Prolog

135 4 3
                                    


I den här storyn får man följa en ung pojke som heter Will. Han liv, eller ja det som är värt att berätta om, började på slottet i Redmond. Men det är inte den delen som jag tänker visa dig så istället för att bara slänga in dig i handlingen så tänker jag ge dig lite underlag att sitta på innan resan börjar.

Huvudpersonen heter alltså Will, kort och gott. Han kom in i världen som föräldralös, tragiskt men sant. Han spenderade sina första femton år som myndling vid slottet i Redmond tillsammans med fyra andra, Jenny, en mästare i köket, George, en bokstavs tämjare, Alyss, en ödmjuk själ med sinne för moral, och Horace, en översittare som ofta fann njutning i att plåga Will med hans mystiska förflutna. Ja, Will var liksom inte bara föräldralös, han var namnlös, han hade alltså inget efternamn, inget som talade om för folk vem han var. Han blev funnen som ett knyte utanför porten till myndlingarnas hus med ett brev innehållande hans namn och lovord om att hans far var en nobel krigare som fallit i slaget mot den fruktade Morgarath. Men för att inte bli för sentimentala så spolar vi fram lite till dagen då Will fann sin mästare.

Så när myndlingar uppnår femtonårsåldern är dem redo att välja en livsinriktning. Normalt sett så bestäms ens karriär beroende på vad ens föräldrar jobbar med. Men eftersom att man som myndling är föräldralös så får man liksom välja sitt öde själv. Dem andra myndlingarna passar som en handske in i sina val. Men Will vill mer än inget annat bli en riddare som sin far, men han har inte den muskulösa fysiken som krävs för att bli antagen till riddarskolan. Sir Rodney, mästaren för utbildningen, avvisar Will. Pojken blir då strandad eftersom att ingen annan mästare verkar vilja ha honom. Ett liv utan mästare innebar ett liv som bonde. Men det han inte vet är att en sällsynt mästare har fått ögonen för honom, och genom ett kort händelseförlopp finner han att han har valts ut att förfölja ett liv som spejar lärling. Will, liksom många andra har hört historier om spejare och vidskepelsen dem sägs besitta, men att välja ett liv som bonde framför ett liv som spejare vore dåraktigt. Han infinner sig alltså i ett liv som spejar lärling.

Okej nu vet du lite mer om Will men vem är då hans mystiske mästare. Det ska jag berätta för dig. Hans namn är Halt. Episkt eller hur, nej jag skojar bara. Halt är en man i fyrtioårsåldern och han lever i en liten stuga en bit från slottet. Han är kortväxt men låt inte hans korta figur lura dig, Halt är en mästare med pilbågen och han kan avväpna fem män innan du hinner blinka, han är en livsfarlig motståndare och en av dem mest respekterade spejarna i hela landet. Han må vara legendarisk men det är mer vad man kan säga om hans humör. Halt är oftast lågmäld och gillar inte att få onödiga frågor vilket ibland visar sig vara ett problem eftersom Will är en väldigt nyfiken person, varje gång det kommer en ny fråga muttrar han och mumlar för sig själv. Han har även väldigt torr humor vilket oftast blir offret för hans vänners skämt och det skapar en hel del roliga och obekväma tillfällen.

Så kära läsare nu är du full med kunskap om både spejaren och hans lärling vilket är väldigt passande eftersom att böckerna heter "Spejarens lärling". Men du är inte riktigt redo att ge dig in i historien än, jag vet, detta känns långdragigt, men tro mig det kommer vara väldigt svårt att förstå annars.

Så en kort sammanfattning för vad som hände precis innan denna historia börjar. Alltså i Araluen finns en huvudstad och i huvudstaden finns ett kungligt slott, det är där som Halt och Will nyligen ha befunnit sig. Will och prinsessan Cassandra har spenderat många månader ihop som fångar i ett land vid namn skandia dit dem fördes under ett slag men den historien är för en annan gång. Men dem har alltså spenderat många månader i varandras sällskap och dem ska nu, eller dem har skilts åt efter att ha genomlidit många krävande månader i varandras sällskap. Men bara för att förtydliga nu. Dem var slavar men blev fritagna och skiljs nu åt vid kung Duncans slott.

Det är förhoppningsvis allt du behöver veta. Nu är du redo att med din nyfunna kunskap hoppa in i min historia. Lycka till!

____________________________________________________________

oh ps: om denna prolog har gjort dig nyfiken på serien så heter den första boken "Spejarens lärling: Gorlands ruiner";)  

Krigarna från nordvästWhere stories live. Discover now