Economie Hoofdstuk 8, Leerjaar 4, VMBO-T

112 0 0
                                    

Samenvatting economie hoofdstuk 8

Wat is het milieu jou waard?

8.1 - Is het milieu een verbruiksartikel?             (Blz. 2)

8.2 - Wat kost schone lucht?                                 (Blz. 3)

8.3 - Wat doen  ‘ze ‘ voor het milieu?                   (Blz. 4)

8.4 - Bij wie begint een beter milieu?                  (Blz. 5)

Samenvatting & Begrippen                                       (Blz. 6)

8.1 -  is het milieu een verbruiksartikel?

In de afgelopen jaren is de bevolking toegenomen. Door technologische ontwikkelingen is bovendien de arbeidsproductiviteit verbeterd. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat we meer konden produceren.

Er zijn vier soorten milieuproblemen:

-          De vervuiling van de lucht. Water en bodem

-          Het verbruik van energiebronnen

-          Het verbruik van grondstoffen

-          Het ontstaan van afval

De omvang van de productie wordt in sterke mate bepaald door de consumptie. Hoe meer we consumeren, des te meer moeten de bedrijven produceren. De consumptie steeds de afgelopen jaren doordat het aantal consumenten toenam.

De consumptie stijgt ook doordat we per persoon steeds meer consumeren. Dat komt doordat onze welvaart nog steeds toeneemt, waardoor we meer kunnen kopen. Bovendien verandert het consumentengedrag,  de manier waarop we ons geld besteden. We willen vaker iets nieuws, bijvoorbeeld om ons te onderscheiden van anderen. Bedrijven springen hier handig op in door steeds nieuwe producten op de markt te brengen waardoor de consumptie stijgt.

Samenvatting

Door de groei van de productie zijn de afgelopen jaren de milieuproblemen toegenomen. Bekende milieuproblemen zijn de vervuiling van water, lucht en bodem en de afvalproductie van bedrijven en particulieren. Daarnaast raken energiebronnen en grondstoffen op.

Door de bevolkingsgroei en een hogere arbeidsproductiviteit kon de productie toenemen. Aan de andere kant zijn we door meer welvaar en een veranderende consumentendag ook meer gaan consumeren. Deze consumptiegroei heeft ook bijgedragen aan de productiegroei.

8.2 – Wat kost schone lucht?

Samenvatting

Veel vormen van productie kunnen milieuschade tot gevolg hebben. De aantasting van onze leefomgeving kan ertoe leiden dat mensen eerder ziek worden en dier- en plantensoorten sterven uit. Een ander voorbeeld van milieuschade is dat grondstoffen en energiebronnen opraken.

Het herstellen van milieuschade of het voorkomen ervan kost veel geld. De overheid streeft ernaar deze milieukosten te laten betalen door degene die ze veroorzaakt volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. De kosten die bedrijven hiervoor maken, vallen onder de bedrijfskosten. Als het echter de overheid is die geld uitgeeft om het milieu te beschermen en te herstellen, zijn het maatschappelijke kosten. Er zijn ook maatschappelijke kosten die je niet in geld kunt uidrukken.

8.3 – Wat doen  ‘ze‘ voor het milieu?

Belastingheffing is een van de mogelijkheden voor de overheid om milieuschade te voorkomen. Door bijvoorbeeld belasting te heffen op energieverbruik wordt de prijs van energie hoger. Hiermee wil de overheid bereiken dat bedrijven en particulieren minder energie verbruiken. Dit soort belastingen wordt ook wel ecotax genoemd.

Du har nått slutet av publicerade delar.

⏰ Senast uppdaterad: Apr 06, 2014 ⏰

Lägg till den här berättelsen i ditt bibliotek för att få aviseringar om nya delar!

Economie Hoofdstuk 8, Leerjaar 4, VMBO-TDär berättelser lever. Upptäck nu