5. Героите

101 13 6
                                    

Как да изградим даден герой?

Има различни видове характери, а тези на нашите герои или са проекция на нас самите, или на някого от околния ни свят.

При първия случай, ако сме решили героят да прилича на нас, най-лесният метод, който използвам при изграждането на характера му (основно действия и реч), е да си задам въпроса: "Как бих постъпила/отговорила на нейно/негово място?". Или, ако примерно героят наподобява човек, когото познавате, си задайте въпроса: "Как би постъпил/а той/тя?" или за още по-лесно питайте него/нея.

Друг начин е да потърсите в интернет за различните типове хора (мога да дам линк, ако някой има интерес), да си изберете един и да прочетете какво е характерното поведение за избрания от вас тип.

Има и трети начин за изграждането на герой и той е да черпите вдъхновение от вече съществуващ такъв. Било то от книга, филм, сериал, дори аниме, ако желаете.

Но НАЙ-ВАЖНОТО нещо, което не трябва да се забравя, е да се запитате: "Кое е нещото, което ще направи този герой уникален/различен?". Може да има нещо отличително във външния вид, може да казва някоя фраза прекалено често, може да има странен навик да си почесва врата при притеснение. Отговорите ли, ще си спестите копирането и ще придадете изключителност на вашия герой.

Съвети за по-добро писанеWhere stories live. Discover now