Psikoloji'ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

3K 61 11
                                    

05.09.2012/Çarşamba

Psikoloji'ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Bir önceki makalemde ruh bilimine değinmiştim. Peki hem bireysel hemde toplumsal olarak psikolojiye olan ihtiyacımız hangi boyutlarda? Psikolojik tablomuz ne kadar hüzünlü? Bu alanların kitaplarının alınması ve okunması diğer kitap türlerine göre daha düşük. Aslında bu da kısmen sorumuzu cevaplıyor. Fakat iyi bir şekilde anlamlandırabilmek için resmi biraz daha büyütmeliyiz. Önce bireysel olarak değerlendirelim.

Bir sorun yaşıyoruz. Onunla altı ay boyunca savaşıyoruz. Bu altı aylık evre psikolojik sorunların derinleştiği bir evredir. Ve kendimiz çözüm bulamadığımızda bir bakıma hayal kırıklığına uğruyoruz. Çünkü bu sıkıntıya kadar yaşamı güzel yürütüyorduk. Durumumuzu çevremizdekiler bir doktormuş gibi onlara anlatırız. Bizimle aynı sorunu yaşayan var mı? Eğer varsa kendimizi yalnız hissetmediğimiz gibi o kişinin çözüm yollarını da deneriz. Yaşam içerisinde yapılan en mühim hatalardan biri budur. Hiçbir bireyin karakteri ve sorunu aynı boyutta değildir. Bu aşamaya kadar sorunu çözen kendini şanslı görür. Peki ya sıkıntısı devam eden ne yapıyor? Birkaç ay bu sıkıntıyı kabullenmek zorunda kalırız. Bu arada zaman ilerlemekte ve ruhsal sorun büyümektedir. En sonunda bir doktora gitmeye karar veririz. Nerelere müracaat ediyor ya da kimden yardım istiyoruz? Bir bakalım.

1. Nöroloji, Sinir Hücreleri Bilimi, Nöron Bilimi (DR)

2. Psikiyatri (DR)

3. Psikoloji, Ruh Bilimi (PHD)

4. Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık (PDR)

5. Kişisel Gelişim

6. Kısa Dönemli Kurslar (NLP)

Ne kadar çok seçenek var değil mi? Hangisini seçmeliyiz? Çoğunlukla fiziksel bir sorun olunca nöroloğa gideriz. Psikolojik bir sorun fiziksel bir rahatsızlığa neden olduğu gibi fiziksel bir rahatsızlıkta psikolojik bir soruna neden olabilir. Nöroloji fiziksel sorunun getirisi ile ilgilenir. Örneğin; beyinde oluşan hasarların getirdiği algı zayıflaması gibi. Psikiyatri, ruh bilimi alanının fiziksel kısmıdır. Sorununuz sizden büyükse ilaç önerir. Eğer sizin baş edebileceğiniz bir sorun ise psikoloğa yönlendirir. Bazen de iki tedavi bir arada kullanılır. Ama yaşadığınız sorun hayatınızı sekteye uğratmıyorsa uzman yardım için bir psikoloğa başvurabilirsiniz. İlk üç alan birçok istatisiğin tutulduğu alandır. Eğer siz bu üç alandan birine giderseniz istatistiğe dahil olursunuz. Çoğunlukla gidilmediğinden toplum sorunsuz gibi görünüyor maalesef. Birde son üç alana bakalım.

Psikolojik rehberlik ve danışmanlık genellikle okullarda, dershanelerde ya da iş yerlerinde verilen bir hizmettir. Bireysel değil grup için daha faydalıdır. Kişisel gelişimde bir veya bir kaç yıl içinde yaşamın dönemleri hakkında sırasıyla bilgi veren bir alandır. Bu da bireysel değil grup için daha faydalıdır. Örneğin; evlilik ya da anababa okulu gibi. Birde kısa dönemli kurslar var. Bu kurslarda ruh bilimi ile ilgilenir. Kısa olduğu için daha sistematiktir. NLP gibi.

Yaşam içerisinde bilgi için son üç alana, sıkıntılarımız giderebilmek, sorunlarımızı çözebilmek için ilk üç alana ihtiyacımız var. Çünkü insan yani birey, tek bir parça değil, kendi içinde birçok parçası olan eşsiz bir bütündür. Tüm alanlar birbiriyle bağlantılı olduğu için bu alanlarda çalışanlar devamlı iletişim halinde olmalıdır.

Eğer kendimizi tanıyabilirsek, sorunlarımızda daha kolay anlamlandırabiliriz. Gerekli alanlara başvurur, hem ailemiz hemde çevremiz adına. Bizden yardım isteyen kişileri de bu alanlardaki uzman kişilere yönlendirmeliyiz. Böyle olursa daha iyi bir istatistik tutulabilir. Toplumun değerlendirilmesi daha tutarlı bir hal alır. Birde şu unutulmamalıdır ki, birine yardım etmek demek onun yükünün bir kısmını taşımak demektir. Siz buna hazır mısınız? Cevap hayır ise gerekeni yapınız.

Yük biriktirmek hem bedeninizde hemde ruhunuzda farklı ruhsal sorunlara yol açar.

Meryem Seyda Parlak

www.facebook.com/MeryemSeydaParlak

Psikolojik MakalelerWhere stories live. Discover now