İnsan neyle yasar sorusuna çoğu insandan bir çok cevap aldım. Çoğu hiç çekinmeden söyledi varlığını devam ettiren seyleri ama bazıları ekmek dedi, su dedi, hava dedi yani gizledi kendini doğal kaynaklara, fiziksel ve kimyasal olaylara hele bazısı karbon atomu dedi hani Marsta bulunduğunda büyük heycan uyandıran atom yok mu işte o.
Ama söyledim ya bunlar kamuflajdan başka birsey değil bence. Hani anlarim susuzluğa üç dört gün açlığa bir ay dayanabilir insan bedeni ama sadece beslenen bir insan gerçekten yaşıyor olabilir mi yoksa sadece hayatta kalmaya mı devam eder.
Yaşamak ve hayatta kalmak iste bu iki kavramın arasindaki ince cizgi bize sorumuzun doğru cevabını verecektir. Bir kafes kuşunu ele alalım bir odada sadece yemek ve su veriliyor. Ne güneşin nazik elleri tüylerinin arasinda gezinmiş ne karanlık bir gecede ay ışığına küçük besteler söylemiş. Hatta hiç yeşile dokunmamış bir kuş, sadece hayatta kalıyordur. Çünkü kuşlar oyle yaşamaz. Kuş dediğin uçar mavinin binbir tonuna doğru. Efkar dağıtır yemyeşil bir ağacın dalında şarkı soyleyerek güneşin bütün sıcaklığıyla. İşte buna yaşamak denir kuş adına.
Neyse konumuzu dagitmadan insanlığımıza geri dönelim. Herkes kendini düşünsün bakalim. Hiç kaçak çayin yaninda muhabbet demlememiş olsanız ya da o hayatta kalmak için gerekli olan suyun dereden yahut imkan varsa nehirden akarken çıkardığı sesin envayi tonunu işitmemiş olsanız her seyi geçtim hiç Sezen ablamın şarkılarında ya da Ahmet Arif'in Cemal Süreya'nın şiirlerinde aklınıza platonikte olsa sevdiğiniz gelmemişse bu sevdiğiniz sadece insanla sınırlı değil tabiki bir bitki türünüde olsa sevmemişseniz veyahut hic mendil satan çocukların başını okşayip onları sevindirmediyseniz yaşıyorum diyebilir misiniz?
Asla diyemezsiniz zaten dememelisinizde olsa olsa hayatta kalmaya çalışıyorum olmalıdır sizin cevabınız. Ve eğer bu haldeyseniz çok geç olmadan yukarda bahsettiğimiz yaşam destek ünitelerinden birine bağlanmalisiniz.
İnsan neyle YAŞAR sorusuna ekmek, su ya da fiziksel ve kimyasal olaylar şeklinde cevap verenlere gelirsek. Onlarda durum çok vahimdir çünkü bazi sebepler, yaşanmışlıklar onların yaşama hevesini almış ve zamanla yok etmişlerdir. Bu insanlar yavaş yavaş yaşamakla hayatta kalmayı karıştırır olmuşlar sonuç olarakta hayatta kalmak için gerekli olan şeyleri yaptıklarında yaşadıklarını zannetmişlerdir.
Velhasıl kelam hayatta kalmak için çok şeye ihtiyacınız yok. Sonuçta sadece domates suyu içerek bile aylarca ölüm oruçları tutuldu ve hayatta kalındı. Ama iş yaşamaya gelince iste o zaman biraz emek vermeniz lazim.
Bu arada karbon atomlarıda çok önemli onları sevin ve iyi davranın.
