#9

34 10 3
                                    

SAVAŞIN KAZANANI.

Savaşın kazanan tarafı yoktur. Az kaybeden tarafı, çok kaybeden tarafı yoktur. Savaş kayıptır, savaş yıkımdır, savaş züldür, insanlığa zulümdür, savaş insanlığın planlanan cinnetidir. Savaşta zafer yalandır, zafer yoktur, ayıp vardır.

Savaşta başarı yalandır, başarı yoktur, utanca kılıf vardır. Bahaneler vardır, tonla, yığınla. Günahı bastırmak için haklılık çabası vardır, hamasi nutuklar vardır, destan, destan. Savaşta sanat yalandır, savaşta sanat olmaz, savaş sanatı diye bir şey yoktur. Sanat var etmek içindir, yıkmak için değil.

Kavganın kazananı yoktur, az dayak yiyeni, çok dayak yiyeni vardır, az kanayanı, çok kanayanı vardır. Kavgada başarı yoktur, kavga şiddettir. Şiddet kinden doğar, şiddet nefretten doğar. Şiddetin azı çoğu olmaz, şiddetin kararı olmaz, şiddetin dengesi olmaz, şiddetin nerede başlayıp nerede biteceği belli olmaz, şiddet önceden sonuçlarını hesaplayacağın bir şey değildir.

Çocuklar kavga ederken babalar der ki:'' Siz kardeşsiniz, kardeş kardeşe vurmaz.'' Babamızın bu sözünü duyduğumuzda elimiz yanımıza düşer.

Soruyorum ben, hani insanlık kardeşti? Adem ve Havva'dan türemişti? Eliniz neden yanınıza düşmez, başınız neden önünüze düşmez. Madem kardeştik, savaşımıza sebep dinler nerden çıktı, diller nerden türedi, ırklar nasıl ayrıştı, kültürler neden kavgaya neden oldu. Hani kültürler zenginlikti?

Tarih boyunca cinnetimize sebep ürettik, tarih boyunca günahlarımıza bahaneler bulduk, tarih boyunca elimizi yüzümüzü yıkadık, sevgiyi unuttuk, saygıyı unuttuk. Tutuştuk bir kardeş kavgasına, din dedik, dil dedik, ırk, dedik. Kimi zaman haklı, kimi zaman kahraman, kimi zaman mazlum olduk.

Kolay olan savaştır, kolay olan kavgadır, kolay olan cinnettir, kolay olan kestirip atmaktır, kolay olan hırstır, kolay olan nefrettir. Kolay olan anlamsızdır, kolay olan zayıflıktır.

Zor olan barıştır, zor olan anlaşmaktır, zor olan sevgidir, zor olan bağışlamaktır, zor olan şefkattir, zor olan yardımdır. Zor olan anlamlıdır, zor olanı başarmak güçtür, güçlülüktür. İnsana ve insanlığa yakışan zor olanı başarmaktır.

Mirza TAZEGÜL

Felsefe GünlüğüHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin