Květiny II. (Květomluva)

217 3 1
                                    


Nevím, jestli by to zajímalo všechny, tak to napíšu po citátech, ale pokusím se vás seznámit s "řečí květin" :)




I.

Jednou dal jeden chlapec své milé kytici růží. Bylo jich deset a jedna z nich byla umělá.

Víte co ji řekl?

"Budu tě milovat, dokud nezvadne poslední květina"

(Známé, ale strašně cute :3 )


II.

  Člověk potřebuje lásku stejně jako květina vodu, aby vyrostl, zesílil a rozkvetl. 


III.

 Láska je jako jemná květinka. Vykvete i tehdy, když to nejméně čekáte.


IV.

  Netrhej květiny, když je chceš mít. Jdi dál a květy budou kvést kolem všech tvých cest. 


V. 

  Nebe má v sobě oheň, hvězdy. Oblaka visí v povětří. Ptáci lítají pod oblaky.Ryby plovou ve vodě. Země má hory, lesy, pole, roviny, zvířata, lidi.
Lidé jsou stvořeni ke společným výhodám; proto mají býti lidští.
Buď příjemný a milý ve tváři, vlídný a zdvořilý v obcování a způsobech, přívětivý a pravdomluvný ústy, vroucí a upřímný v srdci... 

Jan Amos Komenský, Orbis pictus


VI.

  Kos zpívá, květ voní, potok šumí. Poslechneme si to, přičichneme, víme své. Barvy nás potěší a jejich nesourodá sousedství nás nepobuřují. Všechno je na svém místě. Bereme to jako dílo přírody a těšíme se tím nebo nad tím dokonce žasneme. A nebo to shledáváme tak samozřejmým, že to ignorujeme. 

M. Horníček


VII.

  Dítě je živý květ země.

Maxim Gorkij


VIII.

  Láska je jako květina. Je nádherná, než zvadne...  




A teď ta květomluva :)

Dnes už to lidé moc neznají, ale dříve, když se někdo bál vyslovit, co cítí, pověděl to květinou :) Což je pro mě, jakožto nenapravitelnou romantičku, strašně krááásný :3

A myslím, že se  to celkem hodí... Si představte, že třeba dáte své kámošce do nemocnice narcis... Hups :D 


NARCIS

Tuto květinu si spojujeme se sebeláskou a přílišnou zahleděností do sebe sama. Legenda praví, že mládenec, který se zamiloval do svého obrazu, byl proměněn v květ narcisu. Pokud tedy dostaneme narcis, je na čase zamyslet se nad přehnanou sebeláskou.


RŮŽE

  Symbolika růže spadá až do antiky. Zde symbolizovala pomíjivost života, neboť rychle uvadá. Antické báje popisují růži jako pozůstatek ranních červánků na zemi. Někdy se spojuje přímo s řeckými bohy a to kupříkladu s Adónisem, z jehož krve vznikla. Rudá barva nás také upozorňuje na krev Afrodity, která se zranila o její trny. S růží si spojujeme také bolest (Není růže bez trnů) a kvůli jejím lehce opadajícím korunním lístkům i pomíjivost a smrt. Římané slavili na jaře Dies Rosae, tedy jakési panychidy, nebo-li smuteční obřady. Jednalo se de facto o dušičky. U Germánů se také spojovaly růže se smrtí. Zasazovaly se na obětních místech nebo na hrobech. Ve východním Švýcarsku dosud existuje pojmenovaní pro hřbitov, které zní „Růžová zahrádka"(Rosengarten). 

  Důležité je si uvědomit, že podle barvy růže se mění její význam.
Růže bílá – čisté svědomí, čistota
Růže žlutá – žárlivost
Růže oranžová - touha
Růže červená – náležím zcela tobě
Růže rudá - miluji tě
Růže rudá, kytice – vyjádření díků  


FIALKA/ VIOLKA

Jedná se o velice rozšířenou květinu, který skýtá více než 500 druhů. Setkáme se u ní s různou terminologií, důležité pro nás ale je, že violka i fialka je ta samá rostlina. Legenda vypráví o pasáčkovi Atysovi, který byl tak krásný, že po něm zatoužila samotná bohyně Kybela. Atys se ale zamiloval do jiné ženy a chtěl se s ní oženit. Bohyni Kybelu to rozzlobilo a Atyse v průběhu svatební hostiny unesla. Atys ze zoufalství spáchal sebevraždu a ze země, kterou potřísnil svou krví, vyrostly fialky.

V květomluvě je fialka vyjádřením lásky. Modrá fialka je prosbou o vyslyšení lásky, žlutá značí slib věrnosti a bílá je zármutkem nad prchajícím štěstím.


KARAFIÁT

  Pokud chcete darovat nebo obdržíte karafiát, je zde rozhodující barva. Bílý je touhou po lásce obdarovaného a nedočkavostí na vyznání se, červený znamená obdiv, ale žlutý zklamání. Nakonec si také všímejme, zda karafiát voní, či ne. Pokud voní, jedná se o čisté přátelství, pokud ne, tak je vyjádřením krásy zevnějšku, ale nevalné vnitřní hodnoty. 

(No nwm, i kdyby mi dal někdo před obličej sebevonící květinu, neucítím nic a stejně řeknu "Děkuju! Ta kráááásně voní!" ) 


SLUNEČNICE

  Proč se slunečnice otáčejí za sluncem? Opět nahlédneme do antických mýtů. Podle jednoho z nich to má na svědomí nymfa Klytie. Zamilovala se do boha slunce Helia a ze žárlivosti ublížila jeho milence. Byla potrestána tím, že ji bohové proměnili v květinu, která se neustále otáčí za tím, koho miluje.
V řeči květin značí slunečnice přílišnou pýchu.


TULIPÁN  

  Tato krásná květina původem z Číny, která se v současné době spojuje nejvíce s Nizozemím, je také ideální květinou k vyjádření lásky, tedy pokud má červený květ. Žlutý tulipán značí přílišnou pýchu obdarovaného a oranžový povrchní krásu bez duševních kvalit. 


 

Přiznám se, že se mi líbil styl jakým to napsali na  www.online-kvetiny.cz , takže jsem to jenom zkopírovala :))

(Abyste si nemysleli, že to kopíruju z wikipedie a nejsem schopná nic vymyslet :D Fakt se mi to takhle napsaný líbí :) )

Citáty II.Kde žijí příběhy. Začni objevovat