💬ÇARESİZ IZDIRAP(FARKLI BOYUTLAR 1)🟣

48 9 6
                                    

Uzun bir aradan sonra hepinize merhabalar :))

Bu kadar uzun zaman sonra ilk defa bölüm atıyorum. Nedenini tahmin ediyorsunuzdur. Okullar falan vardı. Yoğun bir dönem geçirdim ama şimdi buradayım.

KİTAP ADI: ÇARESİZ IZDIRAPLAR (FARKLI BOYUTLAR 1)
YAZAR: LorinnaWayne

UYARI: 14 yaş üstü ve ölüm içeriklidir.

NOKTALAMA VE YAZIM:Direk buraya gireceğim

К сожалению, это изображение не соответствует нашим правилам. Чтобы продолжить публикацию, пожалуйста, удалите изображение или загрузите другое.

NOKTALAMA VE YAZIM:
Direk buraya gireceğim. Çünkü aklındakileri unutmak istemiyorum.

Şimdi benim de önceden yaptığım bir hatayı sende kitabında yapmışsın. Bende senin gibi sonradan öğrendim ve kitabı düzenlemeye aldım.

Şimdi bu bağırma sesleri vs. gibi şeyler için büyük harf kullanamıyormuşuz. Onun yerine ünlem işareti koymalıyız. Daha açıklayıcı olsun diye kendi kitabımdan örnek vereceğim.

"ÖYKÜÜÜÜ!"

Bu şekilde hem harf uzatarak hem de büyük harflerle yazmak çokta doğru değilmiş. Onun yerine;

"Öykü!" şeklinde yalnızca ünlem işareti koymak yeterli. Bunu bende kitabımda yapıyordum ama artık yapmıyorum. Söylemek istedim.

"Tabi" kelimesi benim dikkatimi çekti. Bu şekilde yazım yanlış. Hemen örnek vereyim.

"Tabi ki de yoktu kendimi rahatlatmak için saçma sapan ihtimalleri aklımdan çıkardım." Bu senin kitabında geçen bir cümle. Daha uzun bir şekilde yazılmıştı ama kısalttım cümleyi.

Burada "tabi" kelimesi "tabii" şeklinde yazılmalı. Nedeni ise şu;

Bu cümlede senin kullandığın anlam: işin gereği olan; elbet, elbette.

Sen bu anlamda kullandığın için "tabii" şeklinde yazılmalı.

"Tabi" kelimesi ise en genel anlamıyla itaat etmek demek. Büyük ihtimalle yazımını yanlış biliyordun ya da klavye hatası oldu ama ben yine de düzeltmek istedim.

Bazı cümlelerde noktayla bitirmen gereken yerde virgül kullanmışsın. Cümleyi tamamlamak istemiyorsan oralarda noktalı virgül kullanabilirsin. Bu şekilde anlam karmaşası olmuş.

Bazı yerlerde paragrafı ayırmaman gereken yerde paragraf ayırmışsın. Örnek verirsem:

"..."

Diyerek...

Bu şekilde bir şey yapmıştın. Yani konuşmadan sonra paragrafı ayırıp dedi, diyerek vb. kelimelerle başlamışsın paragrafa. Halbuki paragraf yanlış yerde kesilmiş oluyor. Büyük ihtimalle uzun paragraf olmasın diye yaptın ama bazen uzun olan paragraf makbuldür. Bazı okuduğum klasik kitaplarda 2 sayfa süren paragraflar okudum ben. Eğer ayrılmayacak yer yoksa ayırmana gerek yok. Bende uzun paragraf okumayı sevmem ama ayrılacak bir yer yoksa yazar ne yapsın ki?

Şu ara söz meselesi var. Bu konuya da bir örnekle değineceğim.

... -bağırırken umurlarında bile olmamıştım oysaki-.

Bu şekilde bir ara söz kullanımı olmaz. En azından ben hiç karşılaşmadım. Yanlış biliyorsam düzeltirsiniz ama cümle sonuna bu şekilde bir ara söz kullanımı olmaz. Ben böyle biliyorum.

Sana yazım hatanla ilgili bir hatayı daha söyleyeceğim.

"Fakat sesinden anladığım kadarıyla 50'li yaşlarının sonunda olan adam."

Burada belli bir aralığı ifade ettiğin için yazdığın 50 sayıyla değil yazıyla yazılır. Yani şu şekilde;

"Fakat sesinden anladığım kadarıyla ellili yaşlarının sonunda olan adam."

Bu şekilde yazman daha doğru olandır.

"Veya" kelimesinin yazımı da dikkatimi çekti. Bu kelime ayrı değil birleşik yazılır. Sen kitabında ayrı bir şekilde yazmıştın.

Hiçbir kelimesi de aynı şekilde. O da ayrı değil birleşik yazılır. Yine herhangi kelimesibin de birleşik yazılması lazım.

Ya da kelimesi de kitapta birleşik geçiyor. Normalde ayrı yazılması gerekiyor.

Şimdi kitapta ismi verilmek istenmeyen bir kişinin adı şu şekilde geçiyordu.

"K." şeklinde. Ama bir kitapta kaba sayılan ya da herhangi bir nedenden dolayı söylenmek istenmeyen kelimelerden sonra üç nokta koyulur.

"K..." Bu şekilde olan yazım daha doğrudur.

Bazı yerlerde üç nokta kullanacakken dört nokta kullanmışsın. Klavyeden olmuştur diye düşünüyorum. Ben yine de söyleyeyim dedim.

Bir yerde bir betimleme yaparken "griğimsi" şeklinde yazmışsın. Normalde "grimsi" şeklinde yazılması daha doğru diye biliyorum.

Şimdi tüm yazım hatalarının hepsini tek tek söyleyemeyeceğim. Genel olarak cümleni uzun tutmak için gerekli gereksiz her yerde virgül kullanmışsın. Bu biraz rahatsız ediciydi ve odağı bozuyordu. Onun dışında ufak tefek hatalar, klavye hataları falan hepimizde olur. Ama ben burada kitabı eleştirdiğim için biraz ayrıntılı baktım kitaba.



Şimdi yazım diline gelelim. Yazım dilini gerçekten çok sevdim. Bazı yerlerdeki betimlemeler beni benden aldı hatta bazılarının ekran görüntüsünü aldım. O kadar güzellerdi. Hem okuyucuyu çok yormayan cinstendi hem de sürükleyiciydi. Fakat fantastik türden bir kitap yazdığını varsayarsak daha da gelişmeli. Ama bu haliyle bile güzel.

Kitabının konusu da acayip hoşuma gitti. Özellikle sadece bir karakter ağzından anlatmamanı çok sevdim. Zaten kurgun tek bir kişinin ağzından anlatılmaya müsait bir kurgu değil. Birden fazla bakış açısıyla yazman hoşuma gitti.

Kitabın fantastik bir kitap ama ağır bir fantastik tarafı yok. Gayet hafif ve okuyucuyu mest eden bir kurgusu var.

Kısacası kitabın konusunu, yazım dilini vs. çok sevdim. Okudukça okudum. Bundan sonra da yeni bölüm gelince ilk okuyanlarından biri olacağımı düşünüyorum. Sadece yazım ve noktalama konusu biraz rahatsız ediciydi. Bu yüzden uzun uzun anlattım. Benim de yanlış bildiğim yerler olabilir. Varsa (hakaret içermeyecek şekilde) düzeltirsiniz.

O zaman bugünlük benden bu kadar. Diğer kitapları da en yakın zamanda eleştireceğim. Bu konuda içiniz rahat olsun. Ancak başta dediğim gibi yoğun bir dönemden geldim. O yüzden bölüm yazmaya vakit bulamadım. Şimdilik buralardayım. Bölüm yazacak vaktim bol.

Hepiniz kendinize iyi bakın.
Hoşçakalın :)))

OKUNABİLECEK KALEMLERМесто, где живут истории. Откройте их для себя