Moroii

2.5K 143 15
                                    

Ati auzit de moroii? Moroii sunt la fel de populari ca si strigoii. Entitate malefica care provine din spiritul unui copil mort nebotezat. In cele mai multe parti ale tarii strigoii si moroii sunt considerate entitati separate, dar in Oltenia ele se confunda. Moroiul este tot mortul care are sa revina din groapa pentru a aduce necazuri familiei si prietenilor.
Cum apar moroii
Conform povestiilor din popor, un copil mort nebotezat are sa se transforme cu siguranta in moroi. Spre deosebire de strigoi, unde transformarea venea aproape imediat dupa deces, moroii asteapta 7 ani pentru a se ridica din groapa. Cand se fac 7 ani de la moartea sufletului care sa fie primit in rai si striga"Botez, Botez!" Sau dupa alte surse"Cruce, Cruce! Daca cineva il aude atunci poate sa il salveze dandu-i botezul "Se boteaza fiul sau fiica lui Dumnezeu(numele)In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin"! Ritualui este complet daca o bucatica de Panza se arunca pe mormantul pruncului. Daca nu se indeplineste acest ritual sufletul nu isi gaseste linistea si se transforma in moroi. Moroiul bantuie propietarii pamantului unde a fost ingropat. Inbolnaveste animalele si copii propietarului, care in cele din urma e nevoie sa-si paraseasca pamantul.
Este o creatura nocturna care sa manifesta in special in noptiile cu Luna noua. Se spune ca isi poate parasi pamantul de bastina metamorfozandu-se in caini. Daca primeste hrana moroiul-caine nu produce pagube si nu ii sperie pe cei carora le taie calea. Intalnirile cu moroii, in miez de noapte, sunt de obicei fatale. Victima fie cade la pat pentru o perioada indelungata, fie isi gaseste sfarsitul pana la venirea zorilor.
Botezul viitorului moroi
Pragul de 7 ani poate fi evitat daca pruncul mort este botezat din timp. Mama ar trebui sa toarne peste mormant, timp de 7 ani de zile aghiasma, in ziua de Boboteaza. In acest fel, pruncul mort mult prea devreme e ca si botezat iar sufletul sau poate fi primit printre ingeri. De asemenea, poate fi rostit un descantec de Botez ca cel amintit mai sus

Hai La O PovesteUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum