İZAFİYET TEORİSİ

77 4 0
                                    

Bir diğer adı özel görelilik kuramı olan izafiyet teorisi 1905 lerde Albert Einstein tarafından ortaya atılan bir fizik kuramıdır. 

Cisimler hızlandıkça zaman cisim için daha yavaş akmaya başlayacaktır, ışık hızına ulaşıldığında zaman durmalıdır.

Cisimler hızlandıkça kinetik enerjilerinin bir kısmı kütleye dönüşür, durağan kütleye sahip cisimler hiçbir zaman ışık hızına erişemeyeceklerdir.

Cisimler hızlandıkça hareket doğrultusundaki boyları kısalmaya uğrayacaktır.

Özel görelilik, mantığımıza ve sağ duyumuza aykırı bir evren tanımladığından bilimciler 100 yılı aşkın bir süredir bunun doğruluğunu gözleri ile görmek ve bir açık bulmak umudu ile deneyler yapıp durmaktadırlar. Yani teoride zaman yolculuğu mümkündür. Bunu basit bir örnekle anlatayım :

İKİZLER PARADOKSU

İkizler o zamana kadar aynı hızda ve zamanda yaşamış olsun. Sonra ikizlerden birini uzaya yollayalım birinide dünya da bırakalım. Kardeşi 5 yıl seyehat ettiktten sonra geri dönsün. Ve evet kardeş 5 yıl sonra geri dönünce dünya da kalan kardeş uzayda seyehat edenden daha yaşlı olacaktır. Örneğin aracını ışık hızının %99'u bir hızlı uzaya gönderirsek uzayda olan kardeş için saat dünya saatinin yalnızca %14'ü hızında işler. Yani bu hızla 7 yıl seyahat ederse, dünyaya döndüğünde ikiz kardeşini tam 50 yıl yaşlanmış olarak bulacaktır.


Bu resmi olarak ilk bölümüm. O yüzden yazım yanlışım olursa affedin. Umarım beğenirsiniz. OY VERMEYİ DE UNUTMAYALIMMMMMM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



FİZİĞİN DÜNYASIHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin