8

399 41 13
                                    

Sethovi roditelji su se rastali i njegov otac je otišao u Austin u Texas, dok je Moira ostala da se bakće sa tom firmom koju njegova porodica vodi. Njeni sinovi su se ponudili da pomognu, a Shawn mi je na jednom od naših ručkova rekao kako je Seth rekao da nema šanse u sedam života da radi za tu njihovu firmu. Njihovi roditelji vode istu firmu sa dva različita mjesta i izgleda da je tako firma sve bolja. Imaju nekoliko filijala po zemlji i kako napreduju, mogli bi i na Kanadu da se presele, a možda i London. Ali i Shawn izgleda kao da samo želi biti što dalje od toga.

Takođe, pred neki od mojih posljednjih ispita, dok sam živjela sama, a Lana u tucalištu kod novog dečka koji je ‘onaj pravi’, Shawn je na ručak doveo curu koju je predstavio kao vjerenicu. Penny, divna djevojka i zaista izgleda kao neko ko pristaje Shawnu. Mogla sam definitivno da ih vidim kao nekoga ko će dugo da traje, ali nisam posebno sigurna.

Mislim, kako biti siguran u tako nešto? Ali sam s osmijehom potvrdila da ću definitivno biti na vjenčanju zakazanom za decembar. Izgleda da Penny oduvijek sanja o zimskom vjenčanju.

Po završetku studija, mama mi je pomogla da nađem najbolju agenciju za zapošljavanje i našli su mi posao prije nego što sam uspjela da sjednem za računar i izguglam neka mjesta. Radilo se o laboratoriji u manjem istraživačkom centru, gdje bih mogla da stažiram i da steknem iskustvo. Nisu morali dva puta da mi kažu da mogu početi od ponedjeljka.

Razgovor je prošao onako kako me mama savjetovala - jednostavno, profesionalno, iskreno i izgleda da se to novoj šefici svidjelo. Za početak sam pomagala Marshallu Petersu sa djetlićima i bilo je zanimljivo. Djetlići su životinje koje glavom tvrdoglavo udaraju dok ne dođu do onoga šta žele, a Marshall Peters se činio takvim. Podsvijesti nije bitno to što djetlić brzo ali efikasno udara samo kljunom da dođe do određene tačke i pravi rupe iz kojih se hrani. Marshallu Petersu je bilo bitno samo da razbije svu koru i dočepa se svega, ne shvatajući da će onda prebrzo prestati da se hrani sa tog drveta.

I zahvaljujući doktoru Petersu, zaključila sam da ne želim da se bavim djetlićima i šefica je dovolila da pređem na odjel sa mnogo mikroskopa i teoretskih ispitivanja; rada na DNK i moždanim sitnim ćelijama i nečemu šta me stvarno zanimalo. Tu mi je supervizorka bila žena sa dvoje male djece i nedavno udata, ljubazna i strpljiva i za svaki uzorak je dala i meni da pogledam i kažem joj šta vidim. Učila me realnosti i mislim da ću svemu u budućnosti moje karijere moći da zahvalim doktorici Wilding i njenom razumjevanju.

~

“Onda, kako je na poslu?” Seth me pita na Scottovu godišnjicu i znam da bi htio da priča o svemu osim o činjenici da svi vide svijetlu stranu rastave njegovih roditelja osim njega.

“Odlično”, osmjehujem se. “Iznenadio bi se koliko zapravo naučim o računarima uz ovo.”

“Ozbiljno?” Podiže obrve i čini se kao da ima mnogo drugog na umu.

“Da, za posebne analize ti trebaju posebni programi koje ne možeš samo da skineš sa torenta”, kažem. “Nisam pravila ni jedan ozbiljniji, ali mi je trebalo sve ukupno pedeset sedam sati da napravim ovaj jedan i poludila sam. Ne znam kako ti uspijevaš.”

“Navići ćeš se na programske jezike, svi su slični, vidjećeš. Ti si pametna, tebi će to da ide”, kezi se. “Opušteno, uvježbaćeš se i napraviti nešto od toga, znam te.”

Nastaje tišina jer ne znam i nikada nisam znala šta reći na takvo nešto. “Kako si ti?”

“Uh… pa, imam dvadeset i četiri godine i moji roditelji su se rastali, tata je promijenio tri cure, ubijaju se od posla i prave da je sve savršeno”, optimistično kaže. “Odlično.”

“Oni znaju šta rade, Sethe”, odmahujem glavom. “Znaju šta je najbolje za njih.” Pravim se pametna, ali ne znam šta da mu kažem. Šta ja uopšte mogu da znam o tome? Kao da imam neko iskustvo o stvarnom životu, a još manje o vezama.

In Need of YouWhere stories live. Discover now