1. Noktalama İşaretleri 1

15.9K 109 84
                                    

Hiç şüphesiz ki noktalama işaretli, okuyucuya yardım eden, anlatılan bir şeyi daha iyi ve daha doğru anlamamızı sağlayan en büyük etkendir. Türkçe'de bir kaç tane noktalama işaretleri vardır. İsterseniz sırayla bunlara bakalım.

Başlamadan önce noktalama işaretleriyle alakalı çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. En çok yapılan, dikkat edilmeyen şeyin bu olduğunu düşünüyorum.

ÇOK FAZLA YAPILAN BARİZ HATA 1
-----------
Nokta (.), virgül (,), noktalı virgül (;), iki nokta (:), üç nokta (...), soru işareti (?), ünlem işareti (!), tırnak işareti (" ")ayraçlar ([ ], { }, ( )), ait oldukları sözcükle bitişik yazılır ve ardından bir boşluk bırakılır. Yalnızca kesme işaretinde (') boşluk bırakılmaz.

Bunun dışında nokta (.), iki nokta (:), üç nokta (...), soru işareti (?), ünlem işareti (!) gibi noktalama işaretlerinden sonraki sözcüğe -bazı özel durumlar hariç- büyük harfle başlanır. Kalanlardan sonra da tahmin edileceği üzere küçük harfle başlanır.

Son olarak noktalama işaretleri arka arkaya kullanılacaksa bitişik yazılır. Aşağıda üçüncü örnekte bunu görebilirsiniz.

Daha iyi görmek için lütfen aşağıdaki örneklere bakın:

- Sabah kahvaltısında tereyağı, bal ve zeytin yedi. (Sözcükten sonra virgül ayrı yazılmadı ve virgülden sonra bir boşluk bırakıldı.)

- Uykusu tutmamıştı. Mutfağa gidip bir şeyler atıştırdı. (Aynı virgül gibi bunda da nokta, sözcükle bitişik yazıldı. Ayrıca noktadan sonra büyük harfle başlandı.)

- Arkadaşına döndü ve dedi ki: "Benden bu kadar!". (Hem ünlem hem de tırnak işareti ve hatta nokta da bitişik yazıldı.)

- Köyünü çok severdi; uzun ağaçlar, kokulu hava, güzel sesli kuşlar... Ama sadece bir kere gitmişti köyüne.

- Neden bu tehlikeli yoldan gittiler? Hepsi de bu soruyu sormuştu.

- Defol buradan! Artık benimle yaşamaya hakkın yok senin.

- Fatih, İstanbul'u fethettiğinde senin yaşlarındaydı. (Kesme işareti sözcükle bitişik yazılır. Herhangi bir boşluk bırakılmaz.)

- Frank Cepra (1897-1991) bir film yönetmenidir.

Bu yazım şekillerine lütfen dikkat edelim. Söylediğim gibi, kullanım yerlerine alışmanız biraz zaman alacak ve her zaman doğru kullanımı yapamayacak, bir yerlerde eksiklikler olacaktır. Ama bu son bahsettiğim yazım şekillerine çok iyi alışmanız gerekiyor. Bunlarda hata yapmamanız gerekiyor. İyi bir şekilde anladıktan sonra kullanım yerlerine bakabilirsiniz artık.

 İyi bir şekilde anladıktan sonra kullanım yerlerine bakabilirsiniz artık

Ops! Esta imagem não segue as nossas directrizes de conteúdo. Para continuares a publicar, por favor, remova-a ou carrega uma imagem diferente.

a. Nokta (.)

a.1. Cümle Sonlarına

Nokta genelde cümle bittiği zaman kullanılır. Eğer cümle soru cümlesi gibi özel bir cümle değilse, sonuna nokta konulur. Nokta, cümlenin bittiğini ve devamında yeni bir cümlenin geleceğini söyler. Doğal olarak yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Wattpad ve TürkçeOnde as histórias ganham vida. Descobre agora