Kapitola první

55 0 0
                                    

Fajn. Hlavně žádnou paniku. Žádnou paniku! Je to jenom účet na kartu VISA. Cár papírů. Je k nevíře, jak člověka dokáže vyděsit pár čísliček!

Civím z okna kanceláře na autobus jedoucí po Oxford Street a chystám se otevřít bílou obálku, která leží přede mnou na stole zaneřáděném dokumenty. Je to jenom kus papíru, ujišťuju se nejmíň posté. A nejsem pitomá. Vím přesně, kolik ten účet dělá. Tuším to. Zhruba. Bude to přibližně... 200 liber. Možná i tři sta. Jasně, budou to tři stovky. Nejvýš tři sta padesát.

Nevzrušeně zavřu oči a začnu sčítat. To máme kostým z Jigsaw. Potom večeře se Suze v Quaglino's. A ten senzační žlutočervený kobereček. Ted mě napadá, že kobereček přišel na 200 liber. Ale každopádně stál za to, do poslední pence - všichni se nad ním rozplývali. Nebo aspoň Suze.

A kostým z Jigsaw byl z výprodeje, což znamenalo třicent procent slevy. Na něm jsem rozhodně ušetřila.

 Otevřu oči a sáhnu pro účet. Jakmile se dotknu obálky, vzpomenu si na nové kontaktní čočky. Pětadevadesát liber. To není zrovna málo. Ale ty čočky jsem přece potřebovala, nebo snad ne? To mám chodit po světě v mlze?

A musela jsem si koupit nový konzervační roztok a vhodné pouzdro a hyporalergenní tužku na oči. Takže to máme... čtyři stovky?

U sousedního stolu zvedne Clare Edwardsová hlavu od korespondence. Třídí dopisy do úhledných hromádek, tak jako každé ráno. Navléká na ně gumové pásky a za ně zastrkává štítky s poznámkou ve stylu ,,Odepiš ihned" nebo ,,Nespěchá, ale stejně odepiš". Clare Edwardsovou nemohu vystát.

,,Všechno v pořádku? Becky?" ptá se.

,,Jasně" odpovím vesele. ,,Jen pročítám nějaký dopis."

Naoko bezstarostně sáhnu do obálky, ale účet nevytáhnu. Jenom ho držím v prstech, zatímco se mi v mysli odvíjí - jako každý měsíc - můj tajný sen.

Chcete prozradit , o čem sním? Inspiroval mě k tomu příběh, který jsem kdysi četla v novinách, o záměně účtů v bance. Tolik se mi líbil, že jsem si ho vystřihla a přilepila na dveře šatníku. Dvěma lidem byly zaslány nesprávné účty z kreditních karet a - teď se podržte - ti lidé zaplatili, aniž si ten omyl uvědomili. Zaplatili za sebe navzájem účet, aniž ho předem zkontrolovali.

Od té doby sním o tom, že se totéž přihodí mně. Že nějaké potrhlé stařence v Cornwallu pošle banka můj obrovitánský účet a ona ho bez mrknutí oka zaplatí. A mně pošlou účet za tři konzervy žrádla pro kočky, jedna po devětapadesáti pencích. A já ho pochopitelně bez váhání vyrovnám. Koneckonců, dobré účty dělají dobré přátele.

Zadívám se z okna a po tváři se mi rozlévá zářivý úsměv. Jsem přesvědčená, že tenhle měsíc k tomu dojde - můj tajný sen se vyplní. Ale když konečně vytáhnu účet z obálky - popíchnutá Clařiným zvědavým pohledem - úsměv na rtech mi zakolísá, až se dočista vytratí. V krku se mi vzpříčí horký knedlík. Pravděpodobně se o mě pokouší panický záchvat.

Stránka se černá čísly. Řada známých jmen se mi míhá před očima jako nápisy na miniaturním nákupním středisku. Snažím se je vnímat, ale pádí kolem mě příliš rychle. Jedno z nich se mi podaří zachytit: Thornton's. Že by Thorntonovy cukrovinky? Co jsem proboha pohledávala v Thorntonových cukrovinkách? Mám přece držet dietu. To jsem nemohla být já. Ten účet nepatří mně. To je absurdní. Tolik peněz jsem prostě nemohla utratit. 

Nepanikař! zaječím na sebe v duchu. Hlavně nepanikař. Pomalu projdi každou položku, pěkně jednu po druhé. Zhluboka se nadechnu a přinutím se k rozvážnému soustředění. Začnu tedy úplné nahoře. Papírnictví WH Smith (to je v pořádku, psací potřeby potřebuje každý), obuv (totéž), čistírna (nezbytné), vinotéka (láhev červeného - nezbytné), Hudební novinky (Hudební novinky? No ovšem. Nové CD Šarlatánů. To přece mít musím, nebo ne?), Bella Pasta (večeře s Caitlin), vinotéka (láhev bílého - nezbytné), čerpací stanice Esso (benzin se nepočítí), Quaglino's (poněkud drahé - ale jednou za uherský rok...), parfumerie (rtěnka - došla mi hotovost), vinotéka (láhev červeného - nezbytné), Ráj koberců (Cože? Aha, ten kobereček. Zatracenej kobereček), La Senza (sexy prádelko na další rande s Jamesem. Hm... Jako by mi k něčemu bylo), Body Shop (kartáček na pleť, který musím používat), Next (celkem všední bílá halenka - ale z výprodeje!), Millets...

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jul 21, 2014 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Báječný svět shopaholikůWhere stories live. Discover now