Spánková paralýza

206 11 1
                                    

S velkou pravděpodobností tento pojem znáte nebo jste ho někde zaslechli. Ale jestli jste neměli ještě tu čest, tak vám ráda představuji spánkovou paralýzu.

Spánková paralýza je stav související s jistou poruchou spánku, kdy se tělo nachází mezi spánkem a bděním. Člověk je tak částečně při vědomí a do určité míry si uvědomuje realitu, kterou ovšem není schopen úplně odlišit od snu a svého podvědomí. Kromě toho také člověk nedokáže ovládnout své svalstvo, respektive se nedokáže pohnout a má pocit úplného ochrnutí, nedokáže ani promluvit. Jediné, co dotyčný dokáže ovládat, je pohyb očí, hýbat prsty na nohou a na rukách, obličejovývé svaly a dýchání.
Člověk má pak pocit, jako by byl k posteli přivázán a nebo násilně držen. Tento stav může trvat pouze několik vteřin, až po několik hodin. Někteří lidé dokonce cítí velký tlak a mají pocit dušení.

Bývá často doprovázena halucinacemi, zvuky a intenzivním strachem, což jí dodává strašidelný nádech. Právě spánková paralýza bývá častým vysvětlením odborníků na fenomén únosů UFO, ke kterým dle nich ve skutečnosti nedochází a jedná se pouze o paralýzu ve spánku. Stejně tak se u některých lidí může objevit neznámá osoba, jejíž rysy nejsou zřetelné a spíše postižený paralýzou vnímá její přítomnost. Člověk může slyšet její šeptání a nebo zvuky, které nahání hrůzu.

Toto je stručný popis spánkové paralýzy. Pokud budete chtít zjistit více, stačí se podívat na internet, který je plný informací.  :)

Hollow

Spánková paralýzaKde žijí příběhy. Začni objevovat