MESAJE SUBLIMINALE (Capitolul 5)

583 12 0
                                    

Un mesaj subliminal este un semnal sau mesaj conceput să fie transmis sub limitele normale a percepției.Acesta se află dincolo de nivelul conștient, dar excită foarte bine simțurile. Sugestiile subliminale acționează la fel ca și sugestiile hipnotice. De fiecare dată când ne confruntăm cu o alegere, putem decide în mod conștient ce decizie să luăm, în funcție de voința și de dorințele noastre; totuși, spiritul nostru inconștient nu are aceeași capacitate de analiză a informației și el acționează în funcție de datele pe care le-a primit ca și cum ele ar fi adevărate.
Psihologia de astăzi acceptă că o bună parte din procesarea mentală are loc în afara gândirii conştiente, creierul nostru abordând mai multe sarcini simultan fără a le monitoriza în mod conştient. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că el funcţionează aşa cum îşi imaginează cei care argumentează în favoarea „efectelor subliminale".

SUBLIMINALUL VIZUAL

Într-un film, se poate înlocui, în fiecare secundă, una din imagini cu o imagine care nu are nici o legătură cu filmul (dat fiind faptul că există 24 de imagini pe secundă, aceasta nu va fi deci afişată decât 417/10.000 miimi de secundă). Astfel, unii realizatori de filme horror au folosit imagini ascunse, încorporate în imaginile reale, pentru a întări efectul de nelinişte (de exemplu în versiunea prelungită a filmului ,,Exorcistul" de William Friedkin). Imaginile subliminale sunt deci invizibile la o viteză normală. Ochiul nu le va putea vedea şi spectatorul nu se va întreba ce a fost acel lucru de pe ecran pe care l-a văzut pentru foarte puţin timp decât dacă ştie că există o imagine subliminală pe care să o caute şi asupra căreia să se concentreze. Numai atunci va putea să o întrezărească şi, chiar dacă nu a văzut-o înainte, acum, când ştie unde este, va putea să o vizualizeze. Iată un singur exemplu, printre multe altele, de folosire a subliminalului vizual: în timpul alegerilor americane din anul 2000, s-a descoperit din întâmplare o imagine subliminală strecurată în spotul publicitar al lui George W. Bush. Această imagine subliminală conţinea o insultă ,,rat" (şobolan, gunoi) atunci când spotul făcea referire la concurentul său, Al Gore. După spusele celor care au creat spotul ar fi fost vorba de o greşeală tehnică? Oricum ar fi, conform unui studiu condus de Joel Weinberger, de la Universitatea Adelphi din Statele Unite, acest spot putea creşte părerile negative ale alegătorilor împotriva candidatului vizat.
Ceea ce este cu adevarat trist însa, este faptul ca acest tip de manipulare a patruns chiar si in lumea copiilor. Instinctele primitive exista chiar si in mintile celor mici, desi pana la o anumita varsta lucrurile din jurul lor nu sunt foarte clare. Din pacate chiar si copiii sunt considerati consumatori, din aceasta cauza si ei fac parte dintr-un grup asupra caruia se incearca manipularea in aceeasi maniera.

MESAJE IN RECLAME

"Muriţi ok" se înţelege din numele bauturii produse de Compania Coca-Cola. DIET COKE este o denumire alternativă pentru Coca Cola Light. Logo-ul băuturii e format de numele acesteia, unde cuvântul "diet" este deasurpra cuvântului "coke". Cuvântul "diet" (dacă l-am analiza mai bine) conţine un alt cuvănt (interpretabil): DIE = a muri (mori). Acest cuvânt "cade" peste un alt cuvânt (interpretabil) din cuvântul "coke": OK - okay = bine. Dacă este aşa, atunci avem de-a face cu un mesaj subliminal: "Mori bine".
(POZĂ LA MEDIA)

PUBLICITATEA SUBLIMINALĂ

Publicitatea subliminală s-a născut în 1957, când un cercetător de piaţă a introdus frazele "beţi Coca-Cola" şi "mâncaţi popcorn" în timpul unui film. Cuvintele apăreau pe ecran doar 0,0003 secunde, timp berechet pentru subconştient să le preia, dar insuficient pentru ca privitorul să îşi dea seama de acestea. Autorul cercetării susţine că experimentul său a crescut vânzările de Cola cu 18,1% şi pe cele de popcorn cu 57,8 procente. De exemplu: gheaţa de pe cutia de Cola seamănă cu silueta unei femei bine proporţionate; cuvintele "Coca-Cola" apar pe unul dintre inelele din "Lord of the Rings"; un dolar, simbolul puterii şi al bogăţiei, apare "ascuns" într-un sandwich de la KFC.

Mulțumesc celor care îmi apreciază cartea ! În opinia mea, cei care îmi citesc cartea , sunt persoane realiste, cărora le place adevărul .
P.S--> Carte nouă in decembrie !

CREDINȚĂ ŞI REALITATEUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum