666

434 35 3
                                    

În cultura populara moderna, 666 este unul dintre simbolurile larg raspândite ale anti-Hristului, sau ale Diavolului. Numarul este un punct de referinta atât pentru grupurile crestine apocaliptice dar, mult mai explicit, si în subculturile anti-crestine.

Multi oameni iau atât de în serios aceasta secventa de numere încât încearca sa evite orice se leaga de el. De altfel, teama de acest numar a primit si o denumire proprie, provenita din limba greaca: hexakosioihexekontahexafobie, adica frica de numarul 666.

Unul dintre cele mai puternice curente de opinie împotriva numarului este cel care afirma ca marile puteri politice doresc sa controleze, prin intermediul tehnologiei, întreaga umanitate. Argumentul tehnologiei, ca instrument de manipulare, este combatut de un preot ortodox.

„Numarul fiarei" apare în Noul Testament (Apocalipsa 13:16-18). Sfântul Ioan Evanghelistul descrie criptic numarul 666 ca fiind „numarul numelui fiarei". „Semnificatia poate fi însa si de ordin mai general", afirma preotul Eugen Tanasescu, într-un articol de pe portalul crestinortodox.ro.

„Cifra 7 (simbolul perfectiunii) minus 1 = simbolul imperfectiunii, reprezentata de trei ori: 666; acest numar îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel care întruchipeaza tot ce este mai rau. Prin urmare, am întelege ca 666 este, de fapt, simbolul anti-Hristului, al celui ce se opune sau se împotriveste, deliberat, lui Hristos.", scrie preotul. El crede ca „apostazia (renuntarea la o religie n.red.) nu poate fi decât voluntara, nicidecum indusa sau subînteleasca, cum tragi-comic sustin acuzatorii tehnologiei."

Cei care slujesc anti-Hristul, afirma preotul Tanasescu, fie îsi asuma ideologia anti-crestina, fie propovaduiesc si lucreaza la instaurarea anti-crestinismului.

Parerea (personala) a preotului Tanasescu, nu este împartasita de multi reprezentanti ai ortodoxiei române. Într-un comunicat din 2009 referitor la problema pasapoartelor biometrice, Patriarhia Româna a cerut institutiilor statului sa ofere o alternativa la pasaportul biometric.

„Întrucât unele persoane au reticente fata de pasapoartele biometrice, se va interveni pe lânga institutiile Statului Român (Presedintie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenta (pasaport temporar) si la cazuri când, din motive de constiinta sau religioase, persoana nu doreste pasaport electronic care include date biometrice."

În plus, afirma Patriarhia, „vazând tulburarea provocata de opiniile confuze si contradictorii cu privire la noile pasapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamna clerul, monahii si credinciosii sa ramâna statornici în credinta în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului si al mortii, sa sporeasca în rugaciune si fapte bune, vietuind crestineste în familie, manastire si societate, fara a raspândi panica si îngrijorare prin preocupare excesiva pentru lucruri trecatoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apara de tot raul si ne va ajuta sa savârsim binele."

Preotul Eugen Tanasescu puncteaza clar problematica documentelor electronice, delimitând autoritatea divina de cele lumesti: „ele confera identitate în fata unor autoritati lumesti, care nu trebuie confundate în niciun caz cu Autoritatea divina, care are alt mod de identificare de a noastra prin „numele scris în Ceruri" sau, daca ne referim la Apocalipsa, prin „cei scrisi în Cartea vietii Mielului" (Apoc 21, 27).

Acesta afirma ca „stradania crestinului nu consta în fuga de anti-Hrist [...] Dimpotriva, stradania crestinului este aceea de a dobândi „pecetea lui Dumnezeu", pe care, metaforic, îndraznesc a o asemana unui 999, deoarece 9 este simbolul numeric al îngerilor care slujesc lui Dumnezeu si Îl lauda neîncetat, destin pe care crestinul îl are întiparit în fiinta Sa înca de la Sfântul Botez."

Legende si MituriWhere stories live. Discover now