Leggyakoribb Szexualitással Kapcsolatos Fogalmak💛

2.7K 158 23
                                    

Sziasztok, itt is lennék újra, és ebben a posztban összegyűjtöttem nektek a szerintem leggyakoribb (nem csak) LMBT fogalmakat, hátha van aki nem ismeri őket és tudok vele segíteni.  ^^

▪️Ciszgender: Olyan emberek, akiknek a neme megegyezik a születési nemükkel (lány-fiú) (természetesen nem függ össze a szexualitással, ez nem csak heterókra vonatkozhat)

▪️Alloszexuális: olyan emberek, akik éreznek szexuális vonzalmat.

▪️Alloromantikus: olyan emberek, akik éreznek romantikus vonzalmat.

▪️Heteroszexuális/-romantikus: olyan emberek, akik magáétól eltérő neműekhez vonzódnak/éreznek romantikus vonzalmat. (pl. Fiú-lány)

▪️Homoszexuális/-romantikus: olyan emberek, akik a magáéval megegyező nemhez vonzódnak/éreznek romantikus vonzalmat. (pl. Lány-lány, fiú-fiú) (a lányokra a leszbikust, a fiúkra a meleget szokták használni [mostmár a lányokra is egyre elterjedtebb a meleg kifejezés])

▪️Biszexuális: ez már egy kicsit érdekesebb lehet, vannak akik nem értik mi a különbség a biszexualitás és a pánszexualitás között. (ha van rá igény, akár egy külön posztot is megérdemelhet a téma^^) Aki biszexuális, a magáéval eltérő és a magáéval megegyező nemhez is érez szexuális vonzalmat. Egy másik definíció szerint olyan ember, aki kettő vagy több nem tagjai felé érez szexuális vonzalmat.
Elterjedt tévhit az, hogy a biszexualitás kizárólag a (cisz) nőkhöz és férfiakhoz való vonzalmat jelenti, de igazából többféle nemhez is vonzódhatnak. (mert mint tudjuk, nem csak két nem létezik:D)

▪️Biromantikus: a feljebb taglaltak, azzal a különbséggel, hogy nem szexuális, hanem romantikus vonzalomról van szó.

▪️Pánszexuális/-romantikus: Olyan emberek, akiknek a vonzalma nem korlátozódik le nemekre, mondhatjuk úgy is, hogy nem érdekli őket, mert bárki felé érezhetnek szexuális/romantikus vonzalmat.

Gondolom nektek is szemet szúrt, hogy a ciszgender is itt szerepel, holott nem is szexualitással kapcsolatos, de én úgy éreztem, hogy itt a helye, mert nagyon sok embert érint, de sokan nem tudják a definícióját. (igazából én se tudtam, amég jobban nem néztem utána a dolgoknak)

Angol megfelelők: cisgender, allosexual, alloromantic, heterosexual (straight), heteroromantic, homosexual (lesbian, gay), homoromantic, bisexual, biromantic, pansexual, panromantic

Nos, ezek lettek volna a (szerintem) legismertebb szexualitással kapcsolatos fogalmak. Remélem érdekesnek találtátok, és tudtam segíteni ezzel a poszttal. Ne feledd, ha bármi gondod/kérdésed van felteheted kommentben vagy akár privátban is. Én Winnie voltam, sziasztok.💛

LMBTWhere stories live. Discover now