9. Poglavlje

4.1K 323 39
                                    

Dok joj je otac pokušavao da smiri situaciju s drugim poglavarom i pronađe Jane , Lily je krenula sama u potragu.

Njena sestra je u opasnosti i ona mora da joj pomogne. Jadna Jane , uvijek je bila nježna i mila i dane provodila s glavom u očevim knjigama.
Jane je bila osoba na koju si se mogao osloniti u svako doba , što se tiče podrške ili informacija ukoliko je imala dodira s tom temom.
Ono što Jane nije imala jeste samopouzdanje. Često je bila nervozna a kad je nervozna Jane je imala običaj da priča.

Sa Lily nije imala taj problem jer nije bilo potrebe za tim , nije bila nervozna u blizini sestre. Ali po balovima i tim rijetkim izlascima što su imali Jane nije zatvarala usta.

I sad je Lily pomislila na svoju sestru samu u šumi ili otetu. Samo je molila Boga da joj ništa ne bude , pa čak i ako je obečaste njih dvije će to prebroditi. Sve će prebroditi govorila je Lily dok je jahala s plaćenom pratnjom. 

Ono što njen otac nije znao jeste da je Lily otkrila njegov tajni sef . Nije to bilo baš pametno mjesto za skrivanje. Ali ipak to je njen otac šta drugo očekivati.Prilikom jednog igranja skrivača s Jane, Lily je ugledala da je tepih ispred jednog od ormara pomjeren. Stala je i podigla , i gle čuda ugledala polukružne ogrebotine od pomjeranja ormara. Znatiželjna kakva jest , gurnula je ormar vrlo lako. Što je bilo čudno jer je ormar težak. Čučnula je i ugledala pametno smještene kolutiće na nogama ormara. Aa zato se tako lako pomjera.

Morala je priznati da je to bilo jako pametno. Čisto sumnja da je to njen otac smislio on nije bio baš toliko pametan.

Iza ormara je primjetila kao četvrtasti otvor. Zabadalo kakvo i jest , gurnula je glavu unutar otvora, bez da razmišlja o kakvim opasnostima i šta može da je dočeka s druge strane. Ne da je ona bila plašljiva , jednostavno je reagovala na prvu.

Kad gle ti čuda Božijeg , to je bilo udubljenje u zidu veličine njenog sanduka što je stajao pored kreveta i bilo je puno nakita , novca , papira , zlata. Vratila je ormar na mjesto , vratila tepih na njegovo mjesto i nikom ništa nije rekla o svom otkriću. Čak ni Jane.

A sad je Lily platila pratnju sa novcem iz tog otkrića. Platila prelazak preko države, sve što im je trebalo da dođu do Visočja. Saznala je da je klan McCainovih doveo engleskinju na ovaj teritorij i da niko nije sretan zbog toga , jer je to značilo rat, a svi ljudi s kojima se srela bili su njihovi saveznici.

To što joj se ništa nije desilo mogla je da zahvali svojim rođacima kojima je obećala nagradu ukoliko uspiju naći sestru. To su bili isti rođaci kojih se njen otac odrekao i koji su htjeli da mu naplate to. A ona će im itekako pomoći. Njeni rođaci su svima govorili da dolaze u miru i da traže njenju sestru kako bi je vratili kući.
Kući nikome nije bilo ni na pameti da se vrate. Sve dragocijeno iz kuće Lily je polako iznijela , sav novac , nakit sve iz sefa je sakrila na mjesto na koje samo ona zna i na koje niko neće ni sjetiti se da potraži. Ako njoj nešto bude sve će biti izgubljeno.

Smjestili su se na zelenu livadu odmah do granice klana McCanovih. Poglavaru McCaibovih je dala velikodušnu nagradu što im je dopustio da ostanu tu. On ih je rado primio i otišao u svoj zamak da uživa u malom bogastvu.

Lily je sa sobom imala sluškinje , konjušare svi koji su željeli s njom započeti novi život su krenuli s njom jer im je obećala bolji život neg s njenim ocem. Osim batlera i par starijih sluga niko nije ostao na očevom posjedu.

I dok su oni spremali gdje će spavati Lily je odlučila prošetati malo. Zadubljena u misli nije gledala kud hoda i zabije se u zid čvrstih mišića. Podigne glavu i nađe se oči u oči s nepoznatim muškarcem. S osmijehom na licu s teškim škotskim naglaskom reče:

" Tu ste gospodarice , tražimo vas cijeli dan. Mnogo ste nas zabrinuli. Poglavar vas kao bez glave traži."

Gospodarice ? Poglavar? Traži? O čemu priča ovaj čovjek . Pa nije se nigdje izgubila. Okrene glavu i vidi da se dobro udaljila od ostalih. Ako vrisne doći će do sukoba a iskreno ju je zanimalo o čemu je riječ ovdje. Možda jest luda , možda bi trebala da osjeća strah ali jednostavno ako će nešto loše da se desi , desi će se i sad ,ili sutra ili može da zapne sama sebi udari glavom i umre. Niko te ne može spasiti od zla. Čak ni ti sam.

U potrazi za srećom 🔚 Tiskana 📚Where stories live. Discover now