4. Curaj, cainele cel fricos

49 2 3
                                    

Cateva date:

Difuzare: 1999-2002

Creator: John R. Dilworth

Descriere:

 Serialul se învârte în jurul lui Curaj, un caine mic și roz, care, în ciuda numelui său, îi este frică chiar și de cele mai banale lucruri. Sperieturile sale sunt, totuși, în mod normal justificate, întrucât el, Muriel și Eustache sunt constant atacați de (sau dau de) diferiți monstri, extrateresti, ticăloși, blesteme, experimente, și alte forme de pericol pe care Curaj trebuie să le înfrunte.

În fiecare început al episoadelor se afișează trecutul lui Curaj: „Abandonat când era doar un pui, a fost găsit de Muriel, care locuiește în orașul Nicăieri, împreună cu soțul ei, Eustache Traistă. Dar în Nicăieri se-ntâmplă lucruri stranii; Curaj trebuie să-și salveze noua familie."

În serial, când Curaj vrea să își salveze familia de la ticălosul respectiv, în loc de tipica faptă eroică, cei doi se angajează într-un joc, de obicei ceva juvenil precum dodgeball sau un concurs de holbat, unde Curaj de obicei - dacă nu întotdeauna - pierde. Ticălosul este apoi înfrânt cu ușurință printr-o varietate de modalități: Curaj păcălește infractorul, scapă de el, corijează ticălosul, îl convinge cumva să se schimbe, Muriel „salvează ziua", sau (în unele cazuri) ticălosul pur și simplu renunță voluntar, în favoarea plănuirii altei scheme diabolice. Aproape fiecare eveniment ce i se întâmplă lui Curaj îl face să țipe ca un maniac și să se metamorfozeze (în scop pur informațional) într-un obiect ce înfățișează frica, tristețea, confuzia sau alt sentiment aleatoriu. Totuși, acesta își suprimă frica pentru a o salva pe Muriel.

O caracteristică tipică în serial este parodia sau referința la variate filme clasice horror sau culte, acestea fiind baza pentru numeroase episoade. Acest fapt este observat în episoade precum: „O noapte la Motelul Mâței", „Demonul din saltea", „Minunată, adorabilă, simpatică", „Capete de vită", „Clubul Mâței", „Noaptea Vârco-Cârtiței", „Călătorie spre centrul din Nicăieri", „Marele Fussili", „Robotul Randy", „1000 de ani de Curaj", „Muriel invizibilă", „Menajeria de oameni", „Curaj, musca", „Mega Muriel Magnifica", „Transplantul", „Fantoma lui McGroază", „Casa neînțelegerilor", „Robotul Curaj" și „Peripeții în Computer".

În numeroase episoade, în special în cel pilot, Eustache are să fie rănit într-un mod de obicei macabru până la sfârșitul episodului, doar pentru a apărea viu și nevătămat în episodul posterior. În pilot, Eustache a mâncat oul unei găini extraterestre și s-a transformat el însuși în una, apoi fiind împușcat cu o armă cu laser. În alt episod, „Curaj în marele și crudul oraș", Eustache a fost mâncat de bestia misterioasă a lui Gescu.

Parere proprie:

Serialul chiar il urmaresc demult si inca imi place. Fie actiunea, fie starea, personajele, ideile, e.t.c si au atins scopul. Am auzit multe teorii ca lumea din jurul lui Curaj, nu era malefica ci normala, doar din cauza ca el era un caine. S-ar putea sa fie adevarata. Trecand la relatii persoana cea mai apropriata si sufletista de Curaj, este evident Muriel. (eu consider relatia reciproca asta tip: copil-mama, fiu-mama). Imi aduc aminte in acel epidod cand Miuriel a avut amnezia din cauza ca Eustache repara acoperisul si pe urma i-a cazut o bucata de acolo in cap. Pe masa din sufragerie era o poza destul de mare (cred ca era pentru a evidentia) cu Muriel si Eustrache tineri, dupa nunta. Se pare ca nu au copii, dar un nepot, Fred care innebunit sa taie parul tuturor. Am aflat demult ca un episod nu a fost difuzat in Romania din cauza ca ce efect ar putea sa aiba. Episodul la care fac referire este "The Mask", acest ep. prezinta drama a unei pisici (Kitty) ce si-a pierdut cea mai buna prietena (Bunny) din cauza a unui gang de caini, ce o face pe Kitty sa nu mai aiba incredere in niciun caine si sa il tortureze pe Curaj. Pe langa asta Curaj reuseste sa o salveze pe Bunny si asa cele doua prietene sunt reunite. Se pare ca cei mai multi telespectatori au privit aceasta relatie mai mult de ordin amoros, chiar lesbian. Dar adevarul este ca, cele doua se considera surori, de asta sunt asa de apropiate una de cealalta.

Parerile voastre?

This is... Pareri proprii cu si despre desenele animateWhere stories live. Discover now