Simbolism

1.9K 0 0
                                    

SIMBOLISMUL:

●Term apare in franta in acceptia sa estetica cu reprez sau Moreas in 1966 in manifestul Le Figaro literaire. Manifestul viza 2 alte curente ca opozitie cu simbolismul: in poezie parnasianismul, in proza realismul, naturalismul.

● "simbolismul este inamicul declamatiei, unei false sensibilitati, a unei descriptii obiective"(Moreas)

●Formula generalista a simbolismului este reluata de catre multi autori, inclusive de Lovinescu de la conceptual lui Moreas. Teme care def simbolismul: incertul, metafizicul, obscultul, ocultul. Pe fondul poeziei decadente acest term(decadism)il elimina pe primul, coexistand. J. Moreas renunta la term symbolist, infiintand Scl Romanista, term ce se dovedeste a fi efemer.

●P. Verlaire adduce un accent in plus term de symbolist in arta poetica care cuprinde cam toate trasat curentului.

● "La musique avant toutes choses":muzicalitatea va fi una dintre trasat def ale simbolismului, este o poezie atenta la sonoritate, muzicalitatea nu doar structurala a poeziei ci o muzicalitate tematica introducand in spatiu sonor specific cu instrumente. Muzicalitatea si culoarea fac parte din alte arte decat cea lirica, a poeziei(culoarea stridenta nu e acceptata in poezia simbolista, ci nuanta).

●Un prim effect symbolist in picture e acela de a picta in culori nerealiste si tendinta de invazie a nuantei, a combinatiei de culori. P. Verlaine prefera contrastul in ceea ce priveste culoarea, de asemenea incertul este favorizat in defavoarea certului. Exista mai multe def incercate in poezii, inafara de P. Veraline, Ch. Baudelaire, cea privind raportul dintre arte care va deveni una dintre def fundamentale ale curentului. Poezia simbolista ofera caracterul de sinteza intre arte, privilegiind un dialog intre arte, creand un effect simfonic. Simturile intre ele combinate pot trimite la un effect de traire.

●Def importanta vine dintr-un alt manifest in picture, apartinandu-I lui Albert Aurier, publicat in 1981 in revista franceza. Opera de arta trebuia sa fie: ideista, pt ca ultimul sau ideal trebuie sa fie expresia ideii(A. Aurier), sintetica, subiectiva pt ca niciodata obiectul nu rma sa fie considerat ca obiect ci ca semn al ideii asa cum era perceput de subiect si decorative(inteleasa ca reunirea simultana a celor 4 trasat anterioare). Hofstatter Hans def simbolismul ca o stare, atitudine mentala care se manifesta atat in lit cat si in artele vizuale, care recurge la motive si descrieri nerealiste. Ideea lui e ca tot ce era vizibil, masurabil, reprez o fatada, o avantscena a unei scheme univ inefabile.

●Simbolismul nu descrie obiectul in datele sale reale, ci printr-o viziune oblica, prin stari adecvate unei deschideri initiatice asupra obiectului, date de transa, extaz si prin metafore. Max Deri considera ca una dintre metodele tipice ale simbolismului este permutarea naturalista care priveste clivajul, disocierea dintre obiecte, scoaterea din naturaletea de zi cu zi, intre o prezentare realista, obiectiva.

●Simbolismul apeleaza la senzatii. Picture si poezia simbolistica se adreseaza simturilor pt estetica, aceste simturi intervenind intr-un joc intrepretativ a intelectului. Simbolismul se opune materialismului si naturalismului, alaturi de decadentism(in per preindustriala), opunandu-se mercantismului(materialismului)sec. Opozitia e data de o serie de stari: angoasa, fuga de prez, nehotararea actiunii, dezgustul fata de realitatea in favoarea visului.

●Neologismele, arhaismele, intorsaturile de fraze, bulversarile sintactice reprez o noua metoda creative a poeziei odata cu curentul symbolist. Poezia simbolista reprez o poezie a starilor, a trairilor. In epoca, toate incercarile lui Macedonski pareau extreme de caudate la noi tocmai datorita acestui non-lbj creat, utilizarea sa creand de fapt un lbj artificial. Term sintetic, sinteza reprez un concept symbolist def si miplica un effect din combinarea elem reale chiar din alte sfere artistice pt a crea o realitate dif, autonoma. Apare o viziune polifonica asupra artei, de aici leg lit cu muzica prin tonalitate si cu picture prin nuanta. Wagner este o voga fiind considerat un decadent. Gustave Kahn este cel care pune in circulatie o noua forma de poezie prin versul liber, term de vers librism(de aici vine not) reprez mom in care sunt depasite reguliele de rima si ritm creandu-se astfel un effect sonor prin poezie. Bacovia, Amurg(albastrul tinde sa invadeze obsesiv)

●Tendinta de invazie a culorii poeziei simboliste tinde sa contamineze obsesiv retina. Cocktail-ul de senzatii este tipic poeziei simboliste, nu se regasete intr-o alta formula; atat in poezie cat si in picture simbolista se adopta dif stiluri, un amestec de stiluri chiar pt a prod schimbarea realitatii(naturaliste). O luma construita panoramic, artificial, cu un joc dintre real, dintre nat si artificial-Panorama, Bacovia( totul fiind amplificat de o sonoritate monotona). O alta trasat a poeziei simboliste care uneste toate artele, facand parte din caracterul sau sintetic este o tema predilecta, nevroza, aparand la multi autori serii de poezii intitulate astfel(nevroza reprez o stare de hipersensibilitate, propice exacerbarii, rafinarii simturilor cu o nota de maladie, facand mai usoara transferul de la o simtire la alta),starea de angoasa, de anxietate.

Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: Mar 22, 2008 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

SimbolismUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum