1. Taková poklidná večeře

16 1 0
                                    

"Proč se lidé, kteří věří že je vše předurčeno rozhlížejí, zda nejede auto, když přechází silnici?"

Jmenuji se Johanes Turner MD. PhD. Doktorát mám z xenobiologie ačkoliv žádný mimozemský život jsem nikdy nezkoumal. Druhý doktorát je z všeobecného lékařství s atestací pro mikrobiologii. Mé projekty byly ale vždy zaměřeny na priony. Mám ženu Samanthu a jednu dceru Rachel. V současné chvíli slavím své 36. narozeniny při poklidné večeři.

Samantha pracuje jako zdravotní sestra ve všeobecné nemocnici tady ve Washingtonu no a má dcera Rachel? Ta "pracuje" jak aktivistka pro práva zvířat. Ani nevím, jestli je to vlastně práce. Za sebe můžu říct, že jsme šťastná rodina. Tedy byly jsme. A to do dnešního dne.

Večeře byla připravená a všichni členové rodiny zasedli ke stolu. Rachel si dnes dovedla svého přítele Matta, Bylo zajímavé sledovat, jak se ti dva k sobě mají. Johanes už ve svém okolí dlouho necítil takovou lásku. Byl si ale vědom, že za vším stojí chemické pochody v jejich mozcích. Bohužel se mu zdálo, že on tyto "pochody" ztratil ke své ženě. Ta se ale nezdála touto okolností jakkoliv ovlivněna. Stále se k němu chovala krásně a vždy mu stála po boku. A Samantha zrovna přichází.

"Mami? Proč jsi dneska byla tak dlouho v práci?" započala v konverzaci Rachel. Sam nějakou dobu nechtěla odpovídat, tušila, co to rozpoutá a na další chytré řeči od Johanese dnes nebyla zvědavá. Chtěla být jen součástí dnešní večeře a užívat si pohodu u rodinného krbu. Nakonec ale neodolala protože dnešní den v práci byl, jak to říct, prostě divný.

"Měli jsme hromadnou nákazu nějakým virem. Neřekla bych, že to byla přímo epidemie ale nemělo to k tomu daleko. Bylo to ale divný!"

Johanes zpozorněl.

"Proč Sam?"

"Ti lidé, měli stejné příznaky. Každý případ měl ale naprosto odlišný průběh." V hlavě Sam to vířilo. Nakonec nedokázala odolat zvědavosti v Johanesových očích. Byl vždycky tak lačný po odpovědích a po řešení problému. Vlastně si myslela, že když měla v mládí problémy, byl to důvod pro vznik tohoto vztahu a nakonec i manželství. Johanes se prostě o všechno postaral.

"Víš, zatím 2/3 případů skončili úmrtím. Přesto to nebylo medicínské úmrtí v pravém slova smyslu. Jeden starší muž zemřel na celkové vyčerpání. Předtím ale byl zdraví a dva týdny před úmrtím dokonce vylezl osmitisícovku. A pak je tu ta ženská. Otylá zhruba 136 kg a zemřela na předávkování kofeinem. No a pak Ralph. Údržbář ze sedmičky. Měl stejné příznaky jako předchozí dva. Na něj ale spadla světelná tabule u recepce. A takhle bych mohla pokračovat dál. Víš, kdybych neměla za manžele tebe Nesi, věřila bych, že se nakazili neštěstím."

Johanes vzdychnul. "Věcně lásko. Jaké měli příznaky? Možná máš částečně pravdu. Když se změni chemická rovnováha v mozku, může to způsobit i divnější úmrtí. Nepozornost, přehnanou odvahu a jiné"

"Dobrá Nesi. Tak, krev z nosu. Zúžené zornice. Halucinace v podobě starého muže či ženy. Popraskané kapiláry v očích a podlitiny na těle i bez fyzického kontaktu a i po lehkém kontaktu s nakaženým."

Johanes se zamyslel. "Krvácení z nosu může být způsobeno úderem do hlavy se zlomeninou spodiny lebeční. Prasknutím tepny v části nosu. Mechanickým poškozením jako smrkání či šťourání v nose. A nebo to může ukazovat na Srážlivost krve. Ostatně ty popraskané kapiláry v očích by podporovali poranění hlavy,vyšší krevní tlak, to ale protiřečí prasknuté tepně, vnitřnímu krvácení či změně srážlivosti krve. A pak tu máme ty podlitiny. Ty opět potvrzují problémy se srážlivostí krve. Pak ale nechápu ty kapiláry v očích. Možná oslabení cévních stěn nějakým rozkladným prvkem. Něco co uniká. Každopádně většina symptomů ukazuje na poruchu srážlivosti krve. Což vlastně podporují i ty halucinace. Unikající krev může způsobit otok mozku. A teď, když to aplikujeme na pacienty o kterých mluvila Sam. Starší muž, horolezec. Vysoká nadmořská výška může způsobit hypertenzi jako takovou. Celkové selhání pak může způsobit dlouhodobou buněčnou únavu. U otylé ženy je vysoký krevní tlak normální stav. Může tedy urychlit rozvádění kofeinu v těle. Tady bych byl pro alergii na kofein a jeho enormní příjem. A co se týče údržbáře? Předpokládám, že to byl starší chlap. Očekával bych že i kouřil a nežil zrovna zdravě. Vysoká cholesterol, vysoký krevní tlak, pravděpodobně diabetes. Typ 2 bez léčby. A prosím v nemocnici."

"Miláčku..." Řekla Sam. "Mluvíš nahlas." řekla jemně. Johanes si to ani neuvědomil. Všichni u stolu se usmívali. Věděli, že se manžel potažmo otec ztratil ve svém světě. Jen Mat byl trochu mimo.

"To jste něco jako Dr. House?" zeptal se nesměle.

Johanes si chlapce změřil pohledem. Pankáč. Ale Rachel ho měla ráda. "Ne Mate, omlouvám se za svůj výstup. Jde o to, že rád řeším problémy." chtěl ještě pokračovat, když se rozezněl jeho mobil. Johanes se podíval na manželku a ta jen přikývnula. Poté se zvednul a vydal se k telefonu. Vzadu jen slyšel.

"Nevěděl jsem, že tvůj táta je doktor."

"No, víš, já se s tím moc nechlubím a ...."

Doktor zvednul telefon a ozvalo se "Doktor Johanes Turner?"

"Ano, kdo volá?" odpověděl Nes.

"Tady Dr. Jack Bright. CDC. Slyšel jsem o vaší práci a potřebujeme urgentní pomoc."

"Uh, dobrá, měl bych čas někdy příští týden, třeba ve středu. Dřív to ale nepůjde." odpověděl klidně Johanes. Něco se mu ale na celém tom hovoru nezdálo.

"Ne doktore. Auto čeká před vašim domem. Tohle je skutečná krize. Musíte s námi co nejdřív. Jde o život. Vlastně, mnoho životů."

Johanes se nad tím pozastavil. O únos jít nemohlo. Peněz neměl nikdy nějak extra moc. A nedělal výzkum žádných bojových látek. Zřejmě se jednalo o opravdový a ne vykonstruovaný problém.

"Nejdříve mi řekněte o co jde!" ohradil se.

Na druhé straně je slyšet povzdechnutí. "Tohle není výhrůžka Dr. Turnere. Je ale velmi pravděpodobné, že když s námi nepůjdete, všichni, které znáte včetně vaší rodiny skončí mrtví. Jde o nákazu, na kterou alespoň podle všech referencí máte klasifikaci."

Víc už Johanes nepotřeboval. Práce, problém a jeho specializace v prionech. Sakra tohle byla příležitost řešit problém.

"Dobrá. Rozloučím se s rodinou. Dejte mi chvilku."

"Beze všeho Dr. Turnere." ozvalo se na druhé straně a volající pak telefon položil.

Když se Johanes podíval z okna, skutečně tam stálo SUV, nějaké Volvo, víc nepoznal. Pak se ale vrátil k rodině.

"Sam, Rachel. Objevil se vážný problém. Právě volali z CDC. Musím jim pomoct. Auto už je tu. Prosím odpusťte ale musím jít."

Samantha přikývnula. Jestli mu volali z CDC, muselo to být opravdu vážné. A vzhledem k tomu, že nebyla hloupá a zana směr výzkumu svého manžela, pochopila, že když volají experta na priony, bude to vážně průser. Někde hluboko, ve skrytu duše si dokonce pomyslela, že dnešní problémy v nemocnici by mohli souviset.

Rachel naopak nechápala ani trochu. Přesto věděla, že táta je chytrej chlap. Občas až moc. A dokázala pochopit, že když se máma takhle mračí, má to asi svůj důvod.

"Sam, prosím tě, nevycházejte. Nechoďte do práce. Mate, měl bys jít za svou rodinou. Budou tě potřebovat. Zatím nic víc nevím. Zavolám."

"Je to tak vážné Nesi?"

"Nevím Sam ale jestli mě tahají z nedělní večeře okamžitě do práce, asi to nebude jen malý problém. Zavolám hned, jakmile budu něco vědět."

Pak se spolu rychle rozloučili. Sam zabalila Johanesovi trochu jídla a Johanes i se svou kabelou vyrazil k autu.


You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Dec 21, 2018 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

SCP Foundation Dr. Turner Stories czWhere stories live. Discover now