ВІД АВТОРА

3 0 0
                                    


Багато істориків, вчених, опираючись тільки на польські першоджерела, недооцінювали роль Богдана Ружинського в розвитку козацького руху на Україні, а дехто із них у своїх творах зображають його неправдиво. Більш об'єктивну справедливу оцінку в ставленні національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність показав у своїй книзі «Січ - мати» М.А. Шудря, в який відмічає, що «...його (Ружинського) можна вважати першим гетьманом Малоросії». І він має на це справедливу рацію, адже при гетьманстві Богдана Ружинського польський король у своєму універсалі закріпив за запоріжськими козаками землі на півдні України, прислав їм клейноди, а Кримський хан почав вперше вести з козаками перемови, російський цар Іван Грозний вірив у силу і могутність козацького руху і допомагав запоріжцям.

При Ружинському січовики вперше захопили Кафу, вперше переплили Чорне море і розгромили Трапезонт та Синоп, визволили багато наших невільників. Вперше дійшли до Царьграда й захопили його околиці, вперше почали боротьбу з татарами за звільнення південної частини Дніпра, оволоділи секретом пекельного вогню та встановили основи козацької демократії.

Ружинський був відважною й сміливою людиною, любив своїм гарячим серцем простих людей, ладен був віддати за кожного запорожця своє життя, через що козаки називали мого земляка ніжними й ласкавими словами «Наш Богданко».

Віриться, що настали ті часи, коли політики, історики, вчені об'єктивно оцінять роль Богдана Михайловича Ружинського в становленні козацької держави, а в рідному селі відкриють музей відважному полководцеві козацької доби, адже з родини Руженських п'ятеро отримало гетьманську булаву.

Наш Богданко - Перший гетьманWhere stories live. Discover now