"Seducție în roșu aprins"

43 7 1
                                    


     Bună, _Makeresayinvard aici este critica ta.

Titlu.

        Nu mi se pare foarte atrăgător, nu conține elemente originale care mi-ar putea trezi interesul. Despre seducția în roșu a auzit toată lumea, sincer. Roșul este culoarea asociată cu dragostea, iubirea, relațiile intime și mai știu eu ce. Apoi, am mai auzit, în multe alte rânduri, o astfel de abordare pentru o carte romance, genul acesta de titlu și-a cam pierdut farmecul în timp.

         Ca cititor cu experiență (așa cum mă consider, într-o oarecare măsură), că tot aveam o discuție zilele trecute cu niște amice, un titlu lipsit de originalitate va fi o piedică în dorința mea de a citi o carte. Titlul tău se potrivește conținutului, dar nu-l găsesc atrăgător sau expresiv, deci sugestia mea este să-l schimbi.

Copertă.

      Se văd două fonturi, unul deasupra autorului și unul sub titlu, dar nu se înțelege ce scrie. Eu una aș fi renunțat la petalele acelea (sau ce-or fi), mi se pare că graficul ar fi arătat mai bine fără ele. Aș fi făcut totuși fundalul un pic mai luminos, ca să se distingă și părul personajului masculin, pe copertă arată ca și cum capul său ar începe cu fruntea.

      Coperta este plăcută vizual și se încadrează în genul cărții. Paleta de culori (deși nu prea variată) este armonioasă, ochii cititorului se bucură de ea. E o copertă drăguță, nu preferata mea, dar atrăgătoare și potrivită cărții tale.

Descriere.

        Nici nu știu de unde să încep.

        În primul rând, aș vrea să comentez estetica. Alineatele sunt din ce în ce mai mici, iar ultimul nu există. Eu zic să le pui pe toate și să le faci egale, pentru o imagine de ansamblu mai plăcută. Ai spații anapoda între cuvinte, ceea ce nu-ți servește foarte mult, dacă mă întrebi pe mine (între împart și oamenii, între viața și a făcut, între diferențele și de statut social).

          În al doilea rând, observ un context de tip clișeu, foarte des abordat. Fata cuminte, bună, puternică și băiatul bogat, cu grupul lui de băieții bogați. Și cumva ăștia doi se întâlnesc și urmează o iubire cu năbădăi. Toată lumea știe asta, toată lumea cunoaște deja povestea, prin urmare putini vor mai rămâne cu adevărat interesați de cartea ta. Nu știu exact ce să zic în acest drept, aștept să citesc să văd ce se întâmplă în continuare. În orice caz, e un mare minus pentru tine că nu ai reușit să manipulezi informația în așa fel încât să atragă cât mai multe persoane spre a lectura. Lectorul, cu experiență sau nu, are nevoie să fie convins încă de la primele rânduri că aceea ce citește este o carte care merită.

         În al treilea rând, măcar de ar fi un clișeu bine scris, deși, după descriere, nu pot fi optimistă în legătură cu asta. Am apreciat mereu talentul de scriitor și poate mai puțin ideea abordată în sine, în genul romantic este greu să fii original, cam toată lumea a ajuns la această concluzie, dar o carte bine scrisă se cunoște. Trecând peste asta, mi se pare că descrierea ta este insuficientă, foarte seacă. Există câteva încercări fragile de metaforă și expresivitate și acelea eșuate.

         Totul merge pe tiparul clasic, greutățile vieții, contextul iubirii care salvează două suflete rătăcite. Iar exprimarea mi se pare tristă (nu în sens că mi-a transmis vreo emoție). Toate fetele din cărțile de dragoste sunt asuprite de soartă, m-am cam săturat de un personaj care se presupune puternic, dar nu prea e, nu trag concluzii însă.

        Întrebarea de la final nu stârnește curiozitate, ci doar dă mai mult decât trebuie din casă. Mereu am avut impresia că asta fac întrebările de la final. Pot fi atrăgătoare, dar numai atunci când știi să te joci cu sensul lor.

Critici - ÎNCHISĂTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon