým, s kým jsem doufala, že budu vycházet dobře," špitnu a stočím pohled k ledu. „Řeknu ti to jindy, běž do kabiny. I když jsi nechytal, trenér tě tam bude na pozápasovou poradu chtít."

Pavel chvíli přemýšlí, než přikývne a než odejde, pohladí mě po rameni. Přesně tam, kde mě držel Simon. S povzdechem se otočím k ledové ploše. Doufám, že zítřek bude lepší den, ve všech ohledech.

Continue Reading

You'll Also Like

30.6K 1.2K 30
Hokej jako sport milovala, hokejisty však nesnášela... A to jen kvůli třem kokosákům co si z ní kdysi udělali srandu... Myslela si že už se s nimi ne...
37.2K 939 27
Charlotte je už rok ve vztahu s hokejistou, kterého bezmezně miluje. Jejich jinak bezproblémový život se ovšem potýká s jedním problémem. Charlotte n...
11K 304 24
Příběh je proveden očima 17-ti leté Hanky, která jede s nevlastním tátou pomáhat jako trenérka na mistrovství světa do 20-ti let. Všechno by bylo v p...
1.3M 67K 74
ONA: Znáte taky ten pocit, kdy se musíte rozhodnout, kam dál povedete váš život?... půjdete cestou rodinného podniku, nebo se rozhodnete hledat jinou...