Dişi Kurdun Sembolü Asena

1.2K 23 3
                                    

En tanınmış mitolojik karakterdir. Türkiye'de dişi kurda verilen isimdir. Buna karşın Türk Mitolojisi ile ilgili kaynaklarda çoğunlukla, dişi kurdun doğurduğu erkek çocuklardan birisidir. Asena efsanesinin birçok farklı şekli bulunur. Aşina, Zena, Asen, Şunnu gibi isimlerle anılan sülalenin, bu dişi kurttan türediğini inanılır. Ayrıca aslının 'Açina' kelimesinden geldiği de bilinir.

Az önce de dediğim gibi birçok farklı şekli vardır. Tarih kitapları bu konuyu farklı şekillerde anlatmaktadır. Bu efsanenin en eski hali ise Antik Çin kaynaklarında Tü-küe halkının halkının türeyişini anlatan efsanede rastlanır.
Bu efsaneye göre;

Hiung-nu'ların bir uzantısı olan Tü-küe kavmi, hükümdarın soyundan gelir ve ismi A-Se-Na'dır. Bu soy, kendine ayrı bir ordu kurar ve daha sonra komşu bir kavmin yenilgisine uğrar. Bu yenilgi sonucunda tüm kabin katledilir. Ama 10 yaşında bir çocuğa acır ve öldürmezler. Ayaklarını keserek bir bataklığa atarlar. Bu bataklığa ise bir dişi kurt gelir ve çocuğu beslemeye başlar.

Bir zaman sonra dişi kurt hamile kalır ve Turfan'ın kuzeybatısında bulunan bir dağın zirvesindeki mağaraya çıkar

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bir zaman sonra dişi kurt hamile kalır ve Turfan'ın kuzeybatısında bulunan bir dağın zirvesindeki mağaraya çıkar. Dişi kurt burada 10 oğlan çocuğu doğurur. Bu çocuklar büyüyünce dışarıdan kadın alırlar ve soylarını kurarlar. Çocukların herbirinin ayrı bir soy adı alır ve birisininki A-Se-Na olur.

Farklı bir kaynağa göre ise;

Asena aslında cesur bir Türk kadınıdır. Eskiden kadın erkek farketmez sosyal sınıflarda aynı mücadeleleri verirlerdi. Ata biner, savaşırlar ve komutanlık yaparlardı.
Zamanında böyle bir kadın varmış, çok cesur.

Türkler o dönemde cesaretini kurda benzeterek kurt lakabı takmışlardır "Kurt gibi dişi" lafı zamanla "Dişi kurt" olmuştur

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Türkler o dönemde cesaretini kurda benzeterek kurt lakabı takmışlardır "Kurt gibi dişi" lafı zamanla "Dişi kurt" olmuştur.
Asena belki komuta mevkisi olan bir kadındır belki de bir çocuğu kurtarmıştır.(Bu tür çocuk kurtarma hikayeleri mitolojik öykülerde çoktur) Sonuçta akılda kalan cesur bir Türk kadınının varlığıdır.
Asena Mitolojisi ise Sadece Türk erkeklerinin değil kadınlarının da cesur, güçlü ve değerli olduğunu anlatır. Bu Asena sembolü, daha sonra Göktürkler tarafından sembol olarak kabul edilmiştir.

 Bu Asena sembolü, daha sonra Göktürkler tarafından sembol olarak kabul edilmiştir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

(Göktürklerin bayrağı)

Türk Mitolojisi Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin