Ukázka z druhé knihy o Hušperandě

26 1 0
                                    


O Hušperandě už jsme si vyprávěli v první knize. Z ošklivé a zlé čarodějnice se cestou do města vyklubala docela milá a usměvavá paní lektvarnice. Staré létající košťátko poslala zpět domů, do hlubokého lesa, a vydala se pěšky směrem ke Hlavnímu městu.

Ve městě potkala Hušperanda pana kadeřníka Jana Ondulána, který jí doporučil, aby se umyla. V lázních pak opustily Hušperandu její dvě poslední vešky, Mařenka s Růženkou, aby se samy vydaly do světa. Pan Ondulám je uznávaný kadeřník a vykouzlil jí na hlavě takové výstavní kadeře, že Hušperanda úplně zkrásněla. Zůstala sice trochu bláznivá, ale to vůbec nevadí, alespoń nikdy nebude úplně zakřiknutá a bude se jí dobře prodávat své výrobky.

Do jejího obchodu „Lektvary na všechny neduhy", který je otevřen v pátém patře Obchodního domu Ráj a stal se známým v celém Hlavním městě, může přijít opravdu každý s jakýmkoliv problémem. S úplně obyčejným, nebo také s tím nejpodivnějším z podivných. Hušperanda mezi zákazníky rozdíly nedělá.

V této knize se dozvíte, co nejzajímavějšího se dělo v Hušperandině obchodě v měsíci Lednu.

1.

První lednový den

Dnes je prvního ledna a Hušperanda si trochu přispala. Včera se slavil Silvestr a příchod nového roku a v Hlavním městě na Hlavním náměstí pořádali o půlnoci krásný obrovský ohňostroj. U takové události rozhodně nesměla chybět. Vždyť bylo na nohou celé město!

Ona ještě nikdy takový ohňostroj neviděla a byla příšerně zvědavá, jaké to bude. Oblékla si své modré květované šaty a chlupatý béžový kožíšek z umělé kůže, který si zakoupila, když ze strnišť začal foukat ledový zimní vítr.

Na nohy si také musela něco pořídit, protože s těmi růžovými pantoflemi, které si zakoupila v létě, by v mrazivém počasí neuspěla. Proto si za peníze, utržené ze svého obchůdku, koupila vysoké kožené kozačky v růžové barvě a k tomu do tónu i rukavice. Byla tedy řádně vybavená do zimního počasí, které zrovna včera bylo dvojnásob pěkné. Kolem šesté se z nebe začaly polehounku snášet křehké sněhové vločky a s večerem jich přibylo tolik, že když vyšla po jedenácté před svůj dům, bylo všude bílo jako po vymalování.

Ohňostroj měl začínat přesně o půlnoci a ulice se pomalu plnily natěšenými diváky a zvědavými přihlížejícími.

Hušeranda byla obojí: natěšená i zvědavá.

„To jsem sama zvědavá, jak ten stroj s tím ohněm bude fungovat. Aby to nebylo nějaký nebezpečný!" mumlala si po cestě, než došla na náměstí. Tam už byla hlava na hlavě. „Takovýho lidu pohromadě jsem tady ještě neviděla," divila se nahlas, až se za ní všichni otáčeli. Jí to ale vůbec nevadilo. Jistá všeobecná pozornost jí naopak dělala dobře.

„DESET, DEVĚT, OSM, SEDM," začal odpočítávát poslední vteřiny starého roku pán stojící opodál. Dav lidí se k němu postupně přidával.

„ŠEST, PĚT, ČTYŘI, TŘI," ve třetí vteřině už hučelo jednohlasně celé náměstí. Hušperanda se přidala až na konec: „DVA, JEDNA!"

„Slává! Už je to tady! Už je to tady!" skandoval dav vítající nový rok a k nebi vzlétla první světice. „Fijů," vysvištěla nahoru a tam se rozprskla do ticíců drobných světýlek, které padaly dolů.

„Fijů, fíjů, fíjů," létaly světlice jedna na druhou a na zem se snášel světelný déšť. „Fíjů." Hušperanda byla jako omámená. Takovou krásu nečekala. A to byl teprve začátek.

Světelné fontánky a barevné světelné kytice zdobily novoroční nebe celých dvacet minut a všichni diváci jen zatajovali dech nad tou nádherou. Největší představení přišlo nakonec: Kaskády, světelné deště a fontánky se světelnými květy dohromady. Lidé nad tou podívanou jásali, smáli se a křičeli radostí: „Uauuuuuu! Hurá! Sláva!"

Nejednomu divákovi se z toho tajil i dech.

Hušperanda byla jako u vytržení. Takovu slávu nečekala ani ve snu.

„To byla báječná prskajda!" říkala s jásotem a se širokým úsměvem na tváři každému, koho na cestě domů míjela.

Když se pak dlouho po půlnoci dostala do postele, v mžiku usnula, jak byla znavená tou okázalou událostí.

  Když se pak dlouho po půlnoci dostala do postele, v mžiku usnula, jak byla znavená tou okázalou událostí

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

První příběh o Hušperandě je dostupný u všech dobrých  prodejců E-knih.

Hušperanda  a obchod "Lektvary na všechny neduhy" ledenKde žijí příběhy. Začni objevovat